Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sara Skyttedal: Föraktar svenska klimatdebatten

Sara Skyttedal är Kristdemokraternas förstanamn till valet till EU-parlamentet.Foto: Skärmdump / TV4

KD-toppen Sara Skyttedal menar att den svenska flygskammen slår helt fel i klimatfrågan. Det säger hon i en intervju med TV4 Nyhetsmorgon

– Det jag föraktar med den svenska klimatdebatten är att den fokuserar på att rädda vårt klimatsamvete i stället för att rädda världen.

Kristdemokraternas toppnamn inför EU-valet, Sara Skyttedal, mötte tidigare hård kritik när hon uppmanade svenskar att flyga mer – mitt under den brinnande debatten om flygets klimatpåverkan. I en intervju med TV4:s ”Nyhetsmorgon” försvarar hon sitt uttalande.

– Det var i relation till en debatt där alla helt ogenerat tyckte att det stora problemet var flyget och ingen diskuterade att utsläppen som är problemet. Det är inget problem att folk flyger, det är ett problem att flyget i dag släpper ut för mycket – men vi ser också att flygindustrin satsar enorma resurser på en omställning som gör det grönare. Och jag liksom alla utomstående experter gör prognosen att det kommer att flygas enormt mycket mer framöver, säger Skyttedal. 

Hon riktar skarp kritik mot den svenska klimatpolitiken.

KD-toppen riktar skarp kritik mot den svenska klimatdebatten när hon intervjuas i ”Nyhetsmorgon” inför EU-valet.Foto: Skärmdump / TV4

– Det jag föraktar med den svenska klimatdebatten är att den fokuserar på att rädda vårt klimatsamvete i stället för att rädda världen och få ner utsläppen.

Skyttedal: ”Det är helt orimligt”

Efter intervjun utvecklar KD-toppen vad hon vill se i den svenska debatten i stället, och vad hon vill se att EU gör i klimatfrågan: bland annat satsningar på batterienergi för att kunna möjliggöra elflyg i framtiden.

– EU kan göra insatser för att göra flyget grönare och satsa resurser innovation och dessutom skapa en lagstiftning som ser till att det finns incitament för flygbolagen att ställa om till grönare bränsle och på sikt också till el, säger hon till Expressen och fortsätter.

”Jag tycker det är helt orimligt”, säger Sara Skyttedal.Foto: Expressen

– Jag tycker att det är helt orimligt att vi har en politik som skuldbelägger människor som sparar pengar för att ha råd att åka på semester och att vi skapar ett samhälle inte uppmuntrar till mobilitet och tillväxt. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.