Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Säpo utreder svensk officer i ledande position

Den tidigare toppofficeren utreds av Säpo. Foto: SÄPO

En toppofficer som anklagades för att olovligen ha kopierat säkerhetsklassat material utreds av Säpo. I förra veckan anhölls också annan en annan person i ärendet. Det skriver Aftonbladet.

Den högt uppsatte marinofficeren ska ha visiterats på sin arbetsplats i början av förra året. I mannens ryggsäck påträffades ett usb-minne som bland annat innehöll topphemligt försvarsmaterial.

Nekar till anklagelserna

En utredning inleddes 2017 vid Riksenheten för säkerhetsmål, åklagarenheten som leder Säpos utredningar om bland annat spioneri.

Mannen hade en ledande position inom marinen. Han nekar till alla anklagelser. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Mannen släpptes dock på fri fot efter förhör. Enligt dokument Aftonbladet tagit del av har utredningen fortsatt och i förra veckan greps en annan person med anknytning till ärendet. Säpo bekräftar gripandet men säger i övrigt inget om varför.

Den högt uppsatte officeren som ertappades med det misstänkta usb-minnet har lämnat Försvarsmakten och förnekar alla anklagelser. Det aktuella materialet har enbart hanterats i tjänsten hävdar han.

Åklagaren lägger locket på

Expressen rapporterade om ärendet i juni 2018 och det stod helt klart att befälets handlingar bedömts som mycket allvarliga och hade kunnat leda till allvarliga skador för det svenska försvaret.

Därför ville man också avskeda det aktuella befälet. I en anmälan skickad till FPAN, Försvarsmaktens personalansvarsnämnd, skrev chefen för Marinbasen, Erik Andersson:

”Befälets lojalitet och pålitlighet att hantera sekretessbelagda uppgifter har brustit på ett sätt som gör att det inte längre finns förtroende för honom i Försvarsmakten”.

Åklagagaren i ärendet, Mats Ljungqvist, säger till Aftonbladet att utredningen pågår, och att det ”inte handlar om terror”. I övrigt inga kommentarer.