I början av 2017 väntade Sara Hedman, nu 31, sin andra dotter. En dag i mars vaknar Sara Hedman och känner plötsligt mindre aktivitet än vanligt i magen. Hon cyklar som vanligt till jobbet som sekreterare på sjukhuset i Nyköping, men framme ringer Sara till förlossningen.
– Jag blev hänvisad att vänta och fick komma upp efter en halvtimme. Vid tjugo i åtta på morgonen fick jag ett förlossningsrum där jag fick sitta och vänta på att bli undersökt.
En timme senare, vid tjugo i nio, känner Sara sin dotters sista spark.
– Jag minns klockslaget så väl, för jag hade själv ett möte på jobbet vid nio och tänkte att jag kunde gå dit och vara med. Jag tänkte att det var en rejäl spark och att det var i gång igen.
Men Sara valde att stanna på förlossningen – oron fanns trots sparken kvar. Efter en stund kommer en barnmorska och gör ultraljud på Sara. Men de hittar inga hjärtljud. En stund efter nio får Sara beskedet – barnet har dött i magen.
– Jag vet att hon dog när jag satt där och väntade, jag kände ju hennes sista spark. Det som jag i efterhand har förstått var hennes farväl.
LÄS ÄVEN: Larmet – 45 000 sjuksköterskor saknas
Får vänta fem timmar på kejsarsnitt
Det konstaterade att moderkakan hade lossnat och att Saras dotter hade dött av syrebrist. Sara hade en inre blödning i buken, men trots det fick hon vänta fem timmar på att kejsarsnittet inleds.
Klockan 14.24 föds Saras dotter, som får namnet Lovalie.
– Jag förväntade mig hela tiden att hon skulle vakna, att hon skulle börja andas och öppna sina ögon. Hon blev ju varm av att ligga mot min hud och hjärnan förstod inte att hon inte levde. Hon såg ut precis som sin storasyster, hon var en kopia av henne.

I fem dagar fick Sara stanna kvar på förlossningen, då hon behövde specialistvård efter att ha förlorat mycket blod.
Tiden efter är suddig för Sara som på grund av chocken minns dåligt. I dag har hon gått igenom behandling för posttraumatisk stress.
– Där förstod jag att jag har varit arg på mig själv för att jag satt där och väntade. Att jag inte tryckte på larmknappen. Jag gjorde inte det, jag ville vara en duktig patient och inte störa.
– Jag känner mig både arg och besviken på mig själv, men också på vården, på den verksamhet som jag jobbar i, tror på och brinner för. För att den på något sätt svek mig.
LÄS ÄVEN: Cancerköerna – läkarna missade Hannas pappas dödliga cancer
Anmälde till IVO
Sara Hedman har anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som SVT redan har skrivit om.
I sitt beslut menar IVO att Sara har fått vänta för länge på kejsarsnitt och att det funnits risk att hennes tillstånd försämrats. Myndigheten ger inte sjukhuset någon allvarlig kritik, men skriver också att sjukhuset brustit i den medicinska handläggningen av minskade fosterrörelser.
Marja Tuuna Johansson, verksamhetschef för kvinnokliniken på Nyköpings lasarett, säger till SVT att det görs en medicinsk bedömning vid kejsarsnitt. Om ansvarig läkare bedömer att kejsarsnitt ska göras omedelbart ska patienten inte vänta alls.
Samtidigt finns det fall där man bedömer att ett kejsarsnitt kan vänta en stund, för att man ska kunna omorganisera i pågående planering på operationsavdelningen, skriver SVT.
Efter den sorgliga händelsen känner Sara att hon inte kommer våga skaffa fler barn.
– Jag förlorade mitt barn och jag höll även på att förlora mitt liv. Jag har trots allt fått två döttrar, som jag är väldigt tacksam för.
Expressen har sökt verksamhetschef Marja Tuuna Johansson.
LÄS ÄVEN: Akutlarmet – pappan Ola dog efter besök på krisakuten