Säpochefen Anders Thornberg säger att fallet med den 17-åriga svenska flickan som misstänks för terrorbrott är unikt i Sveriges historia. Foto: Sven Lindwall

Säpochefen Anders Thornberg säger att fallet med den 17-åriga svenska flickan som misstänks för terrorbrott är unikt i Sveriges historia.

 Foto: Sven Lindwall

Säpochefen: "Känner inte till något liknande"

Publicerad

Den 17-åriga flickan från Linköping som var på väg till IS har åtalats i Österrike - misstänkt för terrorbrott.

Det faktum att hon stoppades på vägen ner gör fallet unikt i Sveriges historia, enligt Säpo-chefen Anders Thornberg.

– Något liknande det här känner jag inte till, säger han.

Snart förväntas terrorresor kriminaliseras även i Sverige.

Den 17-åriga flicka som greps i början av december i Österrike, misstänkt för att ha varit på väg att ansluta till IS i Syrien, har åtalats i Österrike. Hon riskerar upp till fem års fängelse för terrorbrott.

I Sverige pågår samtidigt en utredning om människohandel, där flickan är den utsatta parten.

Men hade flickan åkt några månader senare hade hon även kunnat dömas i Sverige, enligt Säpochefen Anders Thornberg, som Expressen träffade under Folk och försvars rikskonferens i Sälen.

– I Sverige är det just nu inte olagligt att resa men det kommer att bli det. Sen är det också speciella bestämmelser på grund av att hon är minderårig. Hon är 17 år och man måste ta hänsyn till flickans unga ålder och så, där finns en rad olika bestämmelser, säger han.

Regeringen och allianspartierna har lagt fram förslaget om att kriminalisera terrorresor, något som bland annat väckt kritik från Lagrådet.

"Ett unikt fall"

Säpo-chefen kallar fallet med den 17-åriga flickan för "unikt". Enligt honom har det tidigare inte skett att en svensk medborgare stoppats i ett så tidigt skede på sin väg ner till IS.

I det här fallet var det flickans familj som larmade österrikisk polis om var 17-åringen befann sig.

– Jag känner till många fall där de har vänt vid gränsen i Turkiet eller blivit tillbakaskickade. Men något liknande det här känner jag inte till, säger Anders Thornberg, och fortsätter:

– Det är ett unikt fall.

"Tagna på sängen"

I inledningsskedet rådde viss förvirring om vilka regler som gällde vid ett fall av det här slaget. Polisen i region öst var ansvariga för ärendet, men hade tidigare inte varit med om något liknande.

Enligt Säpo-chefen blev även myndigheter i Österrike "tagna på sängen".

– De trodde att vi hade samma lag i Sverige och att vi skulle begära henne utlämnad. Men det är inte olagligt att resa, i dag, och därför sitter hon häktad på österrikiska statsbestämmelser.

Flickan har möjlighet att överklaga åtalet under två veckor, därefter förväntas datum för rättegången bestämmas.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag