Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Säpos lista avslöjar hoten mot Sverige

I takt med att de våldsbejakande extremistiska miljöerna blivit fler har också antalet terrorhot ökat i både Sverige och övriga Europa.
Foto: / SÄPO
Säpo valde att lista 14 konkreta hot, i anonymiserat skick, som kommit in till dem de senaste månaderna.
Foto: / SÄPO

De tar emot 200 underrättelser om terrorism varje dag.

Nu listar Säpo hoten mot Sverige – där personer försökt få tag på bomber och automatvapen för att döda människor.

"NN har stridit för IS och bygger nu upp nätverk för att planera attack i Sverige" skriver Säpo i en rapport. 

I takt med att de våldsbejakande extremistiska miljöerna blivit fler har också antalet terrorhot ökat i både Sverige och övriga Europa.

Det innebär samtidigt att antalet underrättelser om misstänkta terroraktioner på svensk mark stigit till rekordnivåer - och Säpo får i dag uppgifter om omkring 200 hot varje dag.

När myndigheten i förra veckan gav sitt yttrande på regerings utredning om datalagring – som handlar om vilka uppgifter teleoperatörer ska vara tvungna att lagra för att polisen ska kunna ta del av dem vid en eventuell brottsutredning – gav de en tydlig bild av den verklighet de jobbar i.

"Ligger bakom flera attentat och gömmer sig i Sverige"

Säpo valde att lista 14 konkreta hot, i anonymiserat skick, som kommit in till dem de senaste månaderna. Där framträder en värld där vapen och bomber är ständigt förekommande:

"NN har fått uppdrag att tillverka en bomb och detonera den mot [viss byggnad i Sverige]."

"NN planerar att utföra attentat på okänd plats i Sverige och har tillgång till vapen."

"NN har stridit för IS och bygger nu upp nätverk för att planera attack i Sverige."

"NN är ansluten till IS, ligger bakom flera attentat och gömmer sig i Sverige."

– Ungefär varannan dag har vi den typen av lite mer detaljerad eller konkret information i underrättelseflödet som vi bearbetar och går vidare med. Det här är exempel som är hämtade från det flödet, säger Karl Melin på Säpos pressavdelning.

Hur mycket substans finns det i de här hoten?

– Det är svårt att kunna gå in närmare på det eftersom det är en del av vårt arbete i hur vi tar saker och ting vidare och hur vi gör bedömningarna. Vi kommer direkt in mot det operativa arbetet då, säger Karl Melin.

Terrorforskaren Hans Brun.
Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP

Terrorexpert: Inga överdrifter

Terrorexperten Hans Brun på Försvarshögskolan är inte förvånade över det stora antalet explicita hot och menar att de bör tas på största allvar.

– Jag tror inte att Säpo överdriver utan man har tagit ut exempel som man tycker är konkreta och relevanta för den här diskussionen. Det är bra att de tar upp konkreta exempel och visar hur det ser ut och hur det låter, säger han.

Och avslutar:

– Det kan vara svårt att avgöra substansen i varje enskilt fall, men läser man de förundersökningar som finns när det gäller grov brottslighet så är den här typen av uppgifter fullt rimliga.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.