Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sara Skyttedal kräver DN på 28 000 kronor

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
KDU:s ordförande Sara Skyttedal stämmer tidningen Dagens Nyheter.
Foto: Jens L'Estrade

KDU-ordföranden Sara Skyttedal anser att Dagens Nyheter har publicerat bilder utan tillåtelse.

Nu kräver hon tidningen på 28 000 kronor, vilket DN bestrider.

"Vi bedömer att bilderna återges i samband med en redogörelse för en dagshändelse", skriver DN:s bildchef Pär Björkman.

Det var i samband med att KD-ledaren Ebba Busch Thor i vintras kandiderade till partiledareposten som Dagens Nyheter publicerade nio fotografier som tillhör ungdomsförbundsordförande Sara Skyttedal.

Bilderna var tagna under en studieresa till Israel som Ebba Busch Thor gjorde 2009 och visar bland annat KD-ledaren när hon poserar bredvid ett israeliskt militärfordon och när hon har på sig en tröja från den israeliska armén.

Fotona fanns publicerade på Sara Skyttedals Facebook-konto - och DN bad inte om lov att få använda bilderna innan publicering. Sara Skyttedal skickade därför en faktura till tidningen på 28 000 kronor för bildarvode.

När fakturan inte betalades gick hon vidare till Kronofogden - och 8 juni i år delgav myndigheten kravet till DN:s vd Gunilla Herlitz. Drygt två veckor senare beslutade Kronofogden att DN är betalningsskyldiga till Sara Skyttedal.

"DAGENS NYHETER AB 9906 förpliktas att genast betala följande belopp till sökanden: 28 000 kr", skriver myndigheten i beslutet. Dessutom tillkom en processkostnad på 300 kronor.

Bestrider faktura

Nu har DN dock kontrat och i ett mejl från bildchef Pär Björkman skriver han att han bestred kravet redan 9 juni, men att handlingen av oklar anledning inte registrerats. Han bifogar även ett särskilt mejl till Sara Skyttedal där han förklarar tidningens inställning:

"DN bestrider din faktura. Vi bedömer att bilderna återges i samband med en redogörelse för en dagshändelse i upphovsrättslagens mening (Ebba Busch Thors kandidatur) och således saknas rättslig grund för ditt krav."

En ansökan om återvinning i målet inkom i torsdags till Stockholms tingsrätt. Och därmed rullar processen vidare och Kronofogden får vänta med sitt krav. 

Politiker har tidigare haft blandad framgång när tidningar valt att återge deras bilder i en nyhetskontext. SD:s Kent Ekeroth har i domstol vunnit mot Dagens Media då tidningen publicerade bilder ur den så kallade ”järnrörsfilmen”, som Expressen avslöjade, men skadeståndssumman blev rejält sänkt. Detsamma hände när Ekeroth stämde GP, men då sänktes inte bara summan från 20 800 kronor, utan rätten underkände även kraven på två av bilderna.

Expressen har sökt Sara Skyttedal för en kommentar.


FOTNOT: I en tidigare version av texten uppgavs felaktigt att Gunilla Herlitz är chefredaktör. Hon är vd för Dagens Nyheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.