Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sara Stridsberg: Spelet är inte förlorat

Sara Danius lämnar Börshuset tillsammans med Sara Stridsberg efter att hon lämnat Akademien.Foto: JONAS EKSTRÖMER/ TT NYHETSBYRÅN
Sara Stridsberg ifrågasätter om giltigheten i beslutet.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sara Danius tvingades avgå som ständig sekreterare i Svenska Akademien efter mötet i torsdags.

Nu ifrågasätter en av Akademiens ledamöter Sara Stridsberg giltigheten i beslutet – samtidigt som hon berättar att hon var en av de som ville ha kvar Danius:

”Jag skulle inte säga att spelet är förlorat”, skriver Stridsberg i ett uttalande till DN. 

Det var i torsdags som Sara Danius meddelade att hon avgår som ständig sekreterare efter att en majoritet inom Svenska Akademien berättat att de saknar förtroende för henne. Inför en samlad presskår berättade Danius samtidigt att hon lämnar sin stol inom institutionen.

Kort senare kom även beskedet att Katarina Frostenson lämnar arbetet inom Akademien på obestämt tid, men utan att avgå. 

För Dagens Nyheter berättar nu en av Akademiens ledamöter, Sara Stridsberg, om ödesmötet som slutade i att två personer fick lämna.

Hon var en av de som var emot att Danius skulle avgå, skriver tidningen. 

”Vi var elva personer närvarande på Akademiens möte i torsdags. Vi var tre personer som motsatte oss beslutet med all vår kraft. Jag, Jesper Svenbro och Per Wästberg", skriver Sara Stridsberg.

Samtidigt menar hon att hela beslutet som orsakade Danius avgång eventuellt saknar giltighet, skriver Dagens Nyheter. 

”Jag ifrågasätter om torsdagens så kallade beslut ens kan betraktas som giltigt. Jag skulle inte säga att spelet är förlorat”, skriver hon vidare.

”Försök att rekonstruera Akademien”

Ledamoten Anders Olsson, som tillhörde den falang som inte ville utesluta Frostenson, har tagit över rollen som ständig sekreterare.

Efter torsdagens möte berättade han:

–  Vi arbetar nu under en övergångsperiod med en ny Akademi. Det är ett försök att rekonstruera Akademien i en situation som är oerhört kritisk. Jag tror vi alla förstod allvaret i den situation som vi befinner oss i. Vi var tvungna till en kompromiss. De som tidigare försvarat Katarina Frostenson tog ett steg tillbaka och Katarina gick med på att avstå sina uppdrag inom Akademien. Sen fanns det en förtroendekris som vi också försökte lösa genom att Sara Danius nu avgår. 

 

LÄS MER: 9 saker du måste veta om krisen i Svenska Akademien  

 

Samtidigt har Sara Danius fått stort stöd. 

Stöttar under hashtagen #knytblus

Under hashtaggen #knytblus gick flera kvinnor, däribland skådespelare, politiker och artister ut och uttryckte sitt stöd på sociala medier. 

Helena Bergström skrev bland annat under fredagen: ”I dag knyter vi en knut för Sara" och Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke la även hon ut en bild på Instagram där hon bar en vit knutblus. 

Det var den 6 april som de tre ledamöterna Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund meddelade att de lämnar Svenska Akademiens arbete. Detta på grund av hanteringen av den brottsmisstänkte Jean-Claude Arnault, som är gift med ledamoten Katarina Frostenson.

Efter det följde en av de stormigaste veckorna i Svenska Akademiens historia och med både Danius och Frostensons avhopp står det klart att sammanlagt fem ledamöter av totalt 18 har lämnat sina stolar. 

Expressen söker Sara Danius och Anders Olsson. 

 

Här kan du läsa allt om krisen som pågår inom Svenska Akademien.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.