Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Säpos fruktan: Misstänkte spionen kan fly i rysk diplomatbil

Rysslands ambassad i Stockholm, handelsavdelningen på Lidingö och generalkonsulatet i Göteborg är enligt säpo centrum för det ryska spionaget mot Sverige.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Säkerhetskameror finns runt om inne på det ryska ambassadområdet.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Bakom fällda persienner och därmed skyddad från insyn och avlyssning pågår verksamheten inne på Rysslands ambassad i Stockholm.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Peyman Kia, 42, misstänks ha försett den ryska militära underrättelsetjänsten GRU med hemliga handlingar från sin tid på både säpo och den militära underrättelse och säkerhetstjänsten, Must. Handlingarna misstänks han ha fotograferat av i form av bilder från sin tjänstedator.

Premium: Säkerhetspolisen fruktar i en analys att den spionåtalade Peyman Kia, 42, ska föras till Ryssland med hjälp av ”diplomatiska medel”.

Det framgår av en tidigare hemligstämplad handling upprättad av chefsåklagare Per Lindqvist.

Den före detta Säpo–anställde Kia misstänks tillsammans med sin bror Payam Kia, 35, ha överlämnat en stor mängd ytterst hemliga handlingar till den ryska militära underrättelsetjänsten GRU.

Expressen Premium

Läs Premium gratis i en vecka

Få tillgång till hela Expressens digitala värld. Alla läsare kan använda den fria provperioden en gång. Därefter är priset 89 kr/mån. Digital tillsvidareprenumeration. Ingen bindningstid – säg upp när du vill.

Allt detta ingår:

• Expressen.se och Expressen–appen – obegränsad tillgång till alla artiklar

• E-tidning och korsord alla dagar

• Alla artiklar på skonahem.se, halsoliv.se, levaochbo.se, teknikensvarld.se, mama.nu, alltomresor.se, amelia.se och alltommat.se

• Dela din prenumeration med upp till 3 personer

Genom att klicka på “STARTA PREMIUM” godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.

Wow! Bäst klädda på P3 Guld – spetsigt och tunt

Premium: Skirt, naket och trendigt – spana in guldiga mattan

Jan Carlzons sjukdomsbeslut – flyttar från sommarhuset i Torekov

Premium: Tidigare SAS-toppen: ”Ger andra möjligheter” • Prislapparna

Sanna Nielsen: Därför lämnade jag allsången

Premium: Listan bakom beslutet • Drömmen om Avicii arena • Turnélivet med familjen