Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sara har nekats flera jobb för att hon är mamma

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sara Billström är trött på den negativa inställningen till småbarnsföräldrar.
Foto: Privat
Hon har haft svårt att få ett jobb sedan hon blev gravid.
Foto: Privat

Sara Billström upplever att arbetsgivare ofta är negativt inställda till gravida och småbarnsföräldrar. 

Nu har hon tröttnat – och önskar att fler insåg att det finns många fördelar med att anställa en förälder. 

– För mig är ett jobb ännu viktigare nu än vad det var innan jag fick barn, säger Sara.

27-åriga Sara Billström, från Örebro, var på en arbetsintervju för ett butiksjobb förra året. Hon var då gravid i ett tidigt skede, men trodde aldrig att detta skulle vara ett problem för arbetsgivaren.

– Intervjun gick jättebra, de frågade mig även när jag kunde börja jobba. Men när jag mot slutet berättade jag att jag var gravid, förändrades hela stämningen i rummet, berättar Sara.

Sara har haft svårt att få ett heltidsjobb sedan hon blev gravid.
Foto: Privat

Trots att Sara intervjuades för en visstidsanställning som skulle avslutas två månader innan det beräknade förlossningsdagen, ansåg arbetsgivaren att hon inte var lämpad för tjänsten.

– De sa att jag inte skulle klara jobbet samtidigt som jag var gravid, och utgick bara från att det var så. Jag hörde aldrig från dem igen efter det, säger hon.


LÄS MER: Här är trebarnmammans nyårslöfte – nu hyllas hon 

"Jag blir så trött"

Sedan dess har Sara varit med om liknande arbetsintervjuer flertalet gånger – nu har hon tröttnat på arbetsgivarens inställning till gravida och småbarnsföräldrar.

– Jag blir så himla trött på att få höra det här med att bara för att man är småbarnsförälder så ska man vara strulig. Som att man skulle vilja vara det. Man vill ju bara ha ett jobb och en trygghet. 

Hon är trött på arbetsgivare som är negativt inställda till småbarnsföräldrar.
Foto: Privat

Sara har i många år arbetat i restaurangbranschen, och anser att många chefer är oförstående för hennes, och andra föräldrars, livssituation.

– Bara för att man inte är tillgänglig hela tiden och börjar sätta lite krav på stabilitet och planering, så tycker de att man är strulig. Det är inte rättvist.

"Väldigt frustrerande"

Enligt Sara finns det många fördelar med att anställa just en småbarnsförälder.

– När man får barn så får man ett helt annat tankesätt. För mig är ett jobb ännu viktigare nu än vad det var innan jag fick barn. Det finns många fördelar, säger hon och fortsätter:

– Om man har barn är man ofta en vuxen och mogen människa, man är bra på att lösa olika situationer som kan dyka upp. Jag önskar verkligen att en arbetsgivare hade tänkt så.

Sara önskar att fler arbetsgivare ville anställa nyblivna föräldrar.
Foto: Privat

I dag har Sara ett deltidsjobb men söker en heltidstjänst. Hon har nu valt att inte skriva med att hon är förälder i sitt cv.

– Det är väldigt frustrerande, är det så här det är att få barn? Jag är ju mer än en mamma, jag är en människa med ett liv. Livet bredvid att vara mamma är så viktigt för mig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.