Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Säpo utreder nätverk – flera gripna i landet

Peter Hultqvist (S) är informerad om utredningen. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Säpo utreder hemligt nätverk. Foto: SAKERHETSPOLISEN.SE / SAKERHETSPOLISEN.SE

Ett tiotal personer greps i en samordnad gryningsräd – kopplat till en hemlig Säpo-utredning, skriver Aftonbladet.

Utredningen ledde till att en högt uppsatt marinofficer tvingades bort från Försvarsmakten.

Enligt SR är en av de gripna misstänkt för brott som hotat rikets försvar. 

Expressen har tidigare rapporterat om den toppofficer som anklagats för att olovligen ha kopierat säkerhetsklassat material. En utredning inleddes 2017 vid Riksenheten för säkerhetsmål, åklagarenheten som leder Säpos utredningar om bland annat spioneri.

Marinofficeren, som var knuten till Marinbasen i Karlskrona, tvingades bort från Försvarsmakten i samband med misstankarna. Befälets handlingar bedömdes som mycket allvarliga och hade kunnat leda till allvarliga skador för det svenska försvaret. 

Nu rapporterar Aftonbladet att man i samband med händelserna slog till i november 2017, i en samordnad gryningsräd på flera platser i landet. Ett tiotal personer – både civila och militära – misstänks tillhöra nätverket.

Säpo utreder nätverk – kan ha försökt skada rikets säkerhet

Minst sex personer har suttit anhållna – en person så sent som för ett par veckor sedan. Samtliga har släppts efter förhör medan utredning pågår. I husrannsakan har datorer och mobiltelefoner beslagtagits. Enligt Aftonbladets källor kan verksamheten ha försökt skada riktes säkerhet. 

Brottsrubriceringen är hemligstemplad men åklagaren Mats Ljungqvist har sagt att utredningen ”inte handlar om terror”, enligt tidningen. Försvarminister Peter Hultqvist (S) är informerad om utredningen men avböjer att kommentera. 

– Det är en förundersökning som pågår så därför går jag inte in och kommenterar någonting, säger Peter Hultqvist till Aftonbladet.

Sveriges Radio Ekot rapporterar att minst en av de gripna misstänkt för brott som hotat rikets försvar.