23 september förra året föddes lilla Unni, och Idun, 6, och Nanna, 4, fick en lillasyster.
Men i motsats till när de kom till världen, valde mamma Sara Canova, 37, att födda hemma Trädgårdsstaden i Vallentuna norr om Stockholm.
Skälet var att Sara Canova inte en gång till ville riskera en förlossningsdepression och tappat självförtroende.
– Vid första förlossningen motade de oss flera gånger innan vi fick komma in. Sedan var det ett väldigt spring i rummet men aldrig någon som stannade, och de satte eda (epiduralbedövning) och värkstimulerande dropp fast det inte behövdes. De började prata om sugklocka och en läkare kom in och skrek ”ta i för fan”. Jag kunde ha fått stöd för att arbeta med min födande kropp, men fick i stället stora skador i underlivet, har Sara Canova berättat för StockholmDirekt.
Drabbades av en depression
Hon fick därefter en förlossningsdepression som höll i sig i flera år.
– Jag var övertygad om att jag var dålig på att föda barn, jag tog det på mig själv.
Den andra förlossningen gick betydligt bättre.
Mycket tack vare att barnmorskan tvingade Sara Canova att ta emot barnet själv:
– Det gjorde skillnad. Jag blev delaktig i födseln och kunde knyta an till barnet. Det gjorde i sin tur att jag också kunde knyta an till mitt stora barn. Det var tack vare modet jag fick då, som jag senare vågade gå en annan väg.
När hon blev gravid med sitt tredje barn, ville Sara Canova att den här gången skulle skilja sig från de övriga – en trygg förlossning hemma i badrummet omgiven av två barnmorskor och en doula (en kvinna som har erfarenhet av förlossningar och är tränad i att ge stöd och information till den födande kvinnan och hennes närmaste).
”Det var rena himmelriket”
När Expressen ringer upp Sara Canova vill hon mer än gärna berätta sin historia – ”att få barn borde vara en stärkande och positiv upplevelse för alla”.
Stunden när lilla Unni såg dagens ljus sammanfattar hon så här:
– Det var helt fantastiskt. Rena himmelriket jämfört med tidigare. Det tog fem timmar i stället för hela helgen som jag hade trott först, och det gjorde inte ont att föda. Okej, tre eller fyra värkar kändes, men det var precis när barnmorskorna kom innanför dörren och mitt fokus bröts.
– Ingen klämde på min mage, ingen utsatte mig för inre undersökningar. Allt var på mina villkor när jag placerade mig själv i centrum. En oerhörd skillnad jämfört med den ångest jag hade känt tidigare. Förut tyckte jag mest att det var skönt att det var över. Nu handlade det om en segerkänsla.
Blir det ett fjärde barn nu av bara farten?
– Det skulle vara fantastiskt att föda så här fler gånger, men jag tror att jag sparar min kraft till de underbara barn som jag har nu.
Sara Canova är noga med att poängtera att det hon gjort inte är för alla.
– Att föda hemma är inget eftersträvans mål i sig, men jag kan inte vara den enda kvinna som blir orolig när jag måste åka hemifrån och dessutom känner mig utsatt. Det är dock inte för alla, en del bör inte eftersom det finns en risk med i bilden. Men alternativet bör kunna erbjudas.
LÄS MER: Få kvinnor föder hemma i Sverige
Landstinget godkänner – och betalar
Det är landstinget i Stockholms län som sedan 2002 godkänner och betalar för hemförlossningar. Det finns villkor; som att graviditeten förlöper normalt och att det inte är första barnet.
Förutom Stockholm är det bara Västerbottens län, som inte tar ut någon kostnad. Andra landsting kräver betalning – upp till 25 000 kronor.
I dag finns tio barnmorskor som jobbar med förlossningar i hemmet i Stockholm. Två av dem arbetar enbart med hemförlossningar, de andra kombinerar med deltidsanställningar på kliniker.