Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sara Danius: ”Jag är passiv ledamot, jag väntar och ser”

I RUSTNING. Svenska Akademiens Sara Danius frontar en ny kalender till hyllning för Metoo - som Jeanne d'Arc. Foto: CAROLINE ROOSMARK / PHOTOGRAPHER CAROLINE ROOSMARK
OMSLINGRAD. Även PR-kvinnan och entreprenören Dominika Peczynski Borg är porträtterad i kalendern. Foto: CAROLINE ROOSMARK / PHOTOGRAPHER CAROLINE ROOSMARK
I NATUREN. Skådespelerskan Happy Jankell medverkar i kalendern. Foto: CAROLINE ROOSMARK / PHOTOGRAPHER CAROLINE ROOSMARK
Den 12 april meddelade Sara Danius att hon lämnar sitt uppdrag som ständig sekreterare i Svenska Akademien. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter skandalerna i Svenska Akademien – så här har du aldrig sett Sara Danius. 

I en hyllningskalender för metoo-rörelsen porträtteras den före detta ständiga sekreteraren som franska upprorsmakaren Jeanne d'Arc svingandes sitt svärd. 

– Jag har bidragit till kvinnosaken och värdet av anständighet. Jag har uträttat något som är större än jag själv och det har jag länge hoppats att jag skulle kunna göra, säger Sara Danius. 

Från knytblus till rustning. Kanske hade hon behövt pansardräkten när det stormade som värst. Krisen i Svenska Akademien har innehållit smutsiga påhopp, inställt Nobelpris i litteratur, en våldtäktsdom och en rad avhopp.

Sara Danius avgick som ständig sekreterare och lämnade sin stol i den anrika institutionen i april, under turbulenta former, men hon har också mött ett starkt stöd efteråt.

”En fantastisk förebild”

I veckan som gick fick hon ta emot utmärkelsen ”Årets förebild” av nätverket Klara K och i december släpps en fotokalender till hyllning av metoo-uppropet med Danius på omslaget, gestaltad som Frankrikes nationalhelgon och frihetssymbol Jeanne d'Arc.

– Det var en rolig idé, helknäpp och sånt gillar jag. Jag gläder mig åt att ha fått gestalta en så pass aggressiv kvinna. En del säger att hon var vacker också, en intressant kombination. Jag är stolt över att få stå i hennes led, säger Sara Danius. 

– Jeanne d'Arc är en fantastisk förebild och nu när jag vet är hur det är att bära en rustning och hålla i ett svärd känner jag ännu större beundran. Jag hade träningsvärk i två dagar efteråt. 

Hyllning till kvinnorna som vågade

Fotografen Caroline Roosmark som har porträtterat en rad kända kvinnor och män för sin kalender sedan 2004 bestämde sig för att ge ut en jubileumskalender ”Sagolika kvinnor 2019” med bara kvinnor – som en hyllning till metoo-rörelsen och alla kvinnor som vågade stå fram och berätta.

– Metoo är fantastiskt, så himla viktigt och Sara Danius är banerförare. Det var aldrig aktuellt att ställa henne och titta åt sidan eller hitta hennes vackraste pose. Jag ville ha henne som en stark Jeanne d'Arc, säger Caroline Roosmark.

SAGOLIKA KVINNOR. Caroline Roosmarks metoo-kalender med Sara Danius på omslaget. Foto: CAROLINE ROOSMARK / PHOTOGRAPHER CAROLINE ROOSMARK

Texterna i kalendern är skrivna av journalisten och författaren Åsa Mattsson. Om Sara Danius står:

”Ockupationsmakten hade inte räknat med henne. Hennes resning, orubblighet och integritet. Efter att först ha hyllats blir anklagelserna mot henne fanatiska. Jeanne kallas trollpacka som umgåtts med onda andar och låtit sig dyrkas av en avgud. Den självutnämnde domaren påstod att hon var den sämsta i hela historien”. 

Såg inte Metoo komma 

Det sista är en passning till akademiledamoten Horace Engdal som i en debattartikel i Expressen pekade ut Sara Danius som den sämsta ständiga sekreteraren i Svenska Akademien sedan 1786.

– Metoo handlar om att kvinnor har rätt att bli behandlade anständigt, svårare än så är det inte. Det står jag gärna upp för, säger Sara Danius och tillägger att hon aldrig hade sett uppropet komma när hon som första kvinna tillträdde posten som ständig sekreterare 2014.

– Ingen kunde föreställa sig metoo då men det är en stor sak att få vara med. En stor sak att känna systerskapet, och ett syskonskap med alla anständiga män.

Den 12 april meddelade Sara Danius att hon lämnar sitt uppdrag som ständig sekreterare i Svenska Akademien. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Behövde Svenska Akademien metoo?

– Med facit i hand får man väl svara ja, jag önskar att jag hade kunnat säga nej. 

Nationalhelgon i dag men vi vet alla hur det slutade för Jeanne d'Arc, fängslad och förklarad som häxa, år 1431 bränd på bål. Upplever Sara Danius att hon har blivit bränd på bål?

– Nej, men jag kunde aldrig föreställa mig när jag började som ständig sekreterare att jag skulle bli uppmanad att lämna min befattning, svarar Sara Danius. I den meningen förlorade jag någonting. Men jag vann något mycket större. Nu har jag bidragit till något som är större än jag själv och det är jag väldigt glad och tacksam över. 

Dömdes för våldtäkt 

I november 2017 vittnade 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av den så kallade kulturprofilen Jean-Claude Arnault, med nära band till Svenska Akademien. 

I oktober dömdes Arnault för våldtäkt i Stockholms tingsrätt. På måndag prövas domen i Svea hovrätt.

Sara Danius säger att hon som alla andra följer och avvaktar rättegången – också för sin egen framtids skull. 

Samtidigt som hon har uppmanat samtliga akademiledamöter att avgå och varit tydlig med sitt ställningstagande om att Akademien behöver genomgå en totalrekonstruktion för att överleva, har hon legat lågt med hur hon ska göra med sin egen position. 

– Jag är numera passiv ledamot, jag väntar och ser som alla andra. Hovrätten meddelar sin dom när det gäller Jean-Claude Arnault på måndag. Sedan kommer Ekobrottsmyndigheten att meddela svar på sin utredning av handelsbolaget Forum.

Hur nära har du varit att lämna?

– Mycket. 

Deltar på Nobelfesten ändå 

Det blir inte i rustning och det finns inget Nobelpris i litteratur att celebrera till följd av skandalerna, men Sara Danius ska gå på Nobelfesten i december. 

– Jag är med i Nobelstiftelsen fortfarande och har tid kvar på min mandatperiod, därför är jag bjuden. Jag har sagt att jag kan sluta om de önskar med de tyckte att jag kunde sitta kvar mandatperioden ut.

Fotograf Caroline Roosmarks kalender är ett projekt till stöd för artisten Nanne Grönvalls stiftelse Nanne Network (för barn i utsatthet) och Fryshusets verksamhet ”Barn till ensamma mammor”.

Förutom Sara Danius innehåller den specialutgivna metoo-kalendern bilder på bland andra Dominika Peczynski Borg, Lisa Nilsson, Pernilla Wahlgren, Happy Jankell och Anja Pärson. 

Anja Pärson. Foto: CAROLINE ROOSMARK / PHOTOGRAPHER CAROLINE ROOSMARK
Linda Pira. Foto: CAROLINE ROOSMARK / PHOTOGRAPHER CAROLINE ROOSMARK
Pernilla Wahlgren. Foto: CAROLINE ROOSMARK / PHOTOGRAPHER CAROLINE ROOSMARK
Lena Endre. Foto: CAROLINE ROOSMARK / PHOTOGRAPHER CAROLINE ROOSMARK
Lisa Nilsson. Foto: CAROLINE ROOSMARK / PHOTOGRAPHER CAROLINE ROOSMARK
Harriet Andersson. Foto: CAROLINE ROOSMARK / PHOTOGRAPHER CAROLINE ROOSMARK
Nanne Grönvall. Foto: CAROLINE ROOSMARK / PHOTOGRAPHER CAROLINE ROOSMARK
Therese Alshammar. Foto: CAROLINE ROOSMARK / PHOTOGRAPHER CAROLINE ROOSMARK
Melinda kinnaman. Foto: CAROLINE ROOSMARK / PHOTOGRAPHER CAROLINE ROOSMARK
1 / 9

LÄS MER om Caroline Roosmarks kalenderprojekt här

 

Sara Danius som Jeanne d'Arc – texten i kalendern

”Ockupationsmakten hade inte räknat med henne. Hennes resning, orubblighet och integritet. Efter att först ha hyllats blir anklagelserna mot henne fanatiska. Jeanne kallas trollpacka som umgåtts med onda andar och låtit sig dyrkas av en avgud.

Hon har gjort kätterska uttalanden. Den självutnämnde domaren påstod att hon var den sämsta i hela historien.

Vi berörs av hennes ovanliga öde, hennes gåtfulla personlighet. Hennes

styrka som hade effekt på många andra runt omkring. Nu ligger rustningen på hyllan och stol nummer sju står tom.

Vi glömmer inte knytblusupproret. Kvinnor talade och blev hörda.

Metoo. Inget pris delas ut, men en rad kvinnor fattade mod och vågade anmäla. Det handlar om anständighet, respekt och alla människors lika värde. Det är ingen liten sak.”