Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sarkozy döms för korruption – får fängelse

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Nicolas Sarkozy, 66, dömdes i dag till tre års fängelse för mutbrott.
Foto: SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS

Fransk domstol dömde i dag landets tidigare president Nicolas Sarkozy för korruption till tre års fängelse.

Sarkozy stod åtalad för att tillsammans med sin advokat mutat en domare i utbyte mot information om en tidigare korruptions anklagelse, skriver Reuters. 

Domaren Christine Mée kallade agerandet för en ”uppenbar korruptionspakt”.

Nicolas Sarkozy var Frankrikes president 2007–2012 och utredningarna om hans korruption började med det så kallade Bettencourt-fallet. Vilket är en utredning i huruvida Sarkozy tog emot olagliga kampanjbidrag från affärskvinnan Liliane Bettencourt inför valet 2007, ett fall som senare avskrevs.

Men Sarkozy försökte, genom sin advokat Thierry Herzog, erbjuda ett ”attraktivt jobb” i Monaco till en domare, Gilbert Azibert, i utbyte mot information om en pågående utredning mot det så kallade Bettencourt-fallet. 

Vilket Sarkozy, Herzog och Azibert sedermera åtalades för 2014.

Tre års fängelse

Åklagarna har yrkat på minst fyra års fängelse för Sarkozy. Själv kallar han anklagelserna för påhitt och förnekar brott.

– Jag har aldrig utnyttjat min ställning, varken i fantasin eller på riktigt, sa han i december när han vittnade.

Nicolas Sarkozy döms till tre års fängelse för korruption. Domare Christine Mée menar att bevis tyder på en uppenbar ”korruptionspakt”

Hans kumpaner döms till motsvarande straff, skriver The Guardian.

Men det är osannolikt att Sarkozy verkligen kommer skaka galler, eftersom två av de utdömda åren förverkas. Mer troligt är att han kommer tvingas bära fotboja eller får husarrest i ett år, skriver The Guardian. 

Sarkozys företrädare Jaques Chirac dömdes 2011 för korruption med undkom att skaka galler trots att han dömdes till två års fängelse, på grund av dålig hälsa.

Nicolas Sarkozy utreds för korruption

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.