Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Säpos varning för Kina: Påverkar yttrandefriheten i Sverige

Säpo har tidigare också varnat för hotet från högerextrema
Säpochefen Klas Friberg och Kinas president Xi Jinping.
Foto: MARK SCHIEFELBEIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Säkerhetshotet från Kina ökar och påverkar nu yttrandefriheten i Sverige.

Det slår Säpochefen Klas Friberg fast.

Samtidigt avslöjar Säpo att främmande makt utnyttjar coronakrisen i Sverige.

Ryskt spionage har länge pekats ut som det största underrättelsehotet mot Sverige och när Säkerhetspolisen, Säpo, nu sammanfattar förra året finns varningen kvar. Säpo konstaterar bland annat att var tredje rysk diplomat i Sverige jobbar under täckmantel och egentligen är spioner.

En diplomat som jobbade under täckmantel togs på bar gärning när han träffade en agent på en restaurang i Stockholm förra våren. Diplomaten, som var underrättelseofficer, fick lämna Sverige efter det tillslaget.

Det nya är att Säpo nu pekar ut Kina som ett lika stort hot.

– Vad vi sett på senare tid är hur det kinesiska underrättelsehotet nu börjat närma sig och ligger i nivå med Rysslands, säger Kennet Alexandersson, senior analytiker på Säpo.

Utnyttjar coronakrisen

Tidigare fokuserade Kina på flyktingspionage och stöld av svenska företagshemligheter men efter ett år där bland annat fallet Gui Minhai varit aktuellt konstaterar Säpo nu att hotet breddats till att även handla om påverkan av politik och Sveriges inställning till Kina.

– För ett par år sen sa vi att Kina skulle kunna påverka yttrandefriheten i Sverige, nu ser vi att de gör det. Det är väldigt tydligt, säger Klas Friberg.

Ökad sårbarhet när många jobbar hemma

Säkerhetspolisen varnar också för attacker i spåren av coronapandemin och säger att det finns konkreta exempel på att Sverige utsatts för påverkansoperationer under de senaste veckorna.

– Säkerhetspolisen ser aktiviteter med kopplingar till pandemin från såväl våldsbejakande extremism som främmande makt, säger Klas Friberg.

Han påpekar också att det finns risker med att flera nyckelpersoner i samhället jobbar hemifrån under coronakrisen.

– Sårbarheterna ökar i samband med internetuppkopplingarna hemma, säger Friberg.

FOI om kinesiskt spionage

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.