Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sara: Jag riskerar stroke om jag drabbas av corona

Frustration över bristande informationen.
Sara Johnson efterlyser information till föräldrar i riskgrupp.Foto: Privat
Sara Johnson under en tidigare semester tillsammans med sambon Micke och dottern Uma.Foto: Privat

Råden var få och när coronaviruset bredde ut sig i Stockholm valde Sara Johnson, 44, i samråd med sin sambo att lämna honom och dottern för att isolera sig själv i Lund. 

Drabbas hon av covid-19 riskerar hon ytterligare en hjärninfarkt.

Ingenstans fanns eller finns information till unga föräldrar i riskgrupp berättar Sara Johnson. En stroke och flera mindre infarkter, en njurtransplantation samt diabetes typ 1 gör att hon tillhör gruppen. 

Enligt hennes neurolog är det troligt att hon drabbas av en infarkt om hon smittas av viruset.

– Även om jag är frisk nog att överleva intensivvården vet jag inte om jag skulle återhämta mig efter ytterligare en stroke, säger Sara Johnson.

Sex år efter sin infarkt är hon ännu inte helt återhämtad. Hon är sjukskriven på heltid, hjärntrött och har en svag vänstersida. 

Fick samma råd som 70-åringar

I jakten på information fick hon rådet att följa samma rekommendationer som personer över 70. Råd som enligt henne inte fungerar för unga och särskilt inte föräldrar. 

– Jag har känt så mycket skräck och så mycket jobbiga tankar. Jag tycker att man i Sverige borde kunna styra upp någon slags informationskanal för unga i riskgrupp under en sådan här stor kris, säger Sara Johnson. 

Från sportlovet och fram till isoleringen i Lund hölls dottern Uma hemma från skolan. Men när hon började komma efter och sakna sina klasskamrater bestämde sig Sara.

Hennes sambo körde henne till Lund i början av april och där i sin mammas hus isolerade hon sig själv i drygt 2,5 månad.

Hon var rädd att utveckla hysteri, för att föra över sin rädsla på dottern och ville inte hindra Uma från att leka med sina kompisar. 

Saknaden efter dottern Uma blev för stor för Sara Johnson under tiden i isolering. Här är dottern på besök i Lund.Foto: Privat
I Stockholm mötte hon grannar i trappuppgången. Här i huset i Lund behövde Sara Johnsson inte oroa sig för det.Foto: Privat

Isoleringen var perfekt återhämtning för hennes hjärntrötthet men känslomässigt var det tortyr. Trots möjligheten att hålla kontakt över Facetime och att familjen kom ned och hälsade på över en helg blev saknaden för stor. 

– Oavsett vad som händer i höst gör vi inte om det där, vi kommer ”roll the dice” lite mer i höst och jag försöker ha tillit till att det finns bättre koll. Det är för känslomässigt, det är för tärande. 

Efter negativa test återförenades familjen i Lund på midsommarafton. Där kommer de tillbringa sommaren och sedan följer Sara med tillbaka till Stockholm. 

Däremot kommer hon precis som i Lund enbart träffa friska personer, på avstånd, utomhus.

Isoleringen påminde om stroken

Sara berättar att isoleringen påminde om traumat hon upplevde under rehabiliteringen efter sin stroke. Då hon blev inneliggande i tre månader.

– Men då var Uma så liten att hon inte minns men det här kommer hon ihåg. Hon gjorde en låtsasmamma av mina mjukisbyxor med någon hatt som fick ligga bredvid henne i sängen så att det var som att jag låg hemma i sängen.   

SE ÄVEN:

Här läser Eva-Lott en dikt till minne av sin pappa Lennart Nyström.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.