Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Säpo: Två attentat mot
Sverige har avvärjts

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Säpochefen Anders Thornberg vädjade till allmänheten om tips för att förhindra att terrordåd begås.
Foto: Sven Lindwall

SÄLEN. Information från Försvarets radioanstalt och den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten är avgörande för att terrordåd i Sverige ska kunna undvikas.

Det säger i dag Säpochefen Anders Thornberg - som samtidigt berättar om två attentat som avvärjts "i närtid".

Säpo har i dag namn på 130 personer som rest till konfliktzoner för att strida.

Den svenska säkerhetspolisen har de senaste dagarna "arbetat febrilt" med att stödja den franska underrättelsetjänsten efter attentaten i Frankrike, enligt Säkerhetspolisens chef Anders Thornberg.

På en presskonferens under Folk och försvars rikskonferens i Sälen konstaterade Säpochefen på söndagseftermiddagen att terrorhotsnivån fortfarande ligger på en förhöjd nivå i Sverige.

- Det har den gjort sedan 2010, säger han.

Avvärjt två terrordåd i Sverige

Anders Thornberg berättade sedan att Säpo avvärjt två terrorattentat i Sverige i närtid - en uppgift som tidigare framförts.

På Expressens fråga om det var enskilda personer eller grupper som misstänktes planera terrordåd svarar Säpochefen:

- Jag vill inte berätta i detalj.

Inte heller chefen för den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Gunnar Karlson, som medverkade på presskonferensen, ville kommentera några specifika händelser.

300 svenskar har åkt för att strida

Enligt Säkerhetspolisen kan så många som 300 svenska medborgare ha rest till konfliktzoner för att strida. Säpo har i dag namn på 130 personer som rest till konfliktzoner för att strida.

Under presskonferensen vädjade Anders Thornberg till allmänheten, kyrkor, organisationer och föreningar om tips för att förhindra att terrordåd begås.

- Det är oerhört viktigt att man anmäler till polisen om man får höra sådan information.

"Viktigt att inte gripas av panik"

Thornberg konstaterade samtidigt:

- Den här typen av angrepp är något som har kommit för att stanna, vi kommer att få se dom under lång tid framöver. Men det är viktigt att inte gripas av panik.

Enligt Thornberg träffar och bedömer Säpo hela tiden personer som återvänder till Sverige efter att ha stridit för terrorgruppen IS i till exempel Syrien och Irak.

- Vi spanar, använder personkällor, inleder förundersökningar och använder hemliga tvångsmedel. Vi gör allt vad vi kan för att motverka att den värsta brottsligheten inträffar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.