Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sara lämnar vården: ”Orkar inte kämpa”

Folkhälsomyndigheten korrigerar sina siffror – tar tillbaka tidigare siffror.
Foto: Skärmdump Nyhetersmorgon / Skärmdump Nyhetersmorgon
Foto: Skärmdump Nyhetsmorgon / Skärmdump Nyhetsmorgon
Foto: Skärmdump Nyhetsmorgon / Skärmdump Nyhetsmorgon
Foto: Skärmdump Nyhetsmorgon / Skärmdump Nyhetsmorgon

Sara Nordin, från Sjukvårdsupproret, är en av alla vårdanställda som sagt upp sig efter en extrem vår. 

Hon jobbade fyra veckor på det krisavtal som innebar att man var tillgänglig dygnet runt.

– Det går inte jämföra med något, det var fruktansvärt jobbigt, säger hon Nyhetsmorgon

Sara Nordin, tidigare undersköterska i nio år på Karolinska sjukhuset, var en av dem som hade möjlighet att hoppa av krisavtalet och hon gjorde det. Nu under sommaren har hon lämnat in sin avskedsansökan till Karolinska och hon beskriver situationen som fruktansvärd. 

– Jag kände att man i så lång tid har förbisett personalen och patientsäkerheten redan innan covid. Och nu i höst kommer det bli värre. Jag visste att 30 sköterskor hade sagt upp och kände jag orkar inte kämpa i höst, säger hon i TV4:as program Nyhetsmorgon.

Det krisavtal som upprättades har pågått i fem månader. Vårdförbundets ordförande, Sineva Riberio, säger i Nyhetsmorgon att vårdens situation får konsekvenser för patienter. 

– Vi gick in i pandemin med brist på kolleger. Det är som en krigszon, man prioriterar att överleva inte att vårda och det kommer ge vårdskador som tryckskador och munsår eftersom det inte sköts, då man måste prioritera annat, säger Sineva Ribero, i programmet. 

Hallengren: ”Vi är bättre rustade”

Socialminister Lena Hallengren (S) var också med och hon säger att hon tror att hösten kommer att bli annorlunda. 

– Våren var exceptionell, en pandemi tär på ett samhälle men min bild är att vi är bättre rustade inför hösten, vi vet mer, säger hon. 

Lena Hallengren meddelade också att den 15 september kommer hon och Folkhälsomyndigheten meddela vad som händer med besöksförbudet på äldreboenden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.