Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sardor, 9, och Tumur, 12, utvisas efter tio år i Sverige

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sardor och Tumur utvisas efter 10 år i Sverige.
Foto: Privat

Familjen Gofforov har levt i Sverige i 10 år. 

Yngsta sonen Sardor, 9, är född här medan hans bror Tumur, 12, var två år när han kom till Sverige. 

Nu utvisas barnen till Uzbekistan. 

Sardor föddes den 12 november 2009 på Karolinska universitetssjukhuset i Solna norr om Stockholm. Det var kort efter att hans föräldrar och tvåårige storebror kommit till Sverige från Uzbekistan. 

Både Sardor och hans bror Tumur har under hela sina liv sett sig själva som svenskar. De går i en svensk skola, har vänner i Sverige och pratar svenska. 

– Ingen av dem kan prata vårt hemspråk. Sardor har aldrig ens varit i Uzbekistan, säger pappa Gairat Gofforov.

Nu, efter tio år i Sverige, ska bröderna och deras familj utvisas.

"De måste börja om på nytt"

Gairat uppger att han och hans fru valde att fly till Sverige efter att Gairat hotats till livet av den uzbekiska regimen för hans arbete i ett utländskt företag. 

– Det kändes inte tryggt längre så vi valde att lämna, säger han. 

Hotet i hemlandet finns inte kvar, enligt Gairat, men eftersom familjen skapat ett liv i Sverige säger han att det skulle vara förödande att behöva lämna. 

– Deras liv skulle vara förstörda. Här är mina barn snart unga vuxna. Flyttar vi hem till Uzbekistan måste de börja om på nytt igen. Det är inte lätt att komma in i ett nytt samhälle. De måste börja från första klass. 

Även Gairat och hans fru har etablerat sig i det svenska samhället. Gairat jobbar som snickare på ett byggföretag medan hans fru Aziza jobbar som undersköterska. 

Privat
Foto: Familjen Gofforov utvisas till Uzbekistan.

Beskedet tog hårt på kompisarna

Beskedet om familjens utvisning har tagits emot hårt av Sardor och Tumurs många vänner och skolkamrater. 

– Det har varit väldigt upprörda känslor i klassrummen. Det är klart att det är svårt för ett barn att förstå varför deras vänner ska tas ifrån dem, säger Angela Svensson, rektor på Sjöängsskolan i Älvsjö där Tumur och Sardor är elever. 

Migrationsverket menar att Tumur och Sardor har anpassat sig till de svenska förhållandena men att "anknytningen i huvudsak är till deras föräldrar". 

”Det har inte framkommit att de i Sverige skapat sig någon form av starkt nätverk utanför familjen. Att pojkarna har vänner och har gått i skolan i Sverige förändrar inte bedömningen”, skriver Migrationsverket i sitt beslut om utvisning. 

Migrationsverket skriver även i sitt beslut att familjen utvisas då de inte har någon flyktingstatus. 

I ett mejl till Expressen skriver Migrationsverket även att Gairat tidigare fått ett utvisningsbeslut. I samband med det fick han ett återreseförbud på två år.

“Migrationsverket är enligt lag förhindrat att bevilja ett uppehållstillstånd till en person som har ett återreseförbud i andra fall än för kort besök för synnerligen viktiga angelägenheter”, skriver de i sitt mejl.

Därav kan de inte bevilja familjens senaste ansökan om uppehållstillstånd. 

"Jag förstår inte att så många bryr sig" 

Efter att Tumur berättat om familjens utvisning för en lärare har nu skolan valt att agera.

– Som medmänniskor kan vi inte bara stå och titta på, säger Angela Svensson.

De senaste dagarna har upprörda elever fått stöd från lärarna som försöker förklara hur en utvisning går till och varför.

– Men hur ska man förklara något som vi inte ens själva förstår oss på. Hur förklarar man för ett barn varför deras klasskompis inte får vara här? säger Angela Svensson.

På fredag den 1 februari har alla elever på Sjöängsskolan rätt att hoppa över den ordinarie undervisningen för att delta i en manifestation mot Tumur och Sardors utvisning. 

– Sardor kom hem helt chockad av glädje när han fick veta att de skulle hålla en manifestation. "Pappa, jag förstår inte hur många det är som bryr sig om mig" sa han, säger pappa Gairat. 

Familjen kommer överklaga beslutet om utvisning. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.