Säkerhetspolisen utreder nu en ny datastöld. Foto: / SÄPOSäkerhetspolisen utreder nu en ny datastöld. Foto: / SÄPO
Säkerhetspolisen utreder nu en ny datastöld. Foto: / SÄPO
Richard Källstrand, säkerhetsskyddschef på Post- och Telestyrelsen. Foto: Post- och TelestyrelsenRichard Källstrand, säkerhetsskyddschef på Post- och Telestyrelsen. Foto: Post- och Telestyrelsen
Richard Källstrand, säkerhetsskyddschef på Post- och Telestyrelsen. Foto: Post- och Telestyrelsen
Post- och Telestyrelsens lokaler. Foto: Google street viewPost- och Telestyrelsens lokaler. Foto: Google street view
Post- och Telestyrelsens lokaler. Foto: Google street view

Säpo utreder ny stöld – känslig data kan ha stulits

Publicerad

Gärningsmännen gick rakt in på myndighetens huvudkontor - mitt under kontorstid.

Expressen kan avslöja att Säpo utreder ett inbrott på Post- och telestyrelsen i Stockholm.

De sju stulna datorerna kan innehålla känslig information och regeringen följer ärendet.

– Jag tycker att det är allvarligt att man så lätt kunde komma åt de här datorerna, säger ansvarige ministern, Peter Eriksson (MP)

Inbrottet skedde onsdagen den nionde augusti vid 15-tiden på Post- och telestyrelsens huvudkontor på Valhallavägen i Stockholm.

– Detta var den nionde augusti så det var fortfarande semester och få personer i tjänst när det inträffade, säger Richard Källstrand som är administrativ chef och säkerhetsskyddschef på Post- och telestyrelsen, PTS.

– Det som försvann var sju stycken datorer. Det var datorer vid arbetsplatser på vårt kontor i ett kontorslandskap. 

Kan ha klivit rätt in på kontoret

Det mesta tyder på att gärningsmännen, eller gärningsmannen, klivit rakt in på kontoret.

– Vi har inte väktare på kontoret. Vi ser över nu hur vi ska stärka skalskyddet. Där datorerna stals var det samma nivå av skydd som i övriga lokalerna.

Källstrand uppger att datorerna kan innehålla känslig information - men ger inget definitivt besked. Uppgifter om telekommunikation är något som Säpo, enligt hemsidan, särskilt värnar om. PTS är en av de myndigheter som har ett särskilt ansvar att kontrollera säkerhetsskydd i samarbete med Säpo.

 

LÄS MER: Dyrare att skicka brev 

 

En intern utredning har inletts för att reda ut innehållet i de aktuella datorerna.

– Nu utreder vi vad som fanns på datorerna för att se vad som eventuellt var känsligt och i så fall vidta åtgärder för det.

– Innan den är klar är det svårt för mig att säga något om det. Om utredningen visar att informationen var skyddsvärd så är det sekretess. Men så länge utredningen pågår kan jag inte svara på frågan.

Vilken typ av information hanterar ni generellt som kan vara känslig?

– Det beror på. Som myndighet, med de frågar vi arbetar med, så är det frågor som rör post- och telemarknaden där telemarknaden är den största delen. Informationen vi har om telemarknaden handlar om de operatörer som finns och hur telemarknaden ser ut och fungerar.

– Målsättningen när vi jobbar som myndighet är att undvika att samla på oss på den typen av information, eftersom vi ska vara transparenta med uppgifter som myndighet. Vi vill undvika att i onödan göra sammanställningar som kan vara känsliga ur det perspektivet.

Men det kan finnas känslig information?

– Jag har svårt att svara på det. Det är det vi tittar på i vår utredning.

Datorerna är krypterade

Källstrand uppger också att alla datorer - liksom de stulna - är krypterade.

– Man får fråga en IT-säkerhetsexpert men när det gäller kryptering generellt så finns det väl ingen kryptering som inte går att knäcka med tid och resurser, misstänker jag. Men vi har en god IT-säkerhet generellt och vi har krypterade datorer.

Källstrand uppger att Säpo utreder inbrottet.

– Brottsutredningen, tillgreppsbrottet, har de hand om och så är det vi som gör en utredning om vilka skada som skett av det. 

– Vi tar detta på jättestort allvar och särskilt med tanke på det som hänt på senare tid. Den här typen av frågor tas på väldigt stort allvar i hela statsförvaltningen nu. 

Peter Eriksson: "Allvarligt"

Regeringen genom den ansvarige ministern, bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP), ska ha hållits löpande informerad om händelsen. Han säger till Expressen att han ser allvarligt på det inträffade.

– Jag tycker att det är allvarligt att man så lätt kunde komma åt de här datorerna. Vi har informerat vidare i regeringen om frågan och har haft möte med generaldirektören om vad man ska göra för att det inte ska upprepas igen. 

– Det är allvarligt, säger Peter Eriksson.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Eriksson säger att säkerhetsmedvetandet "inte är som det borde vara". 

– Det är inte acceptabelt att man ska kunna komma över datorer på en svensk myndighet som är säkerhetsklassad.

Regeringen tog beslut om höhd säkerhet

Han uppger också att regeringen, med anledning av inbrottet, förra torsdagen tog beslut om flera miljoner till PTS för att skärpa säkerheten.

– Vi har tagit ett regeringsbeslut förra torsdagen om tio miljoner till Post- och telestyrelsen för att stärka skalskyddet och öka säkerheten. Det är en viktig fråga.

Sofia Hellqvist, pressekreterare på Säpo, bekräftar att en förundersökning om misstänkt stöld pågår men vill inte närmare kommentera utredningen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag