Inbrottet skedde onsdagen den nionde augusti vid 15-tiden på Post- och telestyrelsens huvudkontor på Valhallavägen i Stockholm.
– Detta var den nionde augusti så det var fortfarande semester och få personer i tjänst när det inträffade, säger Richard Källstrand som är administrativ chef och säkerhetsskyddschef på Post- och telestyrelsen, PTS.
– Det som försvann var sju stycken datorer. Det var datorer vid arbetsplatser på vårt kontor i ett kontorslandskap.
Kan ha klivit rätt in på kontoret
Det mesta tyder på att gärningsmännen, eller gärningsmannen, klivit rakt in på kontoret.
– Vi har inte väktare på kontoret. Vi ser över nu hur vi ska stärka skalskyddet. Där datorerna stals var det samma nivå av skydd som i övriga lokalerna.
Källstrand uppger att datorerna kan innehålla känslig information - men ger inget definitivt besked. Uppgifter om telekommunikation är något som Säpo, enligt hemsidan, särskilt värnar om. PTS är en av de myndigheter som har ett särskilt ansvar att kontrollera säkerhetsskydd i samarbete med Säpo.
LÄS MER: Dyrare att skicka brev
En intern utredning har inletts för att reda ut innehållet i de aktuella datorerna.
– Nu utreder vi vad som fanns på datorerna för att se vad som eventuellt var känsligt och i så fall vidta åtgärder för det.
– Innan den är klar är det svårt för mig att säga något om det. Om utredningen visar att informationen var skyddsvärd så är det sekretess. Men så länge utredningen pågår kan jag inte svara på frågan.
Vilken typ av information hanterar ni generellt som kan vara känslig?
– Det beror på. Som myndighet, med de frågar vi arbetar med, så är det frågor som rör post- och telemarknaden där telemarknaden är den största delen. Informationen vi har om telemarknaden handlar om de operatörer som finns och hur telemarknaden ser ut och fungerar.
– Målsättningen när vi jobbar som myndighet är att undvika att samla på oss på den typen av information, eftersom vi ska vara transparenta med uppgifter som myndighet. Vi vill undvika att i onödan göra sammanställningar som kan vara känsliga ur det perspektivet.
Men det kan finnas känslig information?
– Jag har svårt att svara på det. Det är det vi tittar på i vår utredning.
Datorerna är krypterade
Källstrand uppger också att alla datorer - liksom de stulna - är krypterade.
– Man får fråga en IT-säkerhetsexpert men när det gäller kryptering generellt så finns det väl ingen kryptering som inte går att knäcka med tid och resurser, misstänker jag. Men vi har en god IT-säkerhet generellt och vi har krypterade datorer.
Källstrand uppger att Säpo utreder inbrottet.
– Brottsutredningen, tillgreppsbrottet, har de hand om och så är det vi som gör en utredning om vilka skada som skett av det.
– Vi tar detta på jättestort allvar och särskilt med tanke på det som hänt på senare tid. Den här typen av frågor tas på väldigt stort allvar i hela statsförvaltningen nu.
Peter Eriksson: "Allvarligt"
Regeringen genom den ansvarige ministern, bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP), ska ha hållits löpande informerad om händelsen. Han säger till Expressen att han ser allvarligt på det inträffade.
– Jag tycker att det är allvarligt att man så lätt kunde komma åt de här datorerna. Vi har informerat vidare i regeringen om frågan och har haft möte med generaldirektören om vad man ska göra för att det inte ska upprepas igen.

Eriksson säger att säkerhetsmedvetandet "inte är som det borde vara".
– Det är inte acceptabelt att man ska kunna komma över datorer på en svensk myndighet som är säkerhetsklassad.
Regeringen tog beslut om höhd säkerhet
Han uppger också att regeringen, med anledning av inbrottet, förra torsdagen tog beslut om flera miljoner till PTS för att skärpa säkerheten.
– Vi har tagit ett regeringsbeslut förra torsdagen om tio miljoner till Post- och telestyrelsen för att stärka skalskyddet och öka säkerheten. Det är en viktig fråga.
Sofia Hellqvist, pressekreterare på Säpo, bekräftar att en förundersökning om misstänkt stöld pågår men vill inte närmare kommentera utredningen.