Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sara Kristoffersson får stipendium till Lars Vilks minne

Sara Kristoffersson tilldelas ett stipendium på 25 000 kronor till Lars Vilks minne.
Foto: Niklas Nyman / Volante
Lars Vilks omkom i en bilolycka den 3 oktober i fjol.
Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES STELLA PICTURES

Konstprofessorn Sara Kristoffersson tilldelas det första stipendiet till Lars Vilks minne.

Hon har bland annat skrivit en bok om namnkonflikten kring Konstfacks utställningslokal Vita havet.

– Sara är en person som verkar helt i Lars anda, säger Krister Thelin, ordförande i Lars Vilks minnesfond, i ett pressmeddelande.

I boken ”Hela havet stormar” redogjorde Sara Kristoffersson för sin upplevelse av debatten kring Konstfacks utställningslokal Vita havet och dess efterspel. Bakgrunden var ett anonymt studentkollektiv kallat Brown Island som väckt frågan om att döpa om utställningssalen eftersom namnet kunde uppfattas som kränkande och/eller rasistiskt, något Kristoffersson starkt motsatte sig och vilket hon kritiserades för av kolleger.

Nu tilldelas hon alltså det första stipendiet som delas ut till konstnären Lars Vilks minne, framgår av ett pressmeddelande.

Kristoffersson belönas med 25 000 kronor.

I stipendienämnden sitter Karin Olsson, biträdande chefredaktör på Expressen, Martin Schibli, utställningsansvarig på Dunkers kulturhus, Mårten Arndtzén, kulturjournalist och medarbetare på Sveriges Radios kulturredaktion, Elisabeth Ohlson Wallin, fotograf och Anneli Sjöborg, kultur- och fritidschef i Höganäs kommun.

Konstnären Lars Vilks omkom i en bilolycka den 3 oktober i fjol. Han levde under den senare delen av sitt liv under dödshot och med livvakter dygnet runt efter att islamistiska terrorgrupper hade satt ett pris på hans huvud sedan han 2007 publicerat en blyertsteckning som föreställde profeten Muhammed som rondellhund.

Åklagaren slog fast att det rörde sig om en olycka och inte ett attentat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.