Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Säpochefen: Vi är ansvariga för skyddet

Säkerhetspolischefen efter städskandalen hos statsministern.
Säkerhetspolisens chef Charlotte von Essen.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Magdalena Andersson.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Säkerhetspolisens chef Charlotte von Essen betonar att statsministerns säkerhet är deras ansvar. 

Men vilka kontroller som myndigheten gjort av städbolaget och personalen som haft tillgång till statsministerns bostad vägrar hon att svara på. 

– Vi går aldrig, inte i dag eller i framtiden, in på vilka åtgärder som vidtagits, säger hon. 

Det var i lördags som Expressen kunde avslöja att en kvinna som saknade uppehållstillstånd i Sverige frihetsberövades i anslutning till statsministerns villa i Nacka tre dagar före jul. Polisen hade ryckt ut till villan efter att städbolag utlöst ett larm. När polisen genomförde sin kontroll visade det sig att en av personerna, en kvinna, saknade uppehållstillstånd i Sverige och var efterlyst för att avvisas från Sverige.

Avslöjandet har orsakat en stor debatt om säkerheten kring statsministern. Säkerhetspolisens kommunikationschef Nina Odermalm Schei, uppgav först att städpersonalen inte omfattas av deras ansvar. ”När det gäller personer som ska utföra arbete hos en skyddsperson är det inte vårt uppdrag att kontrollera de personerna.” sa hon. Ett uttalande som Säkerhetspolisens chef Charlotte von Essen backar ifrån. I en intervju med TT säger hon att uttalande inte blev bra. 

Säpochefen: Ansvaret är vårt

I en intervju med Expressen under måndagseftermiddagen var Charlotte von Essen mycket fåordig.

Kan du förklara hur den här situationen kunde uppstå med statsministerns städbolag?

– Jag kan förstå mot bakgrund av hur man har rapporterat om den här händelsen, så väcker det frågor. Men vi som ansvarar för statsrådens säkerhet, vi kan inte kommentera vilka åtgärder vi vidtar. Och vilka bedömningar som vi gör. Så jag har inga ytterligare kommentarer.

Är det så att de bolag som utför städning i medlemmar ur centrala statsledningens hem inte på något sätt säkerhetskontrolleras av er?

– Jag vill vara tydlig med att Säkerhetspolisen ansvarar för skyddet av skyddspersonerna och det är klart att statsministern utgör en prioriterad för oss i det uppdraget. Vilka åtgärder vi vidtar i det uppdraget kan jag inte gå in på.

Med ett städbolag som verkar i myndighetens lokaler sluter man ett säkerhetsskyddsavtal och gör registerkontroller, i det här fallet kan ju något sådant inte ha gjorts? Eller hur?

– Vilka åtgärder som vidtagits när det gäller säkerheten för våra skyddspersoner och i det här specifika fallet kan jag tyvärr inte kommentera.

De anställda ska säkerhetskontrolleras

Säkerhetsskyddslagen reglerar hur myndigheter ska hantera känslig verksamhet, enligt lagen som nyligen uppdaterades är alla som sysslar med säkerhetskänslig verksamhet skyldiga att ”förebygga att obehöriga får tillträde till områden, byggnader och andra anläggningar eller objekt där de kan få tillgång till säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter eller där säkerhetskänslig verksamhet i övrigt bedrivs”.

Om statsministerns privata bostad omfattas av den beskrivningen i lagen är oklart. När det gäller statsministerns tjänstebostad finns dock en helt egen lag, Lag (2014:514) om ansvar för vissa säkerhetsfrågor vid statsministerns tjänstebostäder, som noga reglerar vilka säkerhetsarrangemang som ska gälla. 

Bland annat ska säkerhetsskyddsavtal slutas vid all upphandling av tjänster till bostaden och anställda som ska delta i verksamhet i bostaden ska säkerhetskontrolleras. 

Kan komma förändringar

Syftet med kontrollen är enligt lagen ”att klarlägga om en person kan antas vara lojal mot de intressen som skyddas i denna lag och i övrigt pålitlig från säkerhetssynpunkt.” 

– Vi kommer utifrån det som nu har rapporterats, utifrån de faktiska omständigheterna, att hantera händelsen och i det ligger som brukligt hos oss att vi också analyserar om det finns behov av några författningsändringar. 

Det finns ju en särskild lag som gäller säkerhetsarrangemang för statsministerns tjänstebostad, borde det finns liknande för den privata bostaden?

– Det är korrekt att det finns en särskild lag som reglerar tjänstebostäder men hur vi vidtar andra åtgärder än det som regleras i lagen det är inget som jag kommer kunna kommentera.

”Har inte sökt på företag som är billiga”

Magdalena Anderssons svar om valet av städfirma.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.