Säpos kaffekassa har blivit hemligstämplad

Publicerad

Dagens Nyheter avslöjade Säpos dyra James Bond-fest för fem miljoner kronor.

Men nu är det slutgranskat.

Enligt regeringen hotas rikets säkerhet om det blir känt hur Säpo använder sitt anslag.

Så nu är till och med kaffekassan hemligstämplad.

– Det är fullständigt absurt, säger Nils Funcke, expert på yttrandefrihetsfrågor, till Dagens Nyheter.

Dagens Nyheter, som bland annat skrivit om Säpos James Bond-fest för fem miljoner kronor, begärde att få ta del av myndighetens resultaträkning.

Men då blev det hemligstämpel på.

Regeringen har nämligen beslutat att rikets säkerhet kan hotas om uppgifterna blir kända,

skriver Dagens Nyheter.

Justitieminister Beatrice Ask, M, har hemligstämplat allt från lokalhyra till telefonavlyssning.

Beslutet väcker en del förvirring. Nils Funcke, expert på yttrandefrihetsfrågor, menar att myndigheter inte kan avslå en begäran generellt, utan måste titta på varje uppgift för sig om den går att lämna ut.

– Det är fullständigt absurt och det här är ytterligare ett exempel på hur säkerhetspolisen använder sekretessbestämmelserna på ett slentrianmässigt sätt. Det här har uppmärksammats tidigare och då öppnade justitiekanslern ett tillsynsärende och kritiserade Säpo, säger Nils Funcke till DN.

Beatrice Ask var den som skrev under beslutet om de nya reglerna och beslutet går inte att överklaga.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag