Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sara, 16, dog – efter att ha använt tampong

Foto: Facebook/Sara Manitoski
Sara, 16, sa till sina vänner att hon hade ont i magen. Morgonen därpå hittades hon livlös.
Foto: Facebook/Sara Manitoski

16-åriga Sara Manitoski hittades död under en klassresa den 15 mars 2017. 

Det var hennes vänner som hittade henne livlös i tältet.

Ett år senare har nu obducenter fastställt dödsorsaken. 

Sara Manitoski, 16, var på klassresa på Vancouver Island, Kanada, i mars 2017 där hon övernattade med sina vänner i ett tält. 

Under morgonen lämnade vännerna tältet för att äta frukost – de trodde att Sara sov men när de kom tillbaka låg Sara fortfarande kvar trots att hennes alarm ringde. Enligt kompisarna var hon livlös, skriver People.

Klasskamrater, lärare och ambulanspersonal utförde hjärt- och lungräddning, på Sara – men hennes liv gick inte att rädda. 

Sara var på klassresa när hon drabbades av förgiftningen som tog hennes liv.
Foto: Facebook/Sara Manitoski

Ett år efter Saras bortgång har obducenter slagit fast att hon dog av "toxic shock syndrome", TSS, som orsakades av en hennes tamponger. 

Toxic shock syndrome, TSS, är en komplikation som kan uppstå vid vissa bakteriella infektioner. Bakterierna utsöndrar ett gift som gör att blodtrycket sjunker och att kroppens vävnader inte får tillräckligt med syre, skriver Vårdguiden.  

Upptäckte bakterier på tampongen 

De hade upptäckt att bakteriestammen staphylococcus aureus fanns på tampongen, vilket är en av bakterierna som framkallar TSS. 

Enligt rapporten ska Sara också haft andra symptom som stärkte att det rörde sig om TSS, men understryker att TSS kan ha andra orsaker än tamponganvändning. 

Dagen innan Saras bortgång ska hon ha sagt till sina vänner att hon hade mensvärk och kramper och inte mådde bra. Sara hade dock varit tillräckligt frisk för att delta på de gemensamma aktiviteterna, enligt Vancouver Sun

På kvällen åt hon ovanligt lite middag och strax efter tio på kvällen ska hon ha gått och lagt sig. 

Yngre kvinnor löper större risk 

I obducenternas rapport går det att läsa: 

"TSS är en akut livshotande sjukdom och risken för att drabbas ökar med tamponganvändande, tampong är dock inte den enda orsaken till TSS"

 – Yngre kvinnor löper större risk att få TSS, troligtvis är de mer utsatta eftersom de använder tamponger och i större utsträckning preventiva barriärmetoder, säger JoAnn Pinkerton, VD på The North American Menopause Society, till People

Familjen berättar om sin saknad till Sara.
Foto: Facebook/Sara Manitoski

Pinkerton säger också att det kan ha att göra med att unga kvinnor inte utvecklat antikroppar mot giftet som bakterierna utvecklar. 

På en minnessida skriver Saras familj: 

"Alla som träffade Sara la märke till hennes utstrålning och hennes kärlek till att undersöka och upptäcka världen smittade av sig. Hon var angelägen om att testa allting och utmärkte sig när det kom till att söka kunskap."

De fortsätter: 

"Det finns inga ord som kan beskriva den saknad vi känner"


Väldigt ovanligt – och går att förebygga

TSS, som under 1970-talet fick namnet tampongsjukan, är i dag mycket ovanligt men kan vara allvarligt och det är viktigt att snabbt söka vård. 


Symtomen är bland annat kräkningar och diarré, hudrodnad, svullna handflator och fotsulor, yrsel och muskelvärk.  


De flesta får sjukdomen i samband med hudinfektion – och inte av tampong. Men det finns sätt att minska risken för att drabbas av TSS av tampong. Vårdguiden rekommenderar kvinnor att byta tampong minst var åttonde timme och att tvätta händerna innan tampongbyte. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.