Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Säpochefen: Ryssland, Kina och Iran spionerar mest

Säpochefen Klas Friberg varnar för riskerna inför valet.
Foto: MARTINA HUBER
Putins Ryssland och Xi Jinpings Kina, samt Iran är de länder som spionerar mest i Sverige.
Foto: SERGEI CHIRIKOV / EPA / TT

Ryssland, Kina och Iran spionerar mest mot Sverige.

Det säger Säpochefen Klas Friberg i Ekots lördagsintervju.

Han varnar också för risk för påverkan på det svenska valet i höst.

Underrättelsehotet från främmande makter har ökat under ett antal år, fastslår Säpochefen Klas Friberg.

– Förmågorna hos andra statliga aktörer är hög och aggressiviteten hos deras underrättelseinhämtning är stor. Det är traditionell underrättelseinhämtning – spioneri – men också att man är duktig på att tränga in i våra digitala system, säger han i Ekots lördagsintervju.

De hemliga uppgifter som man vill komma åt rör främst Sveriges regering och riksdag, det finansiella systemet, försvaret och försvarsindustrin. 

Pekar ut Ryssland, Kina och Iran

Friberg pekar särskilt ut tre länder. Mest aktivt är Ryssland, som enligt honom framför allt har två intressen: att förhindra en eventuell svensk Nato-anslutning och att destabilisera Sverige.

Därefter kommer Kina, som intresserar sig för kommersiella mål men också flyktingspionage mot personer som regimen uppfattar som oppositionella. Även Iran utövar aggressiv underrättelseverksamhet och flyktingspionage, enligt Friberg.

Sverige har länge varit naivt i frågan om spionage och landets skydd mot hoten från främmande makt är i dag otillräckligt, menar Klas Friberg. Det gäller inte minst digitala hot. 

– Användningen av digitala instrument har ökat kraftigt men säkerheten som vi har kring detta har inte ökat på samma sätt, säger Klas Friberg, som uppmanar alla myndigheter och företag som hanterar känsliga uppgifter att höja sin säkerhetsnivå.

Risk för påverkan på valet

Klas Friberg ser en risk att utländska intressen kommer att påverka valet i Sverige i höst. Han nämner USA, Frankrike och Tyskland som exempel på länder som har erfarenhet av påverkan utifrån på allmänna val de senaste åren.

Det kan handla om falska uppgifter i sociala medier men också att spioner kommer över känsliga uppgifter om riket eller om enskilda personer som skulle kunna störa en valprocess. 

Även här är det Ryssland som är den mest aktiva staten, enligt Klas Friberg. 

Kniv eller lastbil räcker för terrordåd

Ett annat hot som har ökat kommer från våldsbejakande extremism. Antalet våldsbejakande extremister har ökat från några hundra personer för några år sedan till cirka 3 000 i dag.

Terrorhotet mot Sverige är fortsätt förhöjt, till en trea på en femgradig skala. Säpo hanterar cirka 6 000 underrättelser per månad som rör terror. Varannan dag får man uppgifter som kan tolkas som att ett terrordåd skulle kunna verkställas. 

Arbetet med att förhindra terrordåd försvåras av att terroristernas tillvägagångssätt har förändrats.

– Tidigare var vår bild att de som utför ett terrordåd behöver ha avsikt, men också förmåga – till exempel att skaffa vapen eller sprängämnen. Men tyvärr har vi sett nu under ett antal år att det här med förmåga inte behövs, utan avsikten kan omsättas i ett terrordåd om man får tag på en kniv, en bil eller en lastbil, säger Klas Friberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.