Säpo utreder flera hot – efter debatten

Jimmie Åkesson debatterade mot Ardalan Shekarabi i Bromölla.
Foto: / Tomas LePrince/Expressen
Säkerhetspolisen utreder flera allvarliga hot mot Shekarabi, enligt uppgiftslämnare nära ministern.
Foto: Björn Lindgren/Tt / TT NYHETSBYRÅN

BROMÖLLA. Säkerhetspolisen utreder flera hot mot civilminister Ardalan Shekarabi.

Han dödshotades i dag när han stod på scen bredvid SD-ledaren Jimmie Åkesson i skånska Bromölla.

Samtidigt attackerades ministern på Sverigedemokraternas officiella Facebook-sida.

"Avrätta Ardalan", uppmanade en person. "Snälla, sy ihop hans jävla äckliga mun", skrev en annan.

Säkerhetspolisen utreder flera allvarliga hot mot Shekarabi, enligt uppgiftslämnare nära ministern.

Samtidigt attackerades Ardalan Shekarabi i mycket hårda ordalag på Sverigedemokraternas officiella Facebooksida. Hat, hot och rasism framfördes gång på gång i kommentarsfältet under fredagens debatt mellan civilminister Ardalan Shekarabi (S) och partiledaren Jimmie Åkesson (SD) i Bromölla.

Jimmie Åkesson under debatten.
Foto: Björn Lindgren/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Flera kommentarer ligger kvar

Fortfarande flera timmar efter debatten fanns hundratals hotfulla, hatiska och rasistiska kommentarer kvar på Sverigedemokraternas Facebooksida. Bland dessa:

"Avrätta Ardalan"

"Ardalan kan ta sin kamel och rida hem."

"Varför är det en utlänning i Sveriges regering?"

"Knyt en sten runt dina fötter och hoppa i nån sjö sossejävel"

"Sosseäckel gå å dööö"

"Kan ingen sy igen käften på sandloppan."

När Expressen mötte Ardalan Shekarabi på Ronneby flygplats ett par timmar efter debatten i Bromölla ville han inte kommentera dödshoten:

– Jag har inte själv läst det som skrivs.

Ardalan Shekarabi.
Foto: / Tomas LePrince/Expressen

Är det ett medvetet val?

– Ja, inget blir bättre av att man läser hat, utan vad vi försöker göra i dag är att ha en dialog och en politisk debatt – som vi har med alla andra partier.

– Generellt kan man säga att det vi kan göra är att stå upp för det politiska samtalet. Det var därför jag åkte ner till Bromölla och mötte honom, där han ville träffas och den dagen då han ville träffas. Sen finns den här aspekten med hat och hot, men det kan inte få oss att sluta ta debatten. Jag tror att demokratin vinner på att vi tar debatten.

Du blir inte rädd för egen del?

– Nej, alltså. Min utgångspunkt är att jag måste agera utifrån det uppdrag jag har. Jag är civilminister och då är det mitt uppdrag att diskutera offentliga upphandlingar bland annat.

Säkerhetspolisen vill inte kommentera fredagens hot.

– Vi tar alla hot mot våra skyddspersoner på allvar, men jag kan inte ge några kommentarer kring vad vi gör i enskilda fall, säger Simon Bynert, pressekreterare.


Jimmie Åkessons politiske sekreterare Mikael Eriksson svarar Expressen i ett meddelande:


De hot och nedlåtande kommentarer som har framkommit i samband med debatten mellan Jimmie Åkesson och Ardalan Shekarabi är fullkomligt förkastliga. Men att som media lät påskinna igår, att hoten endast riktades mot Ardalan är fel. 

Detta är inget ensidigt, utan snarare ett uttryck för samhällets polarisering. Den utvecklingen måste alla partier gemensamt motverka. Jimmie Åkesson har tidigare bjudit in övriga partiledare till samtal om hur det ska göras. Det här är ett bra tillfälle att att förnya en sådan här inbjudan. Kanske bör den även omfatta publicister och andra ledande samhällsdebattörer. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.