Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Säpomän pekar ut Olof Palme-mördare

Den 28 februari 1986 sköts statsministern till döds i korsningen Sveavägen – Tunnelgatan. Palme-gruppen arbetar än på att lösa mordgåtan.
Foto: / OKÄND
Nya sju timmar långa förhör har hållits med tidigare Säpo-männen Jan-Henrik Barrling och Walter Kegö.
Olof och Lisbet Palme.
Foto: Sven Erik Sjöberg

Namnet på en ny misstänkt Palme-mördare har lämnats över till polisen.

Expressen kan avslöja att förhör nu hållits med de tidigare Säpo-männen Walter Kegö och Jan-Henrik Barrling.

Efter klartecken från Säpo överlämnades deras hemligstämplade material till Palme-gruppen under ett sju timmar långt förhör förra veckan.

– Vi måste analysera detta nu, säger Dag Andersson, spaningsledare i Palmegruppen.

För närmare 30 år sedan blev de rikskända i Ebbe Carlsson-affären och ledde Säpos utredning av Palme-mordet.

Men hemligstämplade uppgifter i deras utredning lämnades aldrig över till polisens Palmegrupp.

Under 2014 och 2016 trädde de båda tidigare Säpo-männen, Walter Kegö och Jan-Henrik Barrling, fram i Expressen och berättade om ett tidigare okänt Palme-spår med kopplingar till Sovjetunionen och ett utländskt narkotikanätverk.

Försökt arrangera förhör länge

Palmegruppen har, enligt spaningsledaren Dag Andersson, under lång tid försökt arrangera ett förhör med Kegö och Barrling. Sekretessfrågan kring deras hemligstämplade uppgifter har dock stått i vägen.

Expressen kan nu avslöja att Kegö och Barrling nu slutligen förhörts ingående om de hemligstämplade uppgifterna.

Förhöret skedde under en hel dag förra tisdagen, från klockan nio på morgonen till klockan fem på eftermiddagen. Det leddes av Palmegruppens spaningsledare Dag Andersson tillsammans med utredarna Karin Johansson och Lennart Gustafsson.


LÄS ÄVEN: Följ Olof Palmes sista steg i livet


Kegö och Barrling lämnade över ett material på 80 sidor, enligt dem handlingar som varit okända för Palmegruppen sedan tidigare.

Under förhöret överlämnades också namnet på den tänkbare Palme-mördare som materialet kretsar kring.

Spaningsledaren Dag Andersson bekräftar förhöret med två tidigare Säpo-männen och att man nu analyserar materialet.

Dag Andersson
Foto: Christer Järeslätt

– Vi träffade bägge två, men jag kan inte säga så mycket mer om detta ännu.

– Det är ett omfattande material och vi måste analysera detta och titta på vad vi har sedan tidigare och vad vi inte har sedan tidigare.

"För tidigt att säga"

Han vill inte uttala sig närmare om intresset för det namn, på en tänkbar mördare, som lämnades över under mötet och vilka åtgärder det kan komma att leda till.

– Det är för tidigt att säga. Vi måste titta närmare på materialet och det kommer att ta ett tag.

Walter Kegö gläds över att slutligen, efter många turer, kunnat lämna över sina uppgifter.

– Det handlar om 80 sidor material, en hypotes som skrevs 1989 och aldrig tidigare överlämnats i sin helhet. Materialet innehåller ny information om diplomatbuggningen och namnet på en tänkbar mördare.

Diplomatbuggningen var en stor affär i slutet av 1980-talet och rör buggningen av en sovjetisk diplomat och Sovjetunionens påstådda inblandning i mordet.

– Det här är ett oerhört tungt material som nu måste utredas.

Kan placeras på platsen

Kegö och Barrling vill inte gå in i detalj på uppgifterna men har tidigare avslöjat att det rör sig om en tänkbar mördare som ingick i en attentatsgrupp, var knuten till ett utländsk narkotikanätverk och hade viss bakgrund i Sovjetunionen.

– Vi anser också att han kan placeras på Sveavägen vid tiden för mordet, säger Kegö.

Var mannen finns nu, eller om han ens är i livet, är oklart.

Jan-Henrik Barrling säger att han hoppas på en internationell efterlysning.

– Man kan hoppas att det leder till en internationell efterlysning och de indikationer jag fått från Palmegruppen tyder på att det kan bli så, säger Barrling.

– Vi vet inte om han lever eller var han befinner sig, men det går också att kartlägga honom genom andra personer.

"Jätteskandal att vi inte tidigare fick veta"

Förhöret med Kegö och Barrling har kunnat hållas efter långa och invecklade turer.

De första kontakterna kring ett förhör med Palme-gruppen togs redan för tre år sedan.

Kegö och Barrling berättar att Säpo tidigare i år slutligen gav klartecken till Palmegruppen att förhöra de tidigare Säpo-männen. Kegö och Barrling är mycket kritiska till fördröjningen.

– Det visade sig att sekretessen flyttar med till Palmegruppen och att det hela tiden varit fritt fram för förhör. Det är en jätteskandal att vi inte tidigare fick veta det och den kompetensen borde ha funnits hos Kerstin Skarp, som en av Sveriges främsta jurister.

Kerstin Skarp, som är förundersökningsledare i Palmegruppen, väljer att inte alls kommentera.

– Jag kommenterar inte detaljer om utredningen och säger inte vad vi gör.

DEN NYA UTPEKADE PALME-MÖRDAREN

Han kan kopplas till Sovjetunionen och kan knytas till en knarkliga.

Walter Kegö och Jan-Henrik Barrling har tidigare i Expressen lämnat flera uppgifter om den man som nu utreds av Palmegruppen.

Detta är känt:

KNARKORGANISATION: Mannen som mördade Olof Palme ska enligt Kegös och Barrlings material vara knuten till en utländsk narkotikaorganisation.

SOVJET: Mördarens nationalitet är oklar, men han ska vara utbildad i Sovjetunionen och ha kommit till Sverige på falskt pass 1985.

ATTENTATSGRUPP: Mannen ska ha ingått i en attentatsgrupp som stod bakom mordet. Kegö och Barrling har lämnat uppgifter om hur gruppen kunde lokalisera Palme före mordet, hur attentatet förbereddes och vilka som hjälpte till. Det finns också ett särskilt namn för attentatsdagen.

SVEAVÄGEN: Det ska finnas uppgifter om att sågs av en annan person, som visste vem han var, när han utförde mordet på Sveavägen.

FLERA MORD: Mannen kan kopplas till ytterligare två mord i Sverige, i det ena fallet som gärningsman.

UTPEKAD: Mannen ska ha pekats ut som Olof Palmes mördare av en person som kände honom. Uppgifter finns också om att en person såg honom utföra mordet och det ska finnas ytterligare ett tips om mannen till Palmegruppen.

PALME-MORDET

Statsminister Olof Palme (S) mördades klockan 23.21 fredagen den 28 februari 1986.

Hans sköts till döds i korsningen Sveavägen-Tunnelgatan i centrala Stockholm efter ett biobesök med hustrun Lisbet Palme. En okänd man hade kommit upp bakom paret och skjutit Olof i ryggen. Palme avled omedelbart. Kriminellt belastade Christer Pettersson dömdes för mordet men friades av hovrätten. Ett stort antal andra spår har utretts utan resultat, exempelvis PKK-spåret, polisspåret, Sydafrika-spåret och den så kallade 33-åringen.

DIPLOMATBUGGNINGEN

Materialet som Kegö och Barrling lämnat till Palmegruppen kretsar delvis kring den så kallade diplomatbuggningen på 1980-talet.

Säpo upptäckte under 1980-talet misstänkt spionage mot bland annat JAS-systemet och ubåtsskyddet från en sovjetisk diplomat i Stockholm.

Avdelningen för kontraspionage beslutade då att avlyssna diplomaten genom buggning i hans hem mellan 1985 och 1987.

Bedömningen av tolken som översatte buggningen var att Sovjetunionen både initierat och utfört mordet. Delar av Säpo drog slutsatsen att Sovjet åtminstone känt till mordet i förväg.

Diplomaten ska ha avslöjats vid samtal med hustrun och ljudupptagningarna ska vara i mycket bra ljudkvalitet.

KEGÖ OCH BARRLING

Walter Kegö och Jan-Henrik Barrling var under 1980-talet chef respektive utredare i Säpos Palmegrupp.

Kegö och Barrling har kommit att förknippas med den så kallade Ebbe Carlsson-affären. De båda Säpo-männen, liksom rikspolischefen Nils Erik Åhmansson, samarbetade med Carlsson och blev rikskända under de senare direktsända KU-förhören om affären.

Kegö gick vidare som kriminalkommissarie inom den öppna polisen och har gjort sig känd inom narkotikafrågor.

Jan-Henrik Barrling ville i början av 1990-talet vittna om den så kallade diplomatbuggningen men stoppades av regeringen, efter ett beslut av dåvarande biträdande civilministern Margot Wallström.

Först efter 25 år, i början av 2014, avslöjade Expressen att Palmegruppen hållit ett första förhör med Kegö och Barrling den 16 maj 2014. Sekretess bedömdes dock hindra dem från att kunna berätta. Kegö och Barrling uppger att de då av Palmegruppen uppmanades att vända sig till regeringen för att frigöras från sekretessen och kunna berätta om sitt Palme-spår som hållits hemliga under alla år. Justitiedepartementet tog emot begäran och hänvisade i ett beslut tillbaka till Palmegruppen som uppmanades att göra en egen begäran om befrielse från sekretess i ärendet.

Efter många turer, sedan ärendet först hamnat på remiss hos Säpo för bedömning, kunde ett ingående förhör hållas i tisdags förra veckan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.