Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Säpo utreder svensk terrorfinansiering

Chefsåklagare Agneta Hilding Qvarnström vid Riksenheten för säkerhetsmål har fattat beslut om att inleda förundersökning om misstänkt finansiering av terrorism, skriver åklagarmyndigheten på sin hemsida. Foto: Stefan Söderström
Tre av de fyra anhållna i skattehärvan länkas samman av ett städbolag i en Stockholmsförort. Foto: Sara Strandlund
Fyra personer har gripits misstänkta för att ha finansierat terrorsekten IS. Här en bild på IS-soldater i Mosul, Irak.

En förundersökning har inletts om misstänkt finansiering av terrorism.

Riksenheten för säkerhetsmål håller i utredningen.

Via bland annat ett städbolag misstänks de anhållna ha lurat staten på rotavdrag på 160 000 kronor.

Sedan gryningsräden i tisdags där fyra personer anhölls har ytterligare en misstänkt man anhållits.

Klockan 14.00 på onsdagen inleds häktningsförhandlingen.

I tisdags avslöjade Dagens Nyheter att det finns misstankar om att de fyra personer som inledningsvis anhölls finansierat terrorsekten IS krig i Syrien genom grov ekonomisk brottslighet.

Polisen grep samtliga i samband med en gryningsräd. Därefter har ytterligare en 29-årig man anhållits misstänkt för grovt bokföringsbrott samt medhjälp till grovt skattebrott.

Flera av de misstänkta kopplas samman via ett städbolag baserat i en Stockholmsförort. Ekobrottsmyndigheten, EBM, utreder nu personerna gällande svart arbetskraft och misstänkt penningtvätt.

Säkerhetspolisen bekräftade tidigt att man hade kännedom om ärendet, men i eftermiddag gick man ut med information att det finns misstänkta terrorkopplingar.

”Med anledning av tillslaget har chefsåklagare Agneta Hilding Qvarnström vid Riksenheten för säkerhetsmål fattat beslut om att inleda förundersökning om misstänkt finansiering av terrorism”, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Den utredningen kommer att bedrivas av Säkerhetspolisen och Riksenheten för säkerhetsmål, med Agneta Hilding Qvarnström som förundersökningsledare.

Ekobrottsmyndighetens utredning om misstänkt bokföringsbrott och grovt skattebrott löper på parallellt med Säkerhetspolisens utredning och leds av åklagare Ingela Ohlén.

Man hänvisar till förundersökningssekretess och vill inte lämna kommentarer.

- Jag kan inte säga mer än det som står i texten, säger Fredrik Milder, pressekreterare på Säpo.

"Vi ska titta närmare på det"

I eftermiddag kom häktningsframställningar mot tre av de fem anhållna. I dessa nämns inget om finansiering av terrorism, utan grova skattebrott och grova bokföringsbrott i ett städbolag baserat i en Stockholmsförort. Företaget har tidigare granskats av Skatteverket sedan det visat sig att bolaget felaktigt betalat ut rotersättningar för drygt 162 000 kronor.

Agneta Hilding Qvarnström förklarar varför hon valt att inleda en förundersökning:

- EBM har en stor utredning på gång och jag och många med mig har läst i tidningarna att det skulle förekomma finansiering av terrorism. Då har jag bestämt att vi ska titta närmare på det och därmed också inlett en förundersökning. För att komma någonvart i en eventuell utredning kring misstänkt brottslighet sker det bäst och enklast inom ramen för en förundersökning, så det är skälet till det. Så jag har egentligen inte mer att säga.

Det är alltså du själv som tagit initiativet på grund av medieuppgifter?

- Jag har inlett förundersökning i dag ja. I dag har det fattats beslut.

Har det skett på ditt eget bevåg på grund av medieuppgifter?

- Jag läste om det i tidningarna och så och så har vi fått oss lite uppgifter till del av EBM. För att kunna utreda någonting måste man ha förundersökning och därför har jag inlett förundersökning för att vi ska se vad det här kan vara för någonting.

Finns det något utifrån den information du fått från EBM som tyder på att det rör sig om finansiering av terrorism?

- Jag kommenterar inte någonting. Dessutom har vi inte kunnat vidta så många åtgärder. Förundersökningen har inletts i dag och nu ska vi bara utreda.

Jag måste bara klargöra om det fanns något misstänkt inledningsvis från EBM eller Säkerhetspolisens sida från början, eller om den grunden kom från ditt eget initiativ?

- Jag har inte vetat någonting om någonting. Jag läste i tidningarna och blev uppringd av journalister som konstaterade att i medierna fanns uppgifter om finansiering av terrorism. Sedan har det varit tillslag. EBM har gjort tillslag och gripit personer. Vi har fått lite information till del. För att kunna reda ut och rota i och ta reda på vad som gäller, har jag inlett förundersökning.

Om jag tolkar dig rätt är det utifrån medieuppgifter som ni anser det värt att utreda?

- Vi har också tagit oss uppgifter till del ifrån EBM.

Finns det då någonting från EBM som stärker den uppfattning ni fått via medier?

- Det kommenterar jag självklart inte, säger Agneta Hilding Qvarnström.

 

 

 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!