Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sara Skyttedal fick en kvarts miljon i valkampanj

Lyssna på intervju med Sara Skyttedal
Sara Skyttedal (KD). Foto: OLLE SPORRONG

Sara Skyttedal (KD) fick inför valet 2018 bidrag av Joachim Gahm – en tidigare KD-politiker som uteslöts ur partiet sedan han skrivit på Facebook att ”alla aborter är mord”.

Det rapporterar SVT Nyheter.

– Jag tycker inte det är ett sätt man ska uttrycka sig på sociala medier, säger Sara Skyttedal till SVT.

Kristdemokraten Sara Skyttedal, numera EU-parlamentariker, är den enskilda politiker som fick mest pengar från privata bidrag under valåret 2018. Det visar en granskning som SVT Nyheter har gjort.

Skyttedal drog in 250 000 kronor till sin valkampanj.

Den näst största bidragsgivaren var Joachim Gahm från Djursholm som tidigare var kommunpolitiker för KD i Danderyd, men som uteslöts i somras på grund av han enligt partiet upprepade gånger uttryckt sig på ett sätt som skadat partiets anseende. 

Uteslutningen kom efter en granskning i Socialdemokraternas nyhetssajt Aktuellt i politiken av Gahms uttalanden i sociala medier. 

Joachim Gahm. Foto: Mikael Sundmark / Disa.nu 2010

Skrev på Facebook att alla aborter är mord

Bland annat hade han skrivit följande inlägg på Facebook: ”jag har ständiga diskussioner med min biktfader, min tro tillåter inga aborter, alla aborter är mord. Jag skiljer till min biktfaders förtvivlan på religion och politik och det låter kanske fegt hemskt. Jag accepterar KDs politiska ställningstagande i abortfrågan som ett i partiet demokratiskt fattat beslut som jag accepterar men aldrig kan ställa mig bakom privat.”

– Jag tycker inte det är ett sätt man ska uttrycka sig på sociala medier. Det sänder signaler som jag tror många känner sig väldigt obekväma med, inklusive jag själv. De flesta katoliker tycker att livet börjar i befruktningsögonblicket, men det finns andra sätt att uttrycka det på än att prata om mord, säger Sara Skyttedal till SVT.

Refererar till biktfadern

Joachim Gahm uppger för Expressen att han inte tycker att alla aborter är mord, utan att det är hans biktfader som har sagt så.

– Jag har aldrig skrivit att alla aborter är mord, jag tycker inte att alla aborter är mord, säger han.

Det står ju i klartext: ”Min tro tillåter inga aborter, alla aborter är mord”. 

– Ja, men det var ju min biktfader som sade så. 

Sara Skyttedal säger till SVT att det ”känns jättebra att kampanja” att kampanja med pengar från Joachim Gahm och från alla de övriga personer som stöttat henne.

SSU-toppens Philip Botströms nära vän släppte igenom kritiserad kampanj