Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sara Danius: Horace besökte mig på sjukhus

Ellen Mattson och Anne Swärd tar plats i Akademien
Horace Engdahl var inte nådig i sin kritik mot Sara Danius. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hos Skavlan berättar Sara Danius om sin cancersjukdom. Foto: PELLE T NILSSON / PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES STELLA PICTURES

När det under våren stormade som mest i Svenska Akademien gick Horace Engdahl till hårt angrepp mot Sara Danius i en artikel i Expressen. 

Något som förvånade den dåvarande ständiga sekreteraren, som under sin period på sjukhuset fått besök av Horace Engdahl.

– Jag blev rätt förvånad när jag såg den formuleringen i tidningen, jag kunde inte begripa att det var samma person, berättar Sara Danius i SVT:s ”Skavlan”. 

”Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift.”

Orden skrevs av Horace Engdahl i en debattartikel på Expressens kultursida den 10 april 2018.

Oron i Akademien hade då pågått under hela vintern och våren. 

Sara Danius berättar om canceråterfallet. Foto: / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

”Satte stort värde på det”

I SVT:s Skavlan berättar Sara Danius om sitt tidigare återfall i cancer, och om sin relation till Horace Engdahl. 

– Jag fick återfall i cancer och låg på sjukhus och fick gå igenom en operation. Det var ganska allvarligt, säger hon och fortsätter: 

– Jag kände inte Horace Engdahl när jag kom in i Akademien men jag lärde känna honom, och han var en av dem som kom och hälsade på mig på sjukhuset. Jag satte väldigt stort värde på det.

Sara Danius berättar också om sin bild av Horace Engdahls skarpa kritik i Expressen, där det bland annat stod att läsa:

”Den ständiga sekreterarens främsta uppgift är att hålla samman Akademien och att medla mellan stridande läger. Sekreteraren ska inte tala för sina egna åsikter utan utåt förklara den uppfattning som är rådande i Akademien. Det borde vara otänkbart att det utbryter ett krig mellan Akademiens majoritet och ständiga sekreteraren. 

Men avhoppen, läckorna och allt det som har följt i spåren är utan tvivel led i en sådan krigföring. När man mäter vidden av den splittring som nu är ett faktum i Akademien, kan man inte komma till någon annan slutsats än att Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift.”

Horace Engdahl besökte Sara Danius på sjukhuset. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Blev rätt förvånad”

Sara Danius beskriver hur hon överrumplades av artikeln och att det inte kändes som den personen som tidigare besökt henne på sjukhuset. 

– Jag blev rätt förvånad när jag såg den formuleringen i tidningen, jag kunde inte begripa att det var samma person (som hade besökt mig reds anm.).

Enligt Horace Engdahl ägde besöket på sjukhuset rum i januari 2016, knappt två år före krisen i Akademien. 

I ett mejl till Expressen svarar han på Sara Danius uttalande om sjukhusbesöket, och att det inte kändes som samma person som riktade kritiken i Expressen. 

”Det skedde i en annan tid, i många avseenden, en tid då jag gjorde mitt bästa för att stödja Sara Danius i den svåra situation som uppstod när hon fick ett allvarligt återfall av sin cancer och samtidigt skulle leda Akademiens arbete”, skriver Horace Engdahl i ett mejl till Expressen och fortsätter: 

”När Akademiens så kallade kris tog sin början i november 2017 och under hela den tid då bataljerna rasade våren 2018 var jag och Akademien av den uppfattningen att Sara Danius behandling hade varit framgångsrik och att hon hade besegrat sjukdomen. Hon utövade också sitt sekreterarämbete på heltid och med stor bestämdhet, för att inte säga brutalitet. Då jag skrev de numera legendariska raderna om hennes ledarskap i Expressenartikeln hade jag inte uppfattningen att de handlade om en sjukling.”

Skavlan sänds i SVT1 i kväll, fredag, klockan 21:00.