Åklagarsidan är av lätt insedda skäl nöjd med domen mot Uppsala–bröderna Peyman Kia, 42, och Payam Kia, 35. Livstids fängelse, respektive 9 år och tio månader. Båda har förnekat brott och ska överklaga domen.
– Det är en av de absolut allvarligaste gärningarna vi har haft i det här landet någonsin. Det är lätt att jämföra med Stig Bergling, men fram för allt Stig Wennerström. Jag tycker det här ärendet fram för allt kan jämföras med Stig Wennström, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist vid Riksenheten för säkerhetsmål.
Mullvadens hemliga erbjudande till GRU
Trots allt hemlighetsmakeri under rättegången där det mesta hölls bakom stängda dörrar ger den offentliga delen av domen nya pusselbitar som visar hur det gick till när den inre kärnan inom Säpo blev varse om att något inte stod rätt till. Någon hade erbjudit den ryska militära underrättelsetjänsten GRU hemliga uppgifter och erbjudandet kom från någon på insidan av den svenska säkerhets och underrättelseapparaten. Det fanns en mullvad inne i den egna organisationen.
”SÄPO fick underrättelseinformation om att någon som arbetade inom den svenska säkerhets och underrättelsetjänsten skulle ha erbjudit hemlig uppgifter till Ryssland och GRU”, skriver domstolen i domen mot bröderna.
Peyman Kias olika positioner inne i hjärtat av svensk säkerhets och underrättelsetjänst var bästa tänkbara för GRU.
Första tjänstgöringen hos Säpo under perioden september 2007 – mars 2011.
Must, Militära underrättelse och säkerhetstjänsten, under perioden mars 2011 – mars 2014.
Säpo en andra omgång under perioden april 2014 – november 2015 och därefter Livsmedelsverket fram till och med gripandet den 20 september 2021.
År efter år kunde Peyman Kia operera som Rysslands man på insidan av Säpo och Must.
Hur tipset om erbjudandet till GRU nådde fram till den svenska säkerhetspolisen är oklart. Larmet kan ha kommit via en utländsk underrättelsetjänst eller från den egna signalspaningen hos Försvarets radioanstalt, FRA. FRA har tidigare bekräftat att man deltagit i utredningen, men inte velat precisera vad man har gjort.
Jakten på mullvaden
Säpo satt med mullvadens erbjudande till GRU när man under stort hemlighetsmakeri började leta efter vem i den egna organisationen som läckte informationen.
Den skulle dock dröja flera år innan den misstänkte mullvaden var inringad och i januari 2017 inleddes den formella förundersökningen mot Peyman Kia. Åklagare kopplades då in och och man började telefonavlyssna honom, undersöka hans bankfack i hemlighet och ”dammsuga” hans arbetsplats på Livsmedelsverket nattetid.
Peyman Kias nattliga besök på arbetsplatsen
Peyman Kia anses ha haft ett tydligt mönster när han opererat. Inför att han slutat en anställning har han ”tankat ned” topphemliga uppgifter och handlingar som han inte hade rätt till. Det har främst skett genom att han snabbt fotograferat av handlingar och sedan stängt dokumenten. I domen redovisas ett sådant tillfälle när Peyman Kia på natten den 13 mars 2014 uppsökte sin arbetsplats på Must. Under sju minuter mellan klockan 00.42–00.49 öppnade han sex hemliga dokument.
Peyman Kias egen förklaring till det nattliga besöket avfärdar domstolen.
”Det är helt obegripligt att han skulle öppna sex dokument, som han inte var behörig att tadel av, nattetid när han var inne på kontoret för att avsluta några saker”, skriver tingsrätten i domen.
Tingsrätten anser att Peyman Kia öppnat och fotograferat av sammanlagt ett 90-tal hemliga dokument och fört över dem till en privat lagringsenhet.
Domstolen anser att mullvadens information i erbjudandet till GRU som Säpo satt med i många dokument stämmer överens med de dokument som Peyman Kia plockat upp och tittat på - dokument som inte hade att göra med hans tjänst.
Några exempel från domen:
I början av oktober 2011, helt utanför sin behörighet, anskaffade dokument 4 som innehöll information som överensstämde mycket väl med specifika uppgifter i uppgiftslämnarens erbjudande.
I mitten av december 2011, utanför sin behörighet, anskaffade dokument a24 som även den innehöll information som överensstämde mycket väl med uppgiftslämnarens erbjudande.
Tingsrätten slår fast att det är Peyman Kia som är uppgiftslämnaren.
Peyman Kias yngre bror, Payam Kia fälls också för grovt spioneri. Men hans kortare straff på 9 år och 10 månader beror dels på att han inte har haft någon anställning inom Säpo eller Must, dels på att hans ”arbete” bygger på all hemlig information som hans bror plockat ut.
”Det framgår tydligt av Payam Kias anteckningar att Peyman Kia var drivande i deras gemensamma brottslighet”, skriver tingsrätten i domen.
Tingsrättens dom ger ingen ledtråd till om det hemliga materialet verkligen nått fram till GRU i Ryssland. ”Vissa pusselbitar saknas” skriver domstolen.