Foto: PrivatFoto: Privat
 Foto: Privat
Foto: PrivatFoto: Privat
 Foto: Privat

Sara, 27: Nej, adhd är inte en superkraft

Publicerad

27-åriga Sara Modigh från Jönköping är trött på att höra adhd beskrivas som en "superkraft".

I själva verket kan funktionsnedsättningen vara raka motsatsen, menar hon.

– Det kan även leda till att de som har svåra problem med sin diagnos får sina problem förminskade, säger hon.

"Adhd är inte en sjukdom, det är snarare en superkraft."

Orden från artisten Viktor Frisk under medverkan i SVT Barnkanalens "Morgonshowen" 2015 skapade ett eko i det offentliga samtalet om den utbredda funktionsnedsättningen. 

Sara Modigh, som fick diagnosen 2011, märkte hur fler anammade beskrivningen av funktionsnedsättningen som något positivt. 

Själv kände hon en avsaknad av superkrafter.

LÄS OCKSÅ: Viktor Frisk: "Adhd är inte en sjukdom, det är snarare en superkraft" 

Hon har länge haft svårt att koncentrera sig och fokusera utan att bli distraherad. Att hänga med i samtal slutar i regel med att hon försvinner in i sina egna tankar. Sömnbrist och humörsvängningar blir hinder som Sara dagligen har svårt att ta sig över.

"Så nej, för mig och många andra är det definitivt inte en superkraft", skriver hon på sin blogg.

"Adhd är ingenting man ska vilja ha, adhd är inte enkelt. Faktum är att det kan orsaka väldigt stora svårigheter och ett stort lidande hos den som är drabbad."

Vill nyansera debatten om adhd

Sara Modigh menar att risken med att glorifiera en diagnos är att de som har svåra problem blir missförstådda.

– Det kan även leda till att de som har svåra problem med sin diagnos får sina problem förminskade, säger hon.

– Jag personligen har upplevt att människor ibland ser mig som lat, för de förstår inte att de enklaste vardagssysslor är väldigt uttröttande och att det är svårt för mig och många andra att få vardagen att gå ihop.

Foto: Privat

Hon hoppas kunna sprida en mer nyanserad bild av diagnosen för att fler ska känna sig inkluderade.

– Jag tror att det råder en allmän brist på kunskap när det gäller adhd och att det bidrar till fördomar om "hur någon med adhd är". Men den bilden stämmer inte alls in på många av oss som är drabbade, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Malena Ernman: Dags att sluta ifrågasätta adhd 

"Vi blir lite bortglömda"

Samtidigt känner Sara Modigh en glädje för människor som känner sig stärkta av sina diagnoser.

– Men jag tänker också på alla oss som inte kan använda vår diagnos som en "superkraft". Jag kan ofta känna att vi blir lite bortglömda.

Vad vill du säga till folk som känner sig hårt drabbade av diagnosen?

– Ni är inte ensamma, det finns många som kämpar med det här. Alla har sina egna styrkor och svagheter och det gäller att hitta det sätt att leva som fungerar bäst för dig. Alla har vi olika förutsättningar att hantera de problem vi har, så att försöka leva efter någon annans mall blir sällan bra.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag