Akademien slår tillbaka: ”Har aldrig diskuterats”

Sara Danius.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sara Danius på Nobelfesten 2018.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Sara Danius.
Foto: OLLE SPORRONG
Sara Danius.
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON
Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sara Danius lämnar Svenska Akademien, vilket meddelas i ett pressmeddelande.

För DN uppger Sara Danius att hon erbjudit sig att återgå som ständig sekreterare, men fått nej.

Det är något som överraskar ständige sekreteraren Anders Olsson:

”Det är en fråga som aldrig har diskuterats i Akademien”, skriver han i ett mejl till Expressen.

Akademien och Sara Danius ska ha gjort en överenskommelse som båda parter ”finner rimlig”. 

Turerna runt Svenska Akademien har varit många. Under tisdagen meddelas det att Sara Danius nu formellt lämnar sin post.

”Svenska Akademien har bedömt att det funnits sakliga skäl att avsluta Sara Danius sekreterarskap i förtid. Detta har lett till affektladdad polemik och sammanblandning av olika frågor. Svenska Akademien ber Sara Danius om ursäkt för sin del i detta,” skriver Svenska Akademien i ett pressmeddelande.

Den nuvarande ständige sekreteraren Anders Olsson kommenterar beskedet i ett mejl till Expressen.

”Det fanns ett stort missnöje i Akademien med Sara Danius ledarskap, men hon blev aldrig avskedad. Hon valde att gå när kritiken började komma”, skriver han.


Ville återgå som ständig sekreterare

I ett uttalande till DN berättar Sara Danius att hon erbjudit sig att återgå till sitt arbete som ständig sekreterare. Svaret ska då ha blivit nej.

”För ett par dagar sedan erbjöd jag mig att återvända till Akademien för att erbjuda mina tjänster på sekreterarstolen, ett uppdrag som Akademien avbröt plötsligt och i förtid. Den nuvarande sekreteraren slutar till sommaren av åldersskäl. Det blev nej tack. Jag beslöt mig då för att lämna Akademien även som passiv ledamot”, skriver Sara Danius till DN.

Enligt den ständige sekreteraren Anders Olsson är det dock överraskande.

”Att Sara Danius velat återvända som sekreterare är mycket överraskande. Det är en fråga som aldrig har diskuterats i Akademien”, skriver han i mejlet.

Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nått en ”rimlig” uppgörelse

Enligt pressmeddelandet har Akademien och Sara Danius gjort en överenskommelse som båda parter ”finner rimlig”. 

– Vi har kommit till en uppgörelse. Det är väldigt skönt att vi har kommit så här långt att vi har kunnat göra upp i godo, säger ständige sekreteraren Anders Olsson till TT.

Enligt vad Expressen erfar krävde Sara Danius via sitt ombud 13 miljoner kronor för att sluta. På tisdagskvällen dementeras det av Sara Danius via Facebook. 

https://www.facebook.com/sara.danius/posts/10157047065811197

Förhandlingarna mellan Sara Danius – via advokaten Anders Elmér – och Svenska Akademien har pågått sedan i april förra året. De inleddes i samband med att Danius meddelade sin avgång som ständig sekreterare.

Advokaten: ”Hon är lättad”

Akademien godtog tidigt att Danius skulle få tolv månaders arvode under en uppsägningstid. Det som dröjde var frågan om ett avgångsvederlag.

– Det har varit förhandlingar som dragit ut på tiden. En orsak har varit att parterna har haft lite olika uppfattning, naturligtvis. Det andra är att det har varit lite okänd mark. Det är väl ingen ständig sekreterare som har fått gå och det fanns inga avtal för det här. Det måste finnas några ingångsvärden i sådana här förhandlingar med det har det inte funnits, säger Anders Elmér till Expressen.

I slutändan ledde uppgörelsen till att Sara Danius får nio månaders avgångsvederlag utöver arvodet under uppsägningstiden. Totalt blir det 21 månadslöner, uppger Sara Danius i intervju med TT.

Enligt uppgifter till DN har Sara Danius haft en månadslön på 100 000 kronor som sekreterare. Sammanlagt handlar det alltså om drygt 2,1 miljoner kronor, samt andra arbetsgivarutgifter.

– Hon är lättad över att ha slutit en överenskommelse och att hon i samband med beslutet att lämna nu kan gå vidare. Det är så man kan beskriva hennes situation på bästa sätt, säger Anders Elmér.

Lämnar efter interna krisen

Avslöjandena om sexuella övergrepp kopplade till kulturprofilen Jean-Claude Arnault skapade stora stridigheter ledamöterna emellan. 

Som ständig sekreterare fick Sara Danius i uppgift att hantera krisen. Efter att majoriteten av ledamöterna begärt hennes avgång valde hon att gå.

– Jag lämnar Akademin som ständig sekreterare. Det var Akademins vilja och jag rättade mig efter den, sa Sara Danius till Expressen april.

Frostenson lämnade i januari

I januari i år lämnade även Katarina Frostenson Akademien. Orsaken till avgången uppgavs vara anklagelser om sekretessbrott genom anhörig, då hon ska ha läckt namnen på Nobelpristagare till sin make Jean-Claude Arnault.

Anklagelserna ledde till en rättslig process som avslutades i förlikning. 

I samband med att Frostenson lämnade Akademien gjordes en uppgörelse där hon fick ”en ersättning uppgående till 12 875 kronor per månad samt stöd för fortsatt boende i den lägenhet som hon hyr av Svenska Akademien”.

Sara Danius har tidigare inte begärt ett formellt utträde. Men med tisdagens besked blir hon alltså av med stol nummer sju, som hon suttit på sedan 2013.

Expressen har sökt Sara Danius.

LÄS MER: Katarina Frostenson lämnar Akademien 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.