Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sarah, 22, avled – en vecka efter svåra diagnosen

Här är några av dagens största utrikesnyheter.

Vårdassistenten och småbarnsmamman Sarah Armstrong, 22, från Liverpool, diagnostiserades med en sällsynt cancersjukdom i januari. 

En vecka senare var hon död. 

Några dagar innan hon gick bort delade hon med sig av ett hoppfullt inlägg på Facebook.  

– Jag är positiv och vet att jag kommer att övervinna sjukdomen, skriver hon i sitt inlägg, enligt Liverpool Echo.  

Det var i slutet av januari som vårdassistenten och småbarnsmamman Sarah Armstrong, 22, från Liverpool i England började få förkylningssymptom och konstiga blåmärken på armarna. 

Hennes barndomsvän Danielle Johnson, 22, berättar för Liverpool Echo att Sarah tänkte att hon kanske blivit smittad av influensan medan hon jobbade på sjukhuset.

– Sarah började få en massa blåmärken och sa att hon inte kunde förklara var de kom från, så jag bad henne att boka en tid hos läkaren, säger Danielle till Liverpool Echo. 

Väl hos läkaren behövde hon ta ett blodprov. Samma dag ringde de tillbaka och sa att hon snabbt behövde ta sig till intensivakuten.

Där fick hon nyheterna att hon hade akut myeloisk leukemi. 

Skrev hoppfullt Facebookinlägg

Danielle berättar att Sarah höll sig positiv trots att hon fått diagnosen, och var fortfarande ” full av liv”, Skriver Liverpool Echo. 

I slutet av januari fick Danielle ett meddelande från Sarahs partner Joel som berättade att Sarah hade dött av en stroke, skriver Liverpool Echo.  

Sarah, som enligt familj och vänner beskrevs som stark och positiv, skrev bara några dagar innan sin död, ett känslosamt inlägg på sin Facebook för att väcka medvetenhet kring sjukdomen. 

Foto: Skärmdump/ Facebook / Skärmdump/ Facebook

I inlägget berättar Sarah om hur blåmärkena började dyka upp på hennes kropp och förklarade vilka symptom man bör hålla utkik efter. 

”Jag började känna av influensaliknande symptom som yrsel, vågor av värme och trötthet” skriver hon, enligt Liverpool Echo.   

”Nu har jag vid 22 års ålder fått veta att jag har den aggressiva blodcancern”, skriver hon vidare. 

I inlägget var hon positiv till de kommande behandlingarna och att hon visste att hon skulle övervinna sjukdomen.

En insamling har nu startats I Sarahs namn för att hjälpa till med kostnaderna till hennes begravning efter hennes plötsliga bortgång.

Vad är akut myeloid leukemi och vilka är symptomen?

Leukemi kan delas in i två grupper där akut myeolisk är en av dem. 

 

– Akut myeloisk leukemi, AML, är den vanligaste typen av akut leukemi och cirka 350 fall diagnostiseras varje år. Sjukdomen innebär att de vita blodkropparna, oftast förstadier till granulocyter, är sjuka.

 

– Den andra typen av akut leukemi är lymfatisk leukemi, ALL, och där är det andra vita blodkroppar, omogna lymfocyter, som är sjuka. 

Cirka 150 fall per år diagnostiseras med akut lymfatisk leukemi.

 

– Det kan visa sig som blåmärken eller punktformiga blödningar i huden eller genom blödningar i slemhinnor eftersom att för få blodplättar gör att man blöder lättare. 

En akut leukemi kan börja med ganska diffusa symtom. Det kan även resultera i långdragna halsinfektioner eller andra infektioner.

 

Detta rapporterar cancerfonden.se 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.