Säpo varnades – bomben var ett hot mot Sverige

Publicerad
Uppdaterad
Tolv minuter innan sprängningarna i Stockholms julrusch
kom mejlet till nyhetsbyrån TT och Säpo;
"Nu ska era barn, döttrar och systrar dö lika som våra
bröder och systrar och barn dör.", sa en röst i ljudfilen.
Terrorexperten Magnus Ranstorp ser händelsen som
ett trendbrott och tror att det kan betyda fler attacker
i Sverige:
- Andra kan nu se att det är möjligt att genomföra den
här typen av dåd i Sverige. Vi är en del av konflikten nu.
Klockan var 16.40 när det plingade till i inkorgen på nyhetsbyrån TT:s centralredaktion i Stockholm.
- De som var här såg att mejlet innehöll tunga ljudfiler och att det var en avsändare som var lite speciell, men just då läste vi inte det, säger Mats Johansson, redaktionschef på TT.

"Era barn ska dö"

Kort därefter, klockan 16.52, kom samtalet att en bil sprängts i luften i korsningen Drottninggatan och Olof Palmes gata.
- Då öppnade vi mejlet, säger Mats Johansson.
I ljudfilerna hänvisade en man, på svenska och arabiska, till den svenska tystnaden kring Lars Vilks målningar och de svenska soldaterna i Afghanistan.
- Nu ska era barn, döttrar och systrar dö lika som våra bröder och systrar och barn dör, säger mannen.
I ljudfilen säger han sig ha varit i Mellanöstern och ber sin familj om förlåtelse för att han ljugit för dem.
- Jag åkte aldrig till Mellanöstern för att jobba eller tjäna pengar, jag åkte dit för jihad, säger mannen.
Trots att mejlet skickades 16.40 väntade TT till 21.56 med att skicka ut ett telegram om innehållet.
- Vi ville få bekräftat att mejlet hade ett samband med sprängningarna, när vi inte fick det valde vi att gå ut med det ändå eftersom vi tror att det har relevans för ärendet, säger Mats Johansson.
Säpo bekräftade i går, efter att de suttit i möte med Stockholmspolisen, att de mottagit mejlet men ville inte kommentera dess innehåll.
- Vi bistår utredningen men det är fortfarande Stockholmspolisen som ansvarar för den, säger Katarina Sevcik på Säpo.
Magnus Ranstorp: - Det här leder till en helt ny dimension i den svenska hotbilden, vi har inte varit i närheten av det här tidigare. Det är exceptionellt allvarligt.
Konstnären Lars Vilks teckning på profeten Muhammed som rondellhund skapade våldsamma reaktioner när den publicerades 2007.
- Jag är inte förvånad att min teckning används, den har blivit en symbol som är lätt att använda sig av i ett sådant här sammanhang, säger han.
Hotbilden mot svenskar som tjänstgör i Afghanistan kan för första gången ha blivit riktigt allvarlig i Sverige.

Spreds via nätet

De allt hårdare striderna i svenskarnas område i norra Afghanistan där svensk trupp tränger in med ökad aggressivitet kan ha skapat en grogrund för hämnd på svensk mark.
- Om det här var en självmordsbombare med motiv att hämnas Sveriges deltagande i Afghanistan kräver det en mycket ingående analys, säger en källa inom försvarsmakten.
Jan Hjärpe, professor i islamologi vid Lunds universitet, säger att tillvägagångssättet har likheter med attentatet i Londons tunnelbana 2005 som dödade 52 personer.
- Då spreds de via nätet. Den typen av retorik har förekommit tidigare i samband med attentat, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag