Säpo utfärdar rikslarm – jagar misstänkt man

Säpo höll en presskonferens under onsdagen – där man uppmanade allmänheten till vaksamhet.

Säpo och polisen har jagat den misstänkte terroristen i över ett dygn.

Ett färgfoto som sprids inom polisen visar gärningsmannen.

Han ska ha tagit sig från Irak via Tyskland för att utföra ett terrordåd i Europa, uppger en källa för Expressen.

På onsdagskvällen är rikslarm utfärdat - och myndigheterna uppmanar allmänheten att vara vaksam.

Det var vid 15-tiden på onsdagen som Säkerhetspolisen meddelade att man höjde terrorhotsnivån från tre till fyra på en femgradig skala.

På en presskonferens under kvällen avslöjade Säkerhetspolischefen Anders Thornberg varför.

– Säkerhetspolisen har tagit emot konkret underrättelseinformation som gjort att man har inlett en förundersökning om förberedelser till terroristbrott, säger Anders Thornberg.

Under onsdagen har chefsåklagare Agneta Hilding Qvarnström på riksenheten för säkerhetsmål anhållit en man i sin frånvaro.

– Han är anhållen i sin frånvaro det innebär att han ska gripas. Jag kan inte säga mer då det råder förundersökningssekretess, säger Anders Thornberg.

När anhölls han?

– Det var i går kväll, tisdag kväll, säger Anders Thornberg till Expressen.

Uppgift: Krigstränad i Syrien

Men redan innan presskonferensen hölls rapporterade Ekot, med hänvisning till polisuppgifter, att det rörde sig om ett konkret hot från en enskild individ.

Mannen ska vara i 25-årsåldern och ha någon form av koppling till Sverige, rapporterar SVT Nyheter.

Enligt uppgifter till Expressen finns ett färgfoto av mannen. Bilden har dock tvättats så att bakgrunden och andra identifierbara element har tagits bort, för att den misstänkte om han skulle se bilden, inte ska kunna avgöra när och var den togs.

En annan källa kallar den förvriden och svår att tyda.

Mannen lämnade Irak och ska ha tagit sig till Sverige via Tyskland för att utföra ett terrordåd Mannen ska varken vara svensk eller bosatt i landet, utan endast ha en "liten känning" till Sverige, enligt uppgifter till Expressen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska tidigare ha varit i Syrien, där han uppges ha stridit för en terrorgrupp. Mannen ska vara känd av polis sedan tidigare.

Underrättelseuppgifterna har fått polisen att utfärda rikslarm efter den anhållne mannen. Samtidigt ökar man bemanningen i yttre tjänst. Strax före klockan 23 på kvällen meddelade Försvarsmakten att man tar följe på Säpo och höjer sin hotnivå till fyra på en femgradig skala.

Polisen ökar bemanning

– Vanliga människor kommer uppleva en stark polisnärvaro på platser som är väldigt publika, där många människor vistas samt vissa strategiska platser. En skärpt polisnärvaro, säger Mats Löfving, chef för polisens Nationella operativa avdelning (NOA).

Polisen har ökat sin bemanning i yttre tjänst.
Foto: Anders Ylander
Flera extra polispatruller i landet görs synliga.
Foto: Anders Ylander
"För oss är det viktigt att allmänheten ska leva sitt vanliga liv, men om man ser något som sticker ut på ett ovanligt sätt får man gärna ringa polisens tipstelefon på 114 14", säger Mats Löfving.
Foto: Anders Ylander

Polisen manar allmänheten till vaksamhet, men menar fortfarande att man bör leva livet som vanligt.

– För oss är det viktigt att allmänheten ska leva sitt vanliga liv, men om man ser något som sticker ut på ett ovanligt sätt får man gärna ringa polisens tipstelefon på 114 14, säger Mats Löfving.

Efter hotet, och i samråd med Säpo, stänger landets judiska församlingar ned sin verksamhet under onsdagskvällen. Det berör församlingsverksamhet, synagogor och idrottsevenemang, berättar Lena Posner Körösy, ordförande i Judiska centralrådet, till SR.

Efter Säpos presskonferens följde inrikesminister Anders Ygeman (S) upp med en egen i Rosenbad. Ministern meddelade att regeringen nu kommer att lägga fram en rad olika lagförslag. Bland annat rör förslagen kriminalisering av terrorresor och skärpta regler kring missbruk av pass.

Ygeman vill inte kommentera det aktuella fallet i detalj med hänsyn för förundersökningssekretessen, men säger:

– Vi vet inte om den här personen har tagit sig in i Sverige eller inte.

Terrorlarmet ska inte ha någon känd direkt koppling till fredagens dåd i Paris. Huruvida den misstänkte mannen arbetar ensam är oklart, enligt Säpochefen Anders Thornberg.

– När man utreder olika saker kan man aldrig utesluta vare sig det ena eller det andra så vi håller allting öppet nu, men huruvida vi har teser i det avseendet det kan jag inte säga än, säger han.

Varför har ni höjt hotbilden till fyra?

– Det är inget man gör på en höft utan vi arbetar väldigt intensivt. Vi har ett nationellt center för terrorbedömning som har rätt många experter från Säkerhetspolisen, Must och FRA som tillsammans varje dag bedömer Sveriges samlade underrättelser när det gäller terrorhot, oavsett vilket håll det kommer från, säger Anders Thornberg och fortsätter:

– Vi följer den här utvecklingen och det är chefen för Säkerhetspolisen som fattar beslut om att höja. Vi har i dag haft föraningar som gjort att vi har beslutat att höja terrorhotsbilden och det är dels det förvärrade läget i Europa med den osäkra situationen där våldsbejakande islamister är beredda att ta till sådant grovt våld med sådana fruktansvärda konsekvenser som vi har sett i Paris och försök i andra länder.

– Det är också att det är många som rest och kommit tillbaka från Sverige som en del har, många har förmåga men vi tror att även en del har avsikt att göra något. Sen har det också tillkommit konkret underrättelseinformation som har varit väldigt intressant som vi arbetar med - allt det här sammantaget gör att jag har beslutat att höja hotet mot Sverige.

Varifrån fick ni informationen som rör mannen?

– Det kan jag inte berätta. Det är otroligt viktigt för en säkerhetstjänst att skydda sina källor. Det är en del i vårt utredningsarbete att inte avslöja exakt vad vi vet för något, säger Anders Thornberg.

Är det information som Säpo tagit fram eller kommer den från utländska kolleger?

– Jag vill inte berätta det heller men rent generellt finns det inte en säkerhetstjänst i världen som kan bedriva ett underrättelsearbete själva, det är ett otroligt internationellt arbete. All information som vi arbetar med har i princip internationell anknytning, säger Anders Thornberg.

Har mannen någon koppling till det som hänt i Paris?

– Jag vill inte gå in och prata om detaljer i det här läget, säger Anders Thornberg.

Har ni utfärdat rikslarm?

– Han är anhållen i sin frånvaro och det innebär att vi talat om för polisen och jag utgår från att det är inom ramen för det gängse så jag förutsätter att det är ett rikslarm, säger Anders Thornberg.

Är han internationellt efterlyst?

– Jag kan inte svara på den frågan men det förutsätter jag också. Jag är chef för Säkerhetspolisen, jag är inte spaningsledare - men vi kan ta reda på det efteråt, säger Anders Thornberg.

Det finns uppgifter om att mannen varit i Syrien?

– Som jag sagt - jag förstår att ni är angelägna men jag kan inte säga något. Det råder förundersökningssekretess, säger Anders Thornberg.

Har ni upprättat en särskild stab som arbetar med detta?

– Oj ja. Både Säkerhetspolisen och polisen har öppnat en stab där vi jobbar tillsammans. Vi har två parallella staber som jobbar med hela terrorhotsbilden, men i det specifika fallet så jobbar vi på Säkerhetspolisen och som ni hört så jobbar polisen med att leta efter den här mannen, säger Anders Thornberg.

Vad har ni för information om det attentat som mannen misstänks ha planerat?

– Jag kan bara säga att det handlar om terrorplanering, men vi vill få in mer information så får vi se om hotet höjs eller försvagas sedan, säger Anders Thornberg.

Vad gör ni nu?

– Vi bedriver ett utredningsarbete och vi försöker jobba förebyggande så att inget ska inträffa, det är vårt arbete att se till att inget händer, säger Anders Thornberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.