Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sara, 35, ville ha barn – läkare tog bort äggledarna

Ultragyns vd Eva Ribbenhall garanterade i SVT:s ”Aktuellt” att kliniken inte gör operationer mot patientens vilja och att ingen patient kommit till skada. Men Expressen har pratat med Sara, 35, som berättar att kliniken opererade bort hennes äggledare mot hennes vilja när hon var nedsövd. Läkaren fälldes också av inspektionen för vård och omsorg efter det inträffade.
Foto: SVT
Vd på Ultragyn - Eva Ribbenhall - har i SVT:s Aktuellt garanterat att kliniken inte gör operationer större än de ska och att ingen patient kommit till skada.

Sara, 35, ville ha barn. För att underlätta graviditet skulle en cysta på ena äggstocken tas bort.

När Sara vaknade fick hon veta att gynekologen på Ultragyn opererat bort äggledarna. Hon hade blivit steriliserad mot sin vilja.

Vd på Ultragyn - Eva Ribbenhall - har i SVT:s Aktuellt garanterat att kliniken inte gör operationer större än de ska och att ingen patient kommit till skada.

– De har förstört mitt liv. Det som gör mig mest förbannad är att hon står och ljuger, säger Sara.

I förra veckan kunde Expressen avslöja att läkare på privata Ultragyn vid Sophiahemmet i Stockholm får mer betalt ju större operationer de gör. Ultragyn registrerar fler dyra och omfattande ingrepp än andra kliniker.

Sara, 35, har råkat illa ut på Ultragyn. Sara och hennes sambo vill ha ett barn till, ett syskon till deras lille son. Sara har sjukdomen endometrios, som var tionde kvinna har. Den gör att man får extra ont vid mens. Vid ultraljud hittades en liten blåsa, en cysta, på ena äggstocken.

– Vi hade ju tänkt skaffa barn och då är det bra att inte ha cystor på äggstocken, berättar Sara.

Sara fick en remiss till Ultragyn för att ta bort cystan. I Saras journal står det uttryckligen att hon vill bli gravid. Den 10 januari 2014 var det dags för operation.

"Där började mardrömmen"

– Jag skjutsades in i operationssalen och sen minns jag inte mer. Sen vaknade jag och där började mardrömmen, berättar Sara.

Efter ingreppet kom skräckbeskedet. Läkaren berättade att Saras äggledare opererats bort. Nu kan Sara inte längre få barn på naturlig väg. Först kunde Sara inte ta in vad läkaren sade utan bad läkaren återkomma senare, när hon hämtat sig från narkosen.

– Så kom läkaren tillbaka och berättade att äggledarna var borttagna. Jag blev chockad. Jag tänkte att det innebär att jag inte kan få det där barnet som vi hade planerat. Jag blev förbannad. Men så svag som jag var då fanns det inte mycket jag kunde göra.

Efter ingreppet hade Sara många frågor och fick till sist tag på den opererande läkaren på telefon.

– Jag frågade varför läkaren valde att göra det utan att fråga innan, det är ju min kropp. Läkaren sade att mina äggledare var odugliga men sa också att "i efterhand kanske jag inte borde gjort det". Man respekterar en död människa mer. När det handlar om att ta organ från avlidna måste de ha sagt ja.

"Man litar ju på läkare"

Sara kan inte hålla tillbaka tårarna när hon berättar om operationen.

– Jag kände mig väldigt utsatt. Man litar ju på läkare. Det var en cysta som skulle tas bort och jag vaknar och läkaren har tagit bort mina äggledare! Det fanns inte på kartan att jag skulle säga till läkaren att "du får inte ta bort något annat". Har vi planerat att ta bort en cysta så kan du inte ta bort andra organ!

Sara vill inte framträda med namn och ansikte eftersom hon inte orkar med omgivningens frågor. Bara de närmaste vet. Det är fortfarande jobbigt att prata om.

– Det är ett övergrepp. Läkaren förstörde äggledarna, de förstörde mitt liv. För jag ser inte mig själv som en duglig kvinna något mer, säger hon.

Sara tillägger:

– Det är hemskt. Vad ska vi säga till vår son när han frågar varför han inte får syskon?

"Jag skyllde på mig själv"

Länge brottades Sara med skam och skuld, tänkte att hon kanske kunde förhindrat kirurgen från att sterilisera henne.

– Jag skyllde på mig själv, att jag kanske inte var tydlig. Det går inte en dag utan att jag tänker på det. Magkänslan inför operationen sa nej. Men jag gjorde det ändå för att det var steget till att få barn.

I dag har Sara insett att det inte är hennes fel. Sara anmälde fallet till inspektionen för vård och omsorg, IVO. Läkaren försvarade sig med att det var välvilligt menat, att äggledarna inte såg friska ut och att läkaren ville minska smärta och underlätta fertilitetsbehandling. Men Sara fick rätt. Läkare har inte rätt att sterilisera kvinnor utan deras medgivande. IVO skrev: "Det är inte förenligt med god vård att utan patientens informerade samtycke utvidga operationen till att innebära borttagande av äggledarna."

Sara, 35, skulle ta bort en cysta på ena äggstocken för att lättare bli gravid. När hon vaknade fick hon veta att läkaren opererat bort hennes äggledare och gjort henne steril.

Ultragyn medger fel

Ultragyn medger också att läkaren gjorde fel. Men Ultragyn har inte skickat in någon Lex Maria-anmälan till Socialstyrelsen. Sjukvården är egentligen skyldig att anmäla vårdskador. Kliniken har heller inte erbjudit Sara någon hjälp, vare sig psykologiskt, fysiskt eller ekonomiskt. LÖF, landstingens ömsesidiga försäkringsbolag, nekade först Sara ersättning. Men efter att IVO fällt läkaren har LÖF återupptagit fallet.

Inspektionen för vård och omsorg fällde läkaren.

– Jag blev kirurgiskt steril för att en läkare ansåg att det var möjligt att göra det. Kanske läkaren fick bonus för det. Mina äggledare var tydligen inte mer värda än läkarens bonus på 4000 kronor. Man känner sig jätteliten och maktlös.

"Gör ingenting som inte är medicinskt motiverat"

Ultragyns vd Eva Ribbenhall har tidigare hävdat att kliniken aldrig skulle göra onödiga ingrepp eller något ingrepp patienten inte sagt ja till. I en intervju i Studio ett sa hon så här:

– Det jag kan säga är att vi utför absolut inte några onödiga ingrepp som inte är relevanta och där remittenten och läkaren och patienten är överens.

Ribbenhall förde fram samma åsikt i SVT:s Aktuellt.

– Jag kan garantera att vi gör ingenting som inte är medicinskt motiverat.

Ribbenhall förnekar att det finns någon fara med att läkarna får mer betalt för att göra större operationer.

– En operation bestäms mellan remittenten, den som remitterat patienten, kirurgen och patienten själv. Det är inte så att man står vid operationsbordet och bestämmer att nej men nu drar vi nog på här lite så att vi kan fakturera lite mer.

Inspektionen för vård och omsorg fällde läkaren.

"Låg frekvens av anmälningar"

När programledaren frågar vd om alla operationer görs i samråd med patienten svarar hon:

– Absolut.

I SVT:s intervju garanterar vd att kliniken inte gjort några onödiga operationer, inte gjort operationer större än de ska vara och att ingen patient har kommit till skada.

– Nej, och det visar ju också granskningen och vi har ju inte några högre… Vi har ju väldigt låg frekvens av anmälningar, säger Eva Ribbenhall.

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström.
Foto: Olle Sporrong

Sara blev arg när hon såg programmet.

– Det som gjorde mig mest förbannad är att hon står och ljuger, att hon inte räknar med mig och säkert andra fall. Att hon påstår att det aldrig hänt att de opererat utan patienternas tillstånd. Jag är förbannad och frustrerad. Det måste komma ut att så är det inte.

"Jag beklagar verkligen det"

Eva Ribbenhall, vd, svarar så här på Saras kritik att hon ljuger.

– Jag kan förstå det utifrån hennes perspektiv, att hon reagerar på att jag sade så. Jag beklagar verkligen det.

Men patienten anser att du ljuger när du säger att ingen patient blivit skadad?

– Ja, det beror på vad man lägger in i skadad.

Men varför står du och säger så i tv?

– Jag vet inte vad du vill att jag ska säga, jag beklagar att jag sa så utifrån hennes perspektiv.

Enligt Ribbenhall har kliniken infört nya rutiner.

– Det får aldrig upprepas. Det förebygger vi varje ny kirurg som anställs så påtalar vi att inget organ eller del av organ får opereras bort utan patientens samtycke.

Händelsen är absolut inte förenligt med god vård, poängterar hon.

– Det här var ett extremfall, en unik händelse och den här doktorn jobbar inte längre kvar hos oss, läkaren stängdes av efter operationen.


FOTNOT: Sara heter egentligen något annat.

Skandalen på Ultragyn

I förra veckan kunde Expressen avslöja att vissa läkare vid privata Ultragyn vid Sophiahemmet i Stockholm får mer betalt ju större operationer de gör.

Ultragyns läkare hittar - till skillnad från övriga kliniker - nästan alltid något kirurgiskt att åtgärda i vid de granskade titthålsoperationerna, enligt statistiken från landstinget.

Ultragyns läkare hittar - till skillnad från övriga kliniker - något kirurgiskt att åtgärda i nästan vid vissa titthålsoperationer enligt statistiken från landstinget. Kliniken använder oftare åtgärdskoder som ger högre ersättning från landstinget än övriga gynkliniker i Stockholm.

Kliniken använder oftare än övriga gynkliniker i Stockholm åtgärdskoder som ger högre ersättning från landstinget.

Trots att kliniken påstår sig göra fler omfattande och tidskrävande titthålsoperationer rapporterar de kortare operationstid än övriga kliniker.

Enligt Ultragyns verksamhetschef Sophia Ehrström använder de engångsinstrument flera gånger. Något som enligt tillverkaren Olympus är riskabelt för kvinnan och gör att smitta kan spridas.

Ultragyn försvarar sig med att de redan sen 2013 har en muntlig överenskommelse med hälso- och sjukvårdförvaltningen om att de ska koda vissa ingrepp annorlunda utifrån hur lång tid de tar. Enligt ett mejl från Ultragyn till landstinget beror detta på att ersättningen inte täckte klinikens kostnader. Landstinget kan dock inte bekräfta att Ultragyn fått ett specialavtal.

Att de använder engångsinstrument flera gånger försvarar vd med att det är beprövat och de inte har fler infektioner än andra.

Efter att Expressen börjat ställa frågor om Ultragyns avvikande siffror beslutade Stockholms läns landsting att göra en utredning.

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström reagerar starkt på avslöjandet. Expressens granskning har redan lett till ett par debatter i riksdagen och krav på granskning av bonussystem och stopp för privat vård.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.