Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Säpo utreder kopplingar till Sverige

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Det är näst intill folktomt på stranden i Sousse dagen efter terrorattentatet.
Foto: Jonte Wentzel
Här är platsen där polisen dödade den misstänkta terroristen.
Foto: Jonte Wentzel
Vid lunchtid på lördagen har tunisisk polis spärrat av strandremsan ända upp till hotell Imperial Merhaba.
Foto: Jonte Wentzel
Den misstänkta terroristen strax innan han dödades.

På bara några timmar inträffade tre misstänkta terrorattentat under gårdagen.

Nu utreder Säpo om attentatet i Tunisien kan ha kopplingar till Sverige – och om säkerhetsnivån i landet ska höjas, skriver SVT Nyheter.

– Vi håller på att titta om attentaten har några kopplingar till Sverige, säger Sirpa Franzén, presschef för Säkerhetspolisen till SVT.

I Kuwait dödades 27 personer i ett självmordsdåd mot en shiitisk moské. I Frankrike gick en 35-årig man till attack mot en gasfabrik och halshögg sin chef. Och i Tunisien tog en 23-årig student sig i land på en strand i staden Sousse och sköt ihjäl 38 turister.

Allt under bara några timmar.

Tittar på kopplingar

Nu rapporterar SVT Nyheter att Säpo håller på att utreda om attacken i Tunisien kan ha några kopplingar till Sverige. Samtidigt undersöker man också om det i nuläget finns något konkret hot mot landet, och om säkerhetsnivån i så fall ska höjas.

Samtidigt rapporterat TT under lördagseftermiddagen att Säpo ännu inte har hittat något som tyder på att attentaten har några kopplingar till Sverige.

– I nuläget ser vi inte att attackerna har bäring på Sverige. Men kontraterrorarbete är prioriterat och vi arbetar för att motverka möjliga terrordåd mot Sverige och väst, säger Fredrik Milder, pressekreterare vid Säkerhetspolisen till TT

Förhöjd säkerhetsnivå

I dagsläget ligger Sverige på säkerhetsnivå tre på en femgradig skala och har så gjort sedan oktober 2010. Det är redan en förhöjd säkerhetsnivå och enligt terrorforskaren Hans Brun är risken för att det ska inträffa ett dåd i Sverige numera högre än normalt. Framförallt om det rör sig om en ensam gärningsman som i Tunisien.

– Det är oerhört svårt att skydda sig när gärningsmännen seglar under radarn. Det är väldigt lätt att genomföra en sådan attack som skedde i Tunisien, säger Brun, som är forskare vid Kings collage i London.

Samtidigt betonar han att han har fullt förtroende för att Säpo sköter den nuvarande säkerhetsbedömningen på ett bra sätt.

Sverige inte en fiende

Ännu en viktig faktor i sammanhanget är att terrorgruppen IS har tagit på sig ansvaret för både attentatet i Tunisien och i Kuwait. Tittar man på vilka länder som anses vara huvudfiender till terrorgruppen så finns inte Sverige med bland de första, enligt Hans Brun.

– Det gör att risken för att det sker ett attentat här i Sverige är mindre än tillexempel Storbritannien, men det finns fortfarande en risk, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.