Säpos krav: Hålla hemliga rapporter från regeringen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Säpo vill inte längre dela med sig av känsliga rapporter till regeringskansliet.
Foto: PRESSBILD

Säpo vill inte längre lämna in rapporter om Sveriges sårbarhet till regeringen, skriver SvD.

De kräver nu att reglerna ändras för att informationen som kan ”allvarligt skada det svenska samhället” inte ska hamna i fel händer. 

Ett underbetyg för regeringskansliet, dömer en säkerhetsexpert. 

Säkerhetspolisen, Säpo, har skickat in en skrivelse till regeringen där de begär att slippa redovisningsskyldighet, rapporterar SvD.

Myndigheten måste med jämna mellanrum skicka in risk- och sårbarhetsanalyser till regeringen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Rapporterna om Sveriges sårbarhet används för att staten ska kunna planera sin krisberedskap och förbereda för extraordinära händelser.

Säpo vill slippa lämna hemliga rapporter till regeringen

Men nu vill Säpo inte längre delta. De uppger att deras analys ”skulle kunna utnyttjas för att allvarligt skada det svenska samhället” och att det därför är ”av yttersta vikt att uppgifterna inte får större spridning än vad som är absolut nödvändigt”, enligt SvD.

I stället för att lämna in de känsliga rapporterna ska framtida rapporter ges muntligt, anser Säpo och ber om att reglerna ändras så snart som möjligt.

– Jag tolkar detta som indirekt kritik av regeringskansliets organisation, att Säpo inte tycker att det finns någon kvalificerad mottagningskapacitet inom regeringskansliet som kan bereda den här typen av känslig information på ett bra och brett sätt, säger Lars Nicander, chef för asymmetriska hot- och terrorismstudier vid Försvarshögskolan, till tidningen. 

Försvarsmakten har undantag

Gabriel Wernstedt, pressekreterare på Säpo, säger till SvD att det inte handlar om att Säpo misstror regeringskansliets medarbetare.

Redan i dag har Försvarsmakten ett undantag från att lämna känsliga rapporter och Säpo vill ha samma behandling.

– Den risk- och sårbarhetsanalys som vi tidigare delat med regeringen och MSB har varit väldigt, väldigt översiktlig. Vi har i den löpande dialogen med regeringen och MSB sett att den information vi förmedlar i den här översiktliga risk- och sårbarhetsanalysen förmedlar vi i princip redan via den löpande dialogen vi har, säger Gabriel Wernstedt till SvD.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.