Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sara Svensson om nya livet: ”Stor tung sorg”

Nya uppgifter om fallet som skakade Sverige.
Sara Svensson intervjuas i ”Knutby – I blind tro”.
Foto: SHAZI ÖZDEMIR / HBO NORDIC

I dokumentären ”Knutby – I blind tro” ställer Sara Svensson, den så kallade barnflickan, upp på sin första tv-intervju.

Nu berättar hon för Expressen om beslutet:

”Jag kom till en punkt där jag kände att det var viktigt för mig att visa att jag fortfarande står fast vid det som jag berättade i rättegångarna för 17 år sedan”, skriver hon i ett mejl. 

Natten den 10 januari 2004 sköts Alexandra Fossmo ihjäl och en granne skottskadades i ansiktet och bröstet. Snart stod det klart att det var Sara Svensson, Fossmofamiljens barnflicka, som hade avlossat de dödande skotten. 

Hon dömdes till rättspsykiatrisk vård för mord och mordförsök. I HBO:s serie ”Knutby – I blind tro” ställer Sara Svensson upp för första gången i en tv-intervju om mordet. 

– Jag vill verkligen aldrig döda. Jag ville verkligen inte det…(…) Men jag var så… tvingad. Jag hade inget val att göra något annat. Den som tvingade mig var Helge. Och han använde skräcken att Åsa hade dömt mig till helvetet. Han sa att jag måste göra detta för att få nåd från Gud, säger Sara Svensson i dokumentären.

Hon berättar också om den makt som hon menar att Åsa Waldau hade över hennes liv. 

– Hade jag fått ett sms där det stod ”skjut dig själv” så hade jag gjort det. Det menar jag. Jag existerade inte. Jag var bara ett skal, en robot. Jag var så förintad, så tillintetgjord, säger Sara Svensson.

Sara Svensson: Därför ställde jag upp

Sara Svensson släpptes 2011 och sedan dess har hon levt i en mindre ort i Mellansverige, och inte låtit sig intervjuas av medier.

I ett nytt mejl skriver hon nu till Expressen att hon värnar mycket om sitt privatliv och att hon inte vill bli mer offentlig och därför inte vill vara med i ytterligare en stor intervju. 

Däremot berättar hon varför hon valde att medverka i dokumentären: 

”Jag kom till en punkt där jag kände att det var viktigt för mig att visa att jag fortfarande står fast vid det som jag berättade i rättegångarna för 17 år sedan. Min berättelse är densamma”, skriver Sara Svensson i mejlet. 

När Knutby Filadelfiaförsamlingen upplöstes 2018 och flera före detta medlemmar enligt Sara Svensson ”började bli fria från den hjärntvätt” som var, upplevde hon att sanningen äntligen kunde komma fram. Hon skriver att före detta medlemmar innan detta endast haft en bild av henne som en ”separat företeelse av ondskan”.

Även om hon beskriver sitt eget fall som ”fruktansvärt tragiskt”, så säger hon i mejlet att ”mitt fall var inte en separerad händelse, utan många fick uppleva samma skräck och förtvivlan som jag upplevt”. 

Så ser Sara Svenssons liv ut i dag

Sara Svensson berättar också hur hon ser på sitt liv i dag, liksom att hon dömdes för mord och mordförsök.

”För mig har det varit mycket smärtsamt och jobbigt att bearbeta det som varit och skulden över brotten. Det kommer alltid finnas med mig som en stor tung sorg”, men att hon med ”fina människor” i sitt liv ”orkat ta steg för steg till ett eget liv”.

Åsa Waldau har i ett handskrivet brev till dokumentärteamet meddelat att hon inte velat medverka.  

”Vad jag än säger spelar ingen roll. Det klipps och klistras ihop så att det passar medias story. Och att kommentera eller dementera andras påståenden och uppgifter känns meningslöst”, skriver Waldau. 

Hon skriver också: 

Att dessutom försöka svara på förtal och kränkningar från Helge och Sara känns bara för mycket. Både jag och mina anhöriga mår dåligt av detta.

Helge Fossmos advokat: ”Närmast chockartat”

Starkt kritisk till Knutby-utredningen efter nya dokumentären.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.