Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sara Skyttedals bild på Instagram: "Hej då DÖ"

Foto: Gejo Foto, Sweden

Dagens Industri har i dagarna avslöjat att sex av 26 partidistrikt inom Kristdemokraterna vill fälla decemberöverenskommelsen.

I helgen hålls röstningen – och på tisdagsmorgonen la KDU:s förbundsordförande Sara Skyttedal ut en talande bild på sin Instagram:

"Där står den och längtar till fredag. Hej då decemberöverenskommelsen!", skriver hon till en bild av en champagneflaska.

FAKTA

Decemberöverenskommelsen (DÖ) lades fram den 27 december 2014 och gäller fram till valet 2022, och är en uppgörelse mellan alla riksdagspartier utom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

Den kom till efter att Sverigedemokraterna röstade på alliansens budget i stället för sin egen efter valet 2014. I och med överenskommelsen kunde ett nyval undvikas.

Syftet med överenskommelsen är att Sverige ska kunna regeras av en minoritetsregering och även undvika SD:s vågmästarroll efter valet 2018. Det innebär att partier som ingår i överenskommelsen släpper fram regeringens budget även om den inte har en majoritet i riksdagen.

– Jag känner mig optimistisk. Om KD väljer att ställa sig kritisk till överenskommelsen är det början till slutet. Den bygger på att alla partierna är med, säger Sara Skyttedal till Expressen.

Det var i måndags som Dagens Industri berättade att fyra partidistrikt inom Kristdemokraterna, Dalarna, Kalmar, Kronoberg och Halland, planerar att rösta emot Decemberöverenskommelsen på partiets stämma i helgen. Flera tunga kristdemokrater, däribland EU-parlamentarikern Lars Adaktusson, har varit ute och kritiserat överenskommelsen.

Kritikerna vill i stället att KD ska agera för gemensam Alliansbudget 2017. Men partiet är splittrat i frågan och den officiella linjen är att ledningen står bakom ingångna avtal.

Missnöjet sprider sig

Samtidigt tycks missnöjet med pakten ha spridit sig inom partiet. Även Sörmland och Jämtland ska enligt DI försöka fälla decemberöverenskommelsen. I flera andra distrikt är frågan uppe för diskussion. Däribland Jönköping – som är KD:s största distrikt – och vars åsikt väger tungt i frågan.

– Jag tror att det finns goda utsikter för att Kristdemokraterna kommer att fatta ett beslut som innebär att Decemberöverenskommelsen, som var tänkt att ligga i åtta år, inte ens får fira sin ettårsdag, har Anders Andersson, som i dag är distriktsordförande i Kalmar, ett av de distrikt som röstar emot, sagt till DI.

Sara Skyttedal, ledare för Kristdemokraternas ungdomsförbund (KDU), är inne på samma linje.

På onsdagsmorgonen la Skyttedal, ut en bild på Instagram där budskapet var tydligt – bildsatt med en champagneflaska står det:

"Där står den och längtar till fredag. Hej då decemberöverenskommelsen!".

– Det ser ut som att det kan bli så eftersom allt fler distrikt går emot. Men oavsett hur vår omröstning går är det ställt bortom allt tvivel att överenskommelsen inte håller fram till 2022, säger hon.

En avgörande faktor för riva upp pakten är det sviktande förtroende från väljarna för alliansen, menar Skyttedal.

– Den hindrar en borgerlig politik och förtroende för de borgerliga partierna äts upp, säger hon.

Att den skulle kunna gynna en borgerlig minoritetsregering vid ett maktskifte, tror inte Skyttedal. I stället kan alliansen nå framgång genom att förhandla i sakfrågor med de rödgröna. Dessutom ger pakten fritt spelrum för Sverigedemokraterna på högerflanken, menar hon.

– KD står till höger men det är svårt att slå högerut när vi är bundna av överenskommelsen och måste släppa fram en rödgrön regering, säger Sara Skyttedal.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.