Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sara Danius har träffat kungen

Sara Danius fick förklara sig om avhoppen i Svenska Akademien.Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES
Kungen diskutera lösningar för Akademiens utveckling, uppger Hovet.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius har haft möte med kungen angående krisen i Akademien. 

På söndagskvällen träffades de vid Drottningholms slott. 

”De diskuterade olika lösningar för en positiv utveckling av Akademien”, skriver hovet i ett uttalande. 

Svenska Akademien har försatts i en djup kris efter att tre ledamöter under fredagen valde att lämna sina platser. 

Bakgrunden är en omröstning om Katarina Frostenson som är gift med den så kallade kulturprofilen Jean-Claude Arnault som anklagas för sexuella övergrepp och trakasserier. Omröstningen handlade om huruvida Frostenson ska uteslutas från Akademien och slutade 8-6 till hennes favör. 

Huvudpersonen själv, Katarina Frostenson, har inte deltagit i några möten sedan affären briserade i november, erfar Expressen. 

Redan i fredags bekräftade hovet att kungen, som är beskyddare av Akademien, att han har kallat den ständige sekreteraren till möte.

 – Kungen är högsta beskyddare av Svenska Akademien och vid viktiga händelser i Akademien ska kungen hållas informerad och efter dagens händelser har kungen agerat och vill gärna ha ett möte, sa hovets informationschef Margareta Thorgren då.

Sara Danius har träffat kungen 

På söndagskvällen hölls mötet vid Drottningholms slott. 

”Kungen och Sara Danius, Svenska Akademiens ständiga sekreterare, träffades på Drottningholm under söndagseftermiddagen. De hade ett informativt möte om den nuvarande situationen inom Akademien, och de diskuterade olika lösningar för en positiv utveckling av Akademien", skriver hovet i ett uttalande till Expressen. 

Avhoppen från Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund innebär att fem av 18 stolar i Svenska Akademien stor tomma. Sara Stridsberg har sagt att hon överväger att lämna sin plats. 

De som röstade för Katarina Frostenson var Sture Allén, Horace Engdahl, Kristina Lugn, Göran Malmqvist, Anders Olsson, Bo Ralph, Tomas Riad och Jayne Svenungsson. Samtliga har skrivit under en artikel i Svenska Dagbladet som publicerades på söndagen. Författarna menar att skälen inte är tillräckliga för att utesluta Katarina Frostenson. 

Sofie, 43, tog tjänstledigt – swingtradar på börsen

Bästa tipsen: Så får du pengarna att växa • Avslöjar sina bästa affärer

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.