Jimmie Åkesson debatterade mot Ardalan Shekarabi i Bromölla. Foto: / Tomas LePrince/ExpressenJimmie Åkesson debatterade mot Ardalan Shekarabi i Bromölla. Foto: / Tomas LePrince/Expressen
Jimmie Åkesson debatterade mot Ardalan Shekarabi i Bromölla. Foto: / Tomas LePrince/Expressen
Säkerhetspolisen utreder flera allvarliga hot mot Shekarabi, enligt uppgiftslämnare nära ministern. Foto: Björn Lindgren/Tt / TT NYHETSBYRÅNSäkerhetspolisen utreder flera allvarliga hot mot Shekarabi, enligt uppgiftslämnare nära ministern. Foto: Björn Lindgren/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Säkerhetspolisen utreder flera allvarliga hot mot Shekarabi, enligt uppgiftslämnare nära ministern. Foto: Björn Lindgren/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Säpo utreder flera hot – efter debatten

Publicerad

BROMÖLLA. Säkerhetspolisen utreder flera hot mot civilminister Ardalan Shekarabi.

Han dödshotades i dag när han stod på scen bredvid SD-ledaren Jimmie Åkesson i skånska Bromölla.

Samtidigt attackerades ministern på Sverigedemokraternas officiella Facebook-sida.

"Avrätta Ardalan", uppmanade en person. "Snälla, sy ihop hans jävla äckliga mun", skrev en annan.

Säkerhetspolisen utreder flera allvarliga hot mot Shekarabi, enligt uppgiftslämnare nära ministern.

Samtidigt attackerades Ardalan Shekarabi i mycket hårda ordalag på Sverigedemokraternas officiella Facebooksida. Hat, hot och rasism framfördes gång på gång i kommentarsfältet under fredagens debatt mellan civilminister Ardalan Shekarabi (S) och partiledaren Jimmie Åkesson (SD) i Bromölla.

Jimmie Åkesson under debatten.Foto: Björn Lindgren/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Flera kommentarer ligger kvar

Fortfarande flera timmar efter debatten fanns hundratals hotfulla, hatiska och rasistiska kommentarer kvar på Sverigedemokraternas Facebooksida. Bland dessa:

"Avrätta Ardalan"

"Ardalan kan ta sin kamel och rida hem."

"Varför är det en utlänning i Sveriges regering?"

"Knyt en sten runt dina fötter och hoppa i nån sjö sossejävel"

"Sosseäckel gå å dööö"

"Kan ingen sy igen käften på sandloppan."

När Expressen mötte Ardalan Shekarabi på Ronneby flygplats ett par timmar efter debatten i Bromölla ville han inte kommentera dödshoten:

– Jag har inte själv läst det som skrivs.

Ardalan Shekarabi.Foto: / Tomas LePrince/Expressen

Är det ett medvetet val?

– Ja, inget blir bättre av att man läser hat, utan vad vi försöker göra i dag är att ha en dialog och en politisk debatt – som vi har med alla andra partier.

– Generellt kan man säga att det vi kan göra är att stå upp för det politiska samtalet. Det var därför jag åkte ner till Bromölla och mötte honom, där han ville träffas och den dagen då han ville träffas. Sen finns den här aspekten med hat och hot, men det kan inte få oss att sluta ta debatten. Jag tror att demokratin vinner på att vi tar debatten.

Du blir inte rädd för egen del?

– Nej, alltså. Min utgångspunkt är att jag måste agera utifrån det uppdrag jag har. Jag är civilminister och då är det mitt uppdrag att diskutera offentliga upphandlingar bland annat.

Säkerhetspolisen vill inte kommentera fredagens hot.

– Vi tar alla hot mot våra skyddspersoner på allvar, men jag kan inte ge några kommentarer kring vad vi gör i enskilda fall, säger Simon Bynert, pressekreterare.

 

Jimmie Åkessons politiske sekreterare Mikael Eriksson svarar Expressen i ett meddelande:

 

De hot och nedlåtande kommentarer som har framkommit i samband med debatten mellan Jimmie Åkesson och Ardalan Shekarabi är fullkomligt förkastliga. Men att som media lät påskinna igår, att hoten endast riktades mot Ardalan är fel.

Detta är inget ensidigt, utan snarare ett uttryck för samhällets polarisering. Den utvecklingen måste alla partier gemensamt motverka. Jimmie Åkesson har tidigare bjudit in övriga partiledare till samtal om hur det ska göras. Det här är ett bra tillfälle att att förnya en sådan här inbjudan. Kanske bör den även omfatta publicister och andra ledande samhällsdebattörer.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag