Säpochefen: Vi har koll på IS-återvändarna

Klas Friberg, chef för Säpo.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Säpo räknar med fler svenska IS-återvändare.
Foto: UNCREDITED / AP MILITANT WEBSITE

Säpo har bra koll på de IS-anhängare som eventuellt kan återvända till Sverige efter kalifatets fall.

Det säger Säpo-chefen Klas Friberg i SVT:s ”Agenda”.

Därmed inte sagt att de kommer att kunna åtalas för brott.

– En del av det här är underrättelseinformation som inte går att använda i en förundersökning, men genom det kan vi emellanåt få öppningar där vi kan få bevisning, säger Klas Friberg.

I en intervju i SVT:s ”Agenda” får Säpochefen Klas Friberg frågan om ett högerextremt storskaligt terrordåd liknande det i Nya Zeeland skulle kunna inträffa även i Sverige.

– När det gäller Sverige så har Säkerhetspolisen under flera år påpekat att det finns en våldspotential i den högerextremistiska miljön, där det finns individer som skulle kunna begå den här typen av grova brott, säger Friberg.

Han fortsätter:

– Vi ser att de begår brott, att de försöker påverka opinionsbildare, beslutsfattare och meningsmotståndare med hjälp av våld. Det är mycket allvarligt ur en demokratisk synvinkel.

Klas Friberg vill inte gå in på eventuella kopplingar mellan terroristen i Nya Zeeland och högerextrema i Sverige.

– Vi var väldigt snabba med att kontakta och fråga om de ville ha hjälp av oss i ärendet, och vi har kontakt med dem. Men nu jobbar vi inom ramen för deras förundersökning. Jag kan och vill inte berätta några detaljer.

Tidigare polis kritisk: Det har varit som ett fluff

När det gäller den hett debatterade frågan om svenska IS-återvändare konstaterar Säpochefen att man har hanterat detta problem under flera år.

– Det mer allvarliga i Sverige är att de miljöer varifrån de en gång kom, där de har radikaliserats, finns kvar, säger han.

Från stadsdelen Vivalla i Örebro reste drygt 20 personer till Syrien från 2013 och framåt, enligt tidigare lokalpolischefen Fredrik Malm.

– Sedan dess har mellan tolv och femton återvänt. Ett antal är döda. Sen finns det några som vi inte vet så mycket om, säger han i ”Agenda”.

Fredrik Malm tycker inte att samarbetet med Säpo har fungerat tillräckligt bra:

– Det har varit som ett fluff där man inte vet: Hur ska vi jobba, till vem ska vi rapportera, vem bedömer om risken har reducerats eller om den är lika stor? säger han i Agenda.

Klas Friberg anser dock att Säpo har en bra samverkan med den öppna polisen:

– Vi har under de senaste två veckorna delgett polisregionerna konkret information om alla individer som skulle kunna återvända. De kan i sin tur delge andra myndigheter, till exempel de sociala myndigheterna.Friberg: ”Vi har ganska bra koll på dem”

Flera IS-anhängare som intervjuats i svenska medier har förnekat att de skulle ha deltagit i strider eller terrorhandlingar. De har hävdat att de varit exempelvis kockar och ambulansfarare. 

– Vi har ganska bra koll på dem och vad de har gjort när de har varit där nere. Vi tror inte alls på alla och alla påståenden om vad de har gjort, säger Klas Friberg.

– Vår uppgift när de kommer hem är att först göra en bedömning av om de innebär ett hot för Sverige. Om de gör det får vi vidta olika typer av reducerande åtgärder som vi kallar det. Men vi gör också en bedömning om vi kan fälla dem för olika typer av brott.

Av de cirka 150 som återvänt hittills är det bara två som fällts för terrorbrott.

– En del av det här är underrättelseinformation som inte går att använda i en förundersökning, men genom det kan vi emellanåt få öppningar där vi kan få bevisning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.