Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Säpos försvar - efter avvisningen av Agiza

Ahmed Agiza.Foto: SVT

I december 2001 avvisas asylsökande egyptiern Ahmed Agiza efter Säpo-misstankar om samröre med en terroristorganisation.

Nu har Säpo gjort bedömningen att Agiza inte utgör något hot mot Sverige.

Samtidigt försvarar säkerhetspolisen tidigare yttranden.

- Vi anser att de bedömningar som gjordes tidigare var korrekta utifrån då tillgänglig information, säger Sara Kvarnström, pressekreterare på Säpo.

De asylsökande egyptierna Ahmed Agiza och Mohammad Alzery avvisades från Sverige till Egypten i december 2001 och fördes dit med ett amerikanskt flygplan av amerikanska agenter. Avvisningen var grundad på Säpo-misstankar om att männen kan ha haft samröre med en terroristorganisation. Sveriges regering har fått hård kritik för sitt agerande av bland annat JO och människorättsförkämpar.

Ahmed Agiza satt nio år i egyptiskt fängelse, men släpptes i fjol. I oktober lämnade han in sin ansökan om uppehållstillstånd på svenska ambassaden i Kairo.

Säpo har sedan utrett hans ärende. Enligt medieuppgifter reste Säpofolk också till Egypten och träffade Agiza.

Samlad bedömning

I måndags kom så Säpos yttrande, berättar Migrationsverkets rättschef Mikael Ribbenvik, varpå han kunde fatta sitt beslut.

- Vi har lämnat ett yttrande till Migrationsverket och inför vårt yttrande har vi strävat efter att samla in så fullständig och korrekt information som möjligt och sedan göra en bedömning utifrån dagens sakförhållanden. Efter den bedömningen av all tillgänglig information har vi beslutat att inte lämna någon erinran mot ansökan om uppehållstillstånd, säger Sara Kvarnström, pressekreterare vid Säpo.

Vad stod i yttrandet?

- Vi kommenterar inte grunderna för vår bedömning av hänsyn till den enskilde och vår verksamhet och våra arbetsmetoder.

Hur kommer det sig att ni gör den här bedömningen i dag jämfört med den 2001?

- De bedömningar som gjordes i tidigare ärenden som rör samma person är enligt våra bedömningar korrekta utifrån då tillgänglig information. Nu gör vi en samlad bedömning utifrån den information vi förfogar över i dag.

Var det en riktig bedömning ni gjorde då?

- Vi bedömer att de bedömningar som gjordes tidigare var korrekta utifrån då tillgänglig information.