Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Säpochefen var i toppform

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Klas Bergenstrand tyckte om att hålla igång kroppen. Ändå var det en plötslig hjärtsjukdom som tog hans liv.
Foto: NORDSTRÖM CORNELIA

Säpochefen Klas Bergenstrand, 61, var i topptrim. Därför kom hans mystiska död som en chock.

Hustrun Christina berättar i Expressen om makens goda hälsa.

- Han var sportig. Han åkte skidor och han cyklade till och från jobbet.

Säpochefen insjuknade akut i hjärtinfarkt i hemmet i centrala Stockholm tidigt i går morse. Han fördes i ambulans till S:t Görans sjukhus i Stockholm. Hustrun Christina fanns vid makens sida hans sista timmar i livet. - Där blev han förklarad död, säger Jakob Larsson, pressekreterare på Säpo. Det här kom mycket oväntat för oss alla och det här är mycket tragiskt.  Kurt Malmström, biträdande säkerhetspolischef, tar över ansvaret tills vidare.

"Han var i oerhört god form"

 Klas Bergenstrand var ytterst ansvarig för Säkerhetspolisen - och rikets säkerhet. Han var också en idrotts- och renlevnadsman. Han tyckte om att hålla igång kroppen - ändå var det en plötslig hjärtsjukdom som blev hans död. Om Klas Bergenstrand som kollega, säger Jakob Larsson: - Klas Bergenstrand var oerhört energisk och i oerhört god form. Man kan knappt tro att det är sant att han inte längre finns med oss. Expressen var i går i kontakt med Christina Bergenstrand, 58. Om makens plötsliga död säger hon: - Det här kom oväntat, säger hon. Han var en väldigt fin man. Hustrun bekräftar att hennes man var i mycket god fysisk form och tränade regelbundet: - Han var sportig, berättar hon.

Cyklade till jobbet

 Trots att Klas Bergenstrands namn ofta figurerade på nazistiska webbsidor fortsatte han envist att cykla till och från jobbet. - Han cyklade mycket innan vi flyttade från Täby. Och han åkte mycket skidor, berättar hustrun. Klas Bergenstrand brann för att hålla sig i trim. Fyra veckor varje vinter ägnade han åt längdåkning.

Vandrade i Alperna

 På somrarna tog han minst tre veckor ledigt för att segla eller vandra i Alperna. Klas Bergenstrand och hans hustru gifte sig i maj 1978. Förutom sin hustru efterlämnar Klas Bergenstrand två barn, en 30-årig dotter från sitt första äktenskap och en 26-årig son.

FAKTA

Följde jakten på Olof Palmes mördare
Klas Bergenstrand blev chef för Säkerhetspolisen, Säpo, 2004 efter Jan Danielsson.
Dessförinnan hade Bergenstrand en lång karriär inom domstolsväsendet, polisen och justitie-departementet bakom sig.
Efter en jur.
kand-examen 1972 blev han först fiskal och assessor vid kammarrätten i Stockholm från 1975 och kammarrättsråd i Sundsvall från 1980.
Därefter följde flera jobb på Rikspolisstyrelsen (RPS), varvade med tjänster inom justitie-departementet.
På RPS var han byråchef, avdelningschef och till sist ställföreträdande rikspolischef.
Som departementsråd följde han jakten på Olof Palmes mördare inifrån utredningen, en roll som kritiserades.
1994 utsågs Klas Bergenstrand till riksåklagare.
Han stannade på posten tills han 2004 tillträdde jobbet som chef för Säpo.

Källa: TT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.