FÖRSVUNNEN. Tuula Lavikkala har varit spårlöst borta sedan den 12 november. Polisens teori är dock att hon lever. Foto: Privat
FÖRSVUNNEN. Tuula Lavikkala har varit spårlöst borta sedan den 12 november. Polisens teori är dock att hon lever.  Foto: Privat

Särbon tror inte
att Tuula lever

Publicerad

Polisen arbetar efter teorin att Tuula Lavikkala, 52, är vid liv - och på flykt.

Men hennes närmsta familj är fortfarande övertygad om att hon tagit sitt liv.

- Vi tror att hon inte orkade leva med att alla skulle få veta vad hon gjort, säger hennes särbo.

Sedan den 12 november är Tuula Lavikkala försvunnen - och misstänkt för att ha förskingrat 20 miljoner kronor från Gävle kommun.

Tyckte om spel

Tuula Lavikkalas särbo tror inte på polisens teori om att hon flytt ut ur Sverige.

- Tuula tyckte om att spela. Vi tror att hon hamnat i ett beroende som hon inte kunnat kontrollera och att hon överfört pengarna till utländska spelsajter. Hennes barn och barnbarn var hennes liv. Det är otänkbart att hon förskingrat pengar för att starta ett nytt liv utomlands, säger särbon.

Letade i skogen

Han är övertygad om att Tuula har tagit sitt liv.

- De första två veckorna var jag ute i skogen och letade, men sen kom snön och gjorde det omöjligt att fortsätta, säger särbon.

Gav honom puss

Sista gången de sågs, på helgen innan Tuula försvann, gav hon honom en puss innan de skildes åt.

- Nu har jag fått veta att hon redan då visste att kommunen var på väg att nysta i det här, säger särbon.

Många tecken

Med facit i hand kan han se att det funnits många tecken på att Tuula Lavikkala inte mått bra den senaste tiden.

- Efter sommaren var det som att hon tappade geisten. Hennes humör förändrades och hon gick ner i vikt. Jag var orolig för att hon var sjuk.

- Nu i efterhand förstår jag varför hon mådde så dåligt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag