Jan-Henrik Barrling och Walter Kegö var med i Säpos Palme-grupp. Nu vill de befrias från sin tystnadsplikt för att kunna förhöras av utredare.Jan-Henrik Barrling och Walter Kegö var med i Säpos Palme-grupp. Nu vill de befrias från sin tystnadsplikt för att kunna förhöras av utredare.
Jan-Henrik Barrling och Walter Kegö var med i Säpos Palme-grupp. Nu vill de befrias från sin tystnadsplikt för att kunna förhöras av utredare.
Säpomännen Walter Kegö, till vänster, och Jan-Henrik Barrling blev rikskända i Ebbe Carlsson-affären. Här under KU-förhör angående smuggling av olaglig avlyssningsapparatur, som skulle användas i Palmeutredningen. I mitten sitter deras advokat Leif Silbersky. Foto: Jan Collsiöö / Tt /Säpomännen Walter Kegö, till vänster, och Jan-Henrik Barrling blev rikskända i Ebbe Carlsson-affären. Här under KU-förhör angående smuggling av olaglig avlyssningsapparatur, som skulle användas i Palmeutredningen. I mitten sitter deras advokat Leif Silbersky. Foto: Jan Collsiöö / Tt /
Säpomännen Walter Kegö, till vänster, och Jan-Henrik Barrling blev rikskända i Ebbe Carlsson-affären. Här under KU-förhör angående smuggling av olaglig avlyssningsapparatur, som skulle användas i Palmeutredningen. I mitten sitter deras advokat Leif Silbersky. Foto: Jan Collsiöö / Tt /
Olof Palme Foto: Svt Bild/Tv4Olof Palme Foto: Svt Bild/Tv4
Olof Palme Foto: Svt Bild/Tv4

Säpomännen vill peka ut Palmes mördare

Publicerad

Olof Palmes mördare var knuten till ett utländskt knarknätverk.

Mannen hade bakgrund i Sovjetunionen och kom till Sverige på falskt pass året före mordet.

Uppgifterna bygger på hemligstämplat Säpo-material och presenteras i Expressen i dag av tidigare Palme-utredarna Walter Kegö och Jan-Henrik Barrling.

De kräver nu att befrias från sin tystnadsplikt för att kunna förhöras av Palme-gruppen.

– Vi är intresserade av att få in uppgifterna, säger Dag Andersson, spaningsledare i Palmegruppen.

Sovjetunionen visste att Palmemordet skulle ske. De uppgifterna - efter en olaglig buggning av en sovjetisk diplomat - hör till det material som i slutet av 1980-talet utreddes av kriminalkommissarien Walter Kegö och kriminalinspektören Jan-Henrik Barrling i Säpos dåvarande Palmegrupp.

Expressen avslöjade för ett drygt år sedan, november 2014, att Palmegruppen kontaktat och hållit förhör med Barrling och Kegö. Delar av deras gamla utredningsmaterial ska oväntat ha hittats på Säpo när de flyttade till nya lokaler i Solna och då lämnats över till Palmegruppen.

 

LÄS MER: Här är den missänkta Palme-revolvern

 

 

Sedan dess har en rad möten och förhör hållits med Kegö och Barrling och ytterligare utredningsmaterial kring Palme-mordet - som aldrig tidigare har utretts av Palmegruppen - ska nu ha hittats på Säpo.

– Ja det var definitivt nytt. Det har aldrig funnits i deras ägo tidigare, säger Walter Kegö.

Walter Kegö och Jan-Henrik Barrling

Inte avslöjat detaljer

De tidigare Säpo-männen Kegö och Barrling har dock inte avslöjat några detaljer om sin utredning på grund av den sekretess som regeringen beslutade om i augusti 1989.

I dag, i ett öppet brev i Expressen, väljer Walter Kegö och Jan-Henrik Barrling ändå att presentera delar av sin hemliga utredning som intresserat Palmegruppen.

Här är de nya uppgifterna:

KNARKLIGA: Olof Palme mördades av en man knuten till en utländsk narkotikaorganisation.

ATTENTATSGRUPP: En krets av personer ligger bakom mordet. Uppgifter finns om hur gruppen kunde lokalisera Palme före mordet, hur attentatet förbereddes, vilka som hjälpte till. Det finns också ett särskilt namn för attentatsdagen.

SOVJET-KOPPLING: Mördarens nationalitet är oklar, men han är utbildad i Sovjetunionen och kom till Sverige på falskt pass 1985.

FLERA MORD: Mannen kan kopplas till ytterligare två mord i Sverige, i det ena fallet som gärningsman.

Den så kallade diplmatbuggningen, där den utpekade Sovjet-agenten Vladimir Nezjinskij fick en central roll, är en del av den hemliga utredningen.

UTPEKAD: Mannen ska ha pekats ut som Olof Palmes mördare av en person som kände honom. Uppgifter finns också om att en person såg honom utföra mordet och det ska finnas ytterligare ett tips om mannen till Palmegruppen.

– Detta är inget som har stått att läsa i svenska medier eller svensk tv, de här personerna är okända utanför den här kretsen, säger Jan-Henrik Barrling.

Kegö och Barrling bekräftar också att den så kallade diplomatbuggningen, uppgifter om att Sovjetunionen visste att mordet skulle ske, ingår i utredningen.

– Den så kallade diplomatbuggningen är en del av det materialet. Men det finns också en annan del som till sin volym är betydligt större. De här två delarna talar med varandra och står också var och en självständigt för sig, säger Barrling.

Men trots ett stort intresse från utredarna i Palmegruppen är Kegö och Barrling fortsatt förhindrade att berätta närmare för Palmegruppen på grund av tystnadsplikten som regeringen beslutat om.

– Vi vill ju inget hellre än att få hjälpa Palmeutredarna som är ivriga att vi få ska lämna informationen.

– Och så länge som vi inte är lösta så riskerar vi fängelse om vi berättar för Palme-utredarna.

Redan 1990 vädjade Jan-Henrik Barrling om att få vittna om delar av det hemliga materialet, men den dåvarande biträdande civilministern Margot Wallström undertecknade ett avslag och hänvisade till sekretessen.

Vädjade till regeringen

2014 vädjade Kegö och Barrling till regeringen igen sedan de kontaktats av Palmegruppen. Regeringen avslog och hänvisade till att det är Palmegruppen som måste ställa en sådan fråga. Förundersökningsledaren Kerstin Skarp har dock ännu inte skickat in någon begäran till regeringen.

 

LÄS MER: 30 år efter mordet – följ Palmes sista steg

 

 

– Palmegruppen är oerhört intresserade av att få höra och diskutera med oss. Så det är inte där problemet ligger utan det är förundersökningsledaren som ännu inte har skrivit till regeringen för att vi ska bli lösta från tystnadsplikten, säger Walter Kegö.

Dag Andersson, som är spaningsledare i Palme-gruppen, bekräftar intresset.

– Det är klart att om det finns uppgifter som är intressanta så är vi intresserade av att få in de uppgifterna såklart.

– Problemet är att de inte får prata om det och inte kan delge oss vad det är för uppgifter. Vi får nog avvakta och se om de blir lösta från tystnadsplikten.

Den frågan hänvisar han till Kerstin Skarp, för-undersökningsledare i Palmegruppen, som inte vill kommentera.

Säpos pressekreterare Fredrik Milder menar att allt Palme-material lämnades över till Palmegruppen redan 1989.

 

LÄS MER Säpomännen: Låt oss berätta sanningen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag