Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sara Danius begravdes – familj och vänner samlade

Sara Danius är död – en tillbakablick på hennes liv och gärning.
Längts fram i kyrkan hade ett stort blomsterarrangemang i form av Sara Danius berömda Nobelklänning i orange och rosa förts upp.Foto: Christoffer Edling / CHRISTOFFER EDLING
”Sällsynt styrka och lyskraft, stilistisk och intellektuell glans, modig beslutsamhet, hög integritet – sådana är beskrivningarna av Sara som vi har hört och läst”, sa Antje Jackelén i ett griftetal.Foto: CHRISTOFFER EDLING / CHRISTOFFER EDLING
Klänningen var gjord av blommor.Foto: Christoffer Edling / CHRISTOFFER EDLING
Kistan vid begravningen.Foto: CHRISTOFFER EDLING / CHRISTOFFER EDLING
Efteråt beskriver Antje Jackelén begravningsgudstjänsten som högtidlig och vacker med skönhet och stil.Foto: Christoffer Edling / CHRISTOFFER EDLING
”Det har tagit lång tid för det var många människor som ville ta avsked och det är väl det, att det får ta tid att ta avsked av en människa”, säger Antje Jackelén efter begravningen.Foto: Christoffer Edling / CHRISTOFFER EDLING
Sara Danius begravdes på fredagen.Foto: EERO HANNUKAINEN / IBL
Sara Danius.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 9

Sara Danius begravdes i dag, fredag.

Många – däribland Danius mamma Anna Wahlgren – hade samlats i Storkyrkan i Stockholm.

– Hon fick möjligheter och utmaningar i livet utöver det vanliga. Och hon tog dem, sa ärkebiskop Antje Jackelén i ett griftetal.

Kön ringlade sig lång utanför Storkyrkan i Gamla stan i Stockholm inför begravningen av Sara Danius, litteraturforskare, författare och tidigare ständig sekreterare i Svenska Akademien. 

En uppsjö kända personligheter ur det svenska kulturlivet fanns på plats. Bland annat tidigare ständige sekreteraren Peter Englund, Akademiledamoten Kjell Espmark, författaren Camilla Läckberg, ”Babel”-programledaren Jessika Gedin, skådespelaren Marie Göranzon, förlagschefen Albert Bonnier och komikern ”Kakan” Hermansson. 

Sara Danius mamma Anna Wahlgren anlände till kyrkan i rullstol.

Ceremonin inleddes klockan 13 med Chopins sorgmarsch och officiant var ärkebiskop Antje Jackelén.

Längts fram i kyrkan hade ett stort blomsterarrangemang i form av Sara Danius berömda Nobelklänning i orange och rosa förts upp.

”Sällsynt styrka och lyskraft”

I griftetalet om Sara Danius sa ärkebiskopen bland annat:

– Hon erövrade en självklarhet i allt – och berörde. Sällsynt styrka och lyskraft, stilistisk och intellektuell glans, modig beslutsamhet, hög integritet – sådana är beskrivningarna av Sara som vi har hört och läst, särskilt nu efter hennes död.

Ärkebiskopen Antje Jackelén berättar om Sara Danius.

Antje Jackelén sa också:

– Hon brann för bildning och förkroppsligade dess väsen att kunna kliva mellan olika ämnen, koppla ihop högt och lågt, se djupet i ytan. 

Efter en ceremoni på cirka 45 minuter var det dags för själva avskedstagandet, med familjen först. Därefter fick andra inbjudna gå fram till kistan, vilket bland andra författaren Sara Stridsberg – tidigare ledamot i Svenska Akademien – gjorde.

På plats i Storkyrkan var också den före detta M-ledaren Anna Kinberg Batra, skådespelerskan Ewa Fröling, klubbdrottningen Alexandra Charles, krögarprofilen Carl Jan Granqvist, skådespelaren Johan Rabaeus och designern Camilla Thulin samt journalisten Marianne Rundström.

Avskedstagandet tog över en timme. Senare under ceremonin fick även allmänheten gå fram till kistan och ta sina farväl. 

”Många som ville ta avsked”

Efteråt beskriver Antje Jackelén begravningsgudstjänsten som högtidlig och vacker med skönhet och stil.

– Och det har tagit lång tid för det var många människor som ville ta avsked och det är väl det, att det får ta tid att ta avsked av en människa, säger hon.

Ärkebiskopen har sällan möjlighet att leda begravningar men hon och Sara Danius kom varandra nära efter att de mötts i ett samtal i podden ”Prata till punkt med ärkebiskopen”.

– Vi pratade med varandra ganska mycket och då kom vi varandra nära. Sedan har familjen berättat för mig att hon hade önskat att jag skulle hålla begravningsgudstjänsten, säger Antje Jackelén.

Den folkkära litteraturprofessorn Sara Danius gick bort i cancer den 12 oktober. Beskedet skakade många och hon hyllades av hela Sverige.

Sara Danius blev 57 år.

Om Sara Danius

Född: 5 april 1962 i Täby, Stockholm.

Familj: Pappa Lars Danius var författare och militär. Mamma Anna Wahlgren är författare, känd för sina böcker om barnuppfostran. Sara Danius hade flera syskon och halvsyskon, samt en son som heter Leo.

Karriär i urval: Började som journalist, var praktikant på Dagens Nyheter redan på 80-talet. Studerade litteraturvetenskap i Sverige och i USA. Disputerade vid Uppsala universitet 1999. Utsågs till professor i estetik vid Södertörns universitet 2008 och blev professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet 2013. Blev invald på stol sju i Svenska Akademien 2013, och utsågs till ständig sekreterare 2015. I april 2018 lämnade hon Akademiens arbete och var bara passiv ledamot. I februari i år lämnade hon formellt. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.