Säpo vill komma åt mejltrafik direkt

Publicerad

Säpo kan snart få direktåtkomst till mejl- och telefontrafik via ett helautomatiserat system, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Säpo förhandlar just nu med flera företag och operatörer men vill inte berätta hur förhandlingarna går.

De olika teleoperatörerna tar i dag olika mycket betalt för att säkerhetspolisen, tullen och andra som hanterar grova brott ska få tillgång till informationen som finns lagrad i deras master, enligt Ny Teknik

Tidningen uppskattar att polisen betalar runt 20 miljoner per år för hanteringen.

– LEK, lagen om elektronisk kommunikation till exempel innehåller sedan 2012 ändringar som säger att operatörer är skyldiga att leverera uppgifter på ett snabbt och enkelt sätt för polisen, säger Kurt Alavaara, kriminalkommissarie på Säpo till Ny Teknik

LEK bygger på EU:s omdiskuterade datalagringsdirektiv.

Vill ha nytt system

Därför vill polisen införa ett automatiserat system som ger underrättelsetjänsten direktåtkomst till telekombolagens trafikuppgifter – alltså samtal, sms, mms och så vidare.

Systemet kallas ITS27 och samlar teleoperatörernas uppgifter på en server, som utredare kan logga in på om de utreder ett brott som kan ge mer än två års fängelse.

Säkerhetspolisen förhandlar just nu med flera operatörer och enligt Ekot håller systemet just nu på att fintrimmas på ett företag.

"Något vi inte skulle ha"

Det är företaget Maintrac i Linköping som bland annat har hand om stadsnäten. Det innebär att de lagrar trafik från kommunala verksamheter, lokala företag och hundratusentals hushåll. Dessutom sköter Maintrac datalagring åt teleoperatörer och företag.

Företagets vd bekräftar att de ligger i slutförhandlingar med Säpo.

– Det här innebär att vi får vad jag skulle kalla signalspaning mot inhemsk trafik, säger Mark Klamberg, doktor i folkrätt till Sveriges Radios Ekot.

– Det var något alla sa att vi inte skulle ha när man diskuterade FRA-frågan.

Ekot har varit i kontakt med de största operatörerna som alla säger att de är tveksamma till systemet. Men enligt Ekot ska operatörerna fortfarande ligga i förhandlingar med Säpo.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag