Sara Danius klädval Nobelfestens snackis

Sara Danius klänning väcker reaktioner.
Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Som tidigare år har hon låtit modeskaparen Pär Engsheden stå för kreationen.
Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Foto: ANDERS WIKLUND/TT
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PELLE T NILSSON / PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES STELLA PICTURES
Foto: PELLE T NILSSON / PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES STELLA PICTURES
1 / 10

Sara Danius väcker ofta uppmärksamhet och hyllas för sina klädval – och färgchocken under Nobelfesten är inget undantag. 

Den extravaganta klänningen – med cape och knytblus får modekritiker att spekulera i en koppling till Svenska Akademien. 

Men Sara Danius vill själv inte göra den kopplingen. 

– Jag tyckte att det var dags att visa glädje och att det är dags för ett nytt kapitel, säger Sara Danius i SVT.

I en enorm, färgstark klänning i cerise och orange stegar Sara Danius upp på scenen under Nobelfesten. 

Den tidigare ständiga sekreteraren för Svenska Akademien är inbjuden till Nobelfestligheterna i egenskap av medlem i Nobelstiftelsens styrelse och har för femte året i rad valt att klä sig i en kreation skapad av modeskaparen Pär Engsheden. 

Reaktionerna kunde inte vänta. Klänningen och Danius blev direkt ett av årets stora samtalsämnen under galan. I sociala medier väcker klänningen uppmärksamhet. Många ord är upplyftande, där hennes modiga färgval hyllas, medan andra väljer att skriva nedsättande jämförelser, bland annat till smällkarameller.


https://twitter.com/LinneaEngstrom/status/1072233600114966528

Modekritiker hyllar – och spekulerar

Den bylsiga kreationen, bland annat bestående av en knytbluscape har av flera, bland annat Expressens egen kulturskribent Gunilla Brodrej, tolkats som att vara ett inlägg i stormen som varit runt Sara Danius och Svenska Akademien det senaste året. 

Precis som tidigare år har Sara Danius låtit modeskaparen Pär Engsheden stå för kreationen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

”Det här är det mest underbara sätt som hon kan kommentera Horace Engdahls olyckliga formulering från SVT:s dokumentär: 'Jag vet inte om män passar bättre att sitta i den här sortens församlingar’”, skriver Brodrej.


LÄS MER: GUNILLA BRODREJ: Sara Danius tar i för allt vad tygen håller 


Även Dagens Nyheters modeskribent Susanna Strömquist kopplar klänningen till den status knytblusen fick då plagget blev ett ställningstagande för Sara Danius då hon avsade sig rollen som ständig sekreterare. Strömquist skriver att klänningen ”för tankarna till knytblusmakt, men också till imposanta drottningar från fornstora dagar i pipkrage och kröningsmantel”. Men vad budskapet består i ställer sig Strömquist frågande till. 

Även SVT:s modekritiker Dennis Dahlqvist kommenterar klänningen. 

– Den är nog inte riktad enbart till Svenska Akademien, den är nästan större än så. En färgbomb som slår knockout på alla svartvita pingviner i salen – männen i frackar, säger han till Kulturnyheterna.

https://twitter.com/martenschultz/status/1072237053318959112

Men Sara Danius själv menar att klänningen inte är en gliring till varken Horace eller Svenska Akademien. 

– Det är inte jag som har valt den, jag har en fantastisk skräddare och designer som hittat på denna skapelse, säger hon i SVT:s sändning och fortsätter:

– Han fick inte helt och hållet fria tyglar, men färgerna har han valt. Han har ritat, sytt, formgivit och tänkt ut idén. Han har tänkt ut allt.

SVT: Det är inte en spark till Akademien? 

– Absolut inte. Jag tyckte att det var dags att visa glädje och att det är dags för ett nytt kapitel, säger Sara Danius i SVT.

Hyllad för klädval tidigare

Sara Danius val av kläder har väckt uppmärksamhet flera gånger tidigare, även innan knytblusen blev hennes signum. Under Nobelfesten förra året blev Danius klänning också kvällens snackis. Klänningen hade en vit botten med svarta blommor som mönster, stora puffärmar och rosa rosetter vid handlederna. I bak var en mantel fäst.


Sara Danius under Nobelfesten 2017.
Foto: ALEX LJUNGDAHL


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.