Sarah trodde hon hade IBS – var tumör på sex kilo

Sarah Nicholson kände att någonting var fel när hennes mage svullnade upp, men det var värre än vad många trodde.
Foto: Facebook / Sarah Nicholson

26-åriga Sarah Nicholsons mage svullnade upp och hon kände sig trött.

Hon trodde att det rörde sig om känslig tarm, IBS – men snart fick hon beskedet. 

Sarah hade drabbats av en elakartad äggstockscancer, nu uppmuntrar hon unga att lära känna sin kropp. 

– Äggstockscancer kallas för den "tysta döden" eftersom symtomen ofta misstas för mindre allvarliga medicinska problem, säger hon. 

Sarah Nicholson, 26, reagerade på att hennes mage svullnade upp ovanligt mycket. Hon fick först höra att det troligtvis rörde sig om IBS – någonting som skulle visa sig vara helt fel. Röntgenbilder visade att Sarah hade två stora tumörer – den ena så stor som en rugbyboll, skriver Daily Mail

Det började med att 26-åringen från Newcastle i Storbritannien kände sig ovanligt trött. Hon kände också av smärtor i buken och hennes matvanor ändrades. Sarahs mage svullnade upp.

Sarah drabbades av äggstockcancer när hon var 25 år.
Foto: Facebook / Sarah Nicholson

– Jag hade en så stor och svullen mage att jag såg gravid ut, och jag förstod direkt att någonting inte stod rätt till, säger hon. 

Trodde det var IBS 

Sarah hade fått höra att det kunde röra sig om IBS, känslig tarm. Hon åkte till sin läkare som valde att röntga Sarahs mage – och beskedet var tungt. 

Hon hade en aggressiv äggstockscancer och två stora tumörer i magen. 

Den ena i samma storlek som en apelsin – och den andra som en rugbyboll. Tillsammans vägde de sex kilo. 

Sarah tyckte att hon såg gravid ut.
Foto: Facebook / Sarah Nicholson

– Jag hade förberett mig på ett dåligt besked, men det tar ingenting i från det faktum att jag blev helt förkrossad, det kändes som att någonting inuti mig gick sönder, säger hon. 

26-åringen säger att hon samtidigt kände en viss lättnad över att ha fått ett svar på varför hon haft så många symptom. Hon var fast beslutsam om att bli frisk. 

Sarah kommer operera bort livmodern och äggstockarna för att försäkra sig om att inte insjukna igen.
Foto: Facebook / Sarah Nicholson

– De diagnostiserade mig med det näst värsta stadiet, det var verkligen allvarligt och jag visste att det skulle påverka min framtid, säger hon. 

Opererade bort livmodern

Tiden därefter präglades av samtal om vilka alternativ Sarah hade. Då kom hysterektomi på tal – ett ingrepp där livmodern opereras bort för att drastiskt minska risken för återfall och spridning. Operationen skulle inte göra det möjligt för Sarah att ha barn. 

– För mig var det ett enkelt beslut och jag bestämde mig för att genomföre det, jag ville inte ta någon risk. Samtidigt var det väldigt tufft, berättar hon. 

Foto: Facebook / Sarah Nicholson

Idag har Sarah opererat bort de två tumörerna och genomgår kemoterapi för att hämma tumörernas tillväxt – snart kommer hon även operera bort livmodern och äggstockarna. 

Uppmanar andra att kolla sig

Sarah Nicholson går nu ut och berättar sin historia för att skapa medvetenhet om att äggstockscancer kan drabba även yngre. 

Sarah la upp en bild efter operationen där hon uppmuntrar unga kvinnor att känna efter och alltid kolla sig om de märker någoting konstigt med kroppen.
Foto: Facebook / Sarah Nicholson

– Det här är någonting som normalt drabbar personer som är över 50 år, det är inte tillräckligt många som vet om att det även drabbar unga. Jag uppmuntrar andra till att lyssna på sin kropp, om du känner att någonting inte är rätt, kolla upp det, säger hon och fortsätter. 

– Äggstockscancer kallas för den ”tysta döden” eftersom symtomen ofta misstas för mindre allvarliga medicinska problem. 

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10160715965210626&set=a.10156219692095626.1073741826.782620625&type=3&theater

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.