Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Säpo vill komma åt mejltrafik direkt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Säpo kan snart få direktåtkomst till mejl- och telefontrafik via ett helautomatiserat system, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Säpo förhandlar just nu med flera företag och operatörer men vill inte berätta hur förhandlingarna går.

De olika teleoperatörerna tar i dag olika mycket betalt för att säkerhetspolisen, tullen och andra som hanterar grova brott ska få tillgång till informationen som finns lagrad i deras master, enligt Ny Teknik

Tidningen uppskattar att polisen betalar runt 20 miljoner per år för hanteringen.

– LEK, lagen om elektronisk kommunikation till exempel innehåller sedan 2012 ändringar som säger att operatörer är skyldiga att leverera uppgifter på ett snabbt och enkelt sätt för polisen, säger Kurt Alavaara, kriminalkommissarie på Säpo till Ny Teknik

LEK bygger på EU:s omdiskuterade datalagringsdirektiv.

Vill ha nytt system

Därför vill polisen införa ett automatiserat system som ger underrättelsetjänsten direktåtkomst till telekombolagens trafikuppgifter – alltså samtal, sms, mms och så vidare.

Systemet kallas ITS27 och samlar teleoperatörernas uppgifter på en server, som utredare kan logga in på om de utreder ett brott som kan ge mer än två års fängelse.

Säkerhetspolisen förhandlar just nu med flera operatörer och enligt Ekot håller systemet just nu på att fintrimmas på ett företag.

"Något vi inte skulle ha"

Det är företaget Maintrac i Linköping som bland annat har hand om stadsnäten. Det innebär att de lagrar trafik från kommunala verksamheter, lokala företag och hundratusentals hushåll. Dessutom sköter Maintrac datalagring åt teleoperatörer och företag.

Företagets vd bekräftar att de ligger i slutförhandlingar med Säpo.

– Det här innebär att vi får vad jag skulle kalla signalspaning mot inhemsk trafik, säger Mark Klamberg, doktor i folkrätt till Sveriges Radios Ekot.

– Det var något alla sa att vi inte skulle ha när man diskuterade FRA-frågan.

Ekot har varit i kontakt med de största operatörerna som alla säger att de är tveksamma till systemet. Men enligt Ekot ska operatörerna fortfarande ligga i förhandlingar med Säpo.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.